Gazete Vatan Logo

Finike'yi traşlıyorlar!

Asırlık sedirlere Limra taşı baltası

Finike’deki dünya mirası Sedir ormanı kel oldu.Asırlık sedir ağaçları, tonu mermerden 230 dolar daha ucuz olan Limra taşı için acımasızca kesiliyor...

Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Kızılcık Yaylası’ndaki asırlık çam ve sedir ağaçları, 12 taş ocağının faaliyeti nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya mirası olarak kabul edilen ve koruma altında olduğu için, bir tek dalını kırana dahi hapis cezası verilen sedir ağaçları Limra taşı çıkaran taş ocakları tarafından kökünden kesilerek yok ediliyor.

Çevreciler çaresiz

Ağaç katliamına karşı köylüler ve çevreciler, taş ocağı firmaların, yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ve kanunsuz uygulamalarda bulundukları gerekçesiyle Finike Kaymakamlığı başta olmak üzere birçok makama yaptıkları başvuruların sonuçsuz kalması üzerine hukuki mücadele ve eylemler başlatılması kararı aldı.

12 Ocak yetmedi

Bölgedeki doğa katliamına karşı mücadele veren Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kanunsuzluk ve hukuksuzluğu sürdüren taş ocaklarının özel mülkiyetleri de pervasızca ihlal etmeye başladıklarını savundu. Şu anda bölgede 12 taş ocağı bulunduğunu, bir taş ocağının daha açılmaya başlandığını anlatan Büyüknohutçu, taş ocaklarının çoğunun belgelerinin eksik ya da kazı yapılan alana ait olmadığını iddia etti.

Tonu 120 dolar

Doğal Taş kitabının yazarı Seyfi Kulaksız, Limra’nın kireç ile mermer arası bir taş olduğunu söylüyor: “Rumra ve Mura antik kentinin ana taşı olarak biliniyor. Doğaya karşı kendini yenileme özelliği olan bu taşın işlenmesi de kolay. Türkiyede sadece Finike’de çıkıyor. Fiyatını ise Ferson Mermer’in işletmecisi verdi: “Normal mermerin tonu yaklaşık 350 dolar. Limra Taşı’nı ise 120 dolara satıyoruz.”

Haberin Devamı