Gazete Vatan Logo

Finansın ‘Merkez’ine 445 milyon lira

İstanbul Finans Merkezi içindeki TCMB binası için üçüncü kez ihale düzenlendi. İhaleye 2 teklif gelirken, YDA İnşaat 445.1 milyon TL ile öne çıktı. 55 katlı binanın en üst 18 katı Merkez Bankası’nın olacak

Finansın ‘Merkez’ine 445 milyon lira

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin (İFM) kamu ayağının tamamlanması için çalışmalar hızlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) binalarının temelleri atılırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hizmet binası için yeniden ihale düzenlendi. Bu yıl Şubat ve Nisan aylarında ihaleye çıkan ancak tekliflerin yeterli bulunmaması ve rekabet koşulları oluşmaması nedeniyle iki kez iptal edilen Merkez Bankası binası ihalesinin üçüncüsüne dün iki istekli katıldı. İhalenin ilk oturumunda YDA İnşaat 445 milyon 144 bin 524 TL ve İntaş Yapı 220 milyon TL teklif sundu.

Bir hafta sonra

TOKİ Başkanı Ergün Turan, ihalenin ikinci oturumunu bir hafta sonra gerçekleştirip kazananı açıklayacaklarını belirtti. İstanbul Finans Merkezi’nin kamu ayağında TOKİ tarafından inşaatı devam eden BDDK ve SPK binalarının ardından hayata geçecek olan Merkez Bankası binasının ihalesinin yapılması ile İstanbul Finans Merkezi için önemli bir adım daha atılmış olduğunu belirten Turan, “İnşaatları devam eden SPK ve BDDK binaları ile ihalesini yaptığımız Merkez Bankası binası finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek İFM projesinin 768 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek” dedi.

Haberin Devamı

55 katlı binanın 18 katı TCMB’nin

İhaleyi kazanan müteahhit firma, arsa üzerinde proje geliştirecek, bu projeden elde edeceği satış geliri üzerinden TOKİ’ye taahhüt ettiği arsa payını verecek.
İFM içindeki Merkez Bankası parseli, ticaret ve konut alanı fonksiyonlu 15 bin 960 metrekare büyüklüğe sahip. İhale kapsamında ayrıca 4 bin metrekarelik otopark arsası da bulunuyor. 55 katlı planlanan Merkez Bankası hizmet binası, 258 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak.
İFM’nin tam ortasında yer alan parselin imar planına göre, burada alışveriş merkezi, sosyal-kültürel tesis, büro, işhanı, lokanta, çarşı, çok katlı mağazalar, bankalar, finans kurumları, katlı otopark yer alabilecek. Binanın son 18 katı yani 97 bin 859 metrekarelik kısmı Merkez Bankası’na ait olacak. Yüklenici firmanın inşaat alanı 160 bin 196 metrekare olacak. Ayrıca yaklaşık 26 bin metrekarelik otopark alanın da dahil edilmesiyle toplam inşaat alanı 284 bin metrekareye çıkacak. Merkez Bankası’nın Karaköy’deki İstanbul şubesinin bu binaya taşınması bekleniyor.

Haberin Devamı