Gazete Vatan Logo

Finansbank’ın halka arzında gecikebiliriz

Finansbank Grup CEO’su Ömer Aras, Şubat ayında planladıkları Finansbank halka arzında dördüncü çeyrek sonuçlarının ardından roadshow’a çıkma kararı aldıkları için takvimin 3-4 hafta gecikeceğini açıkladı.

Finansbank Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, daha önce Şubat ayında planladıkları Finansbank halka arzında, dördüncü çeyrek sonuçlarının ardından roadshow’a çıkma kararı aldıkları için 3-4 haftalık bir gecikme olabileceğini açıkladı. Aras, “Yine de ilk çeyrekte halka arz sürecini tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Zorunlu karşılıklardaki artışın da etkisiyle bankaların değerinin son dönemde bir miktar aşağı inmesinin halka arzdaki fiyatlamaya etkisinin olabileceğine dikkat çeken Aras, şunları söyledi: “Yeni alınan kararlar, politikalar, bankacılık sektöründe kârlılık üzerinde sanki olumsuz olacakmış gibi algılandı. Bu bankaların değerlerinin düşmesinde bir sebep. Ayrıca yurtdışındaki genel konjonktur de etkili. Bunlardan dolayı banka değerlemeleri aşağı gelmiş durumda. Bunun halka arz sırasındaki fiyatlamaya etkisi olabilir. Şu anki banka değerlemeleri 2 ay önceki değerlemelerden aşağıya gelmiş durumda.”

Son günlerde mali piyasalarda yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Aras, Merkez Bankası’nın politikasının ekonomideki büyümenin cari açık üzerinde yaratmış olduğu olumsuz gelişmeleri frenlemek adına önemli olduğunu ifade etti.

Faiz artışları olabilir

Ömer Aras, şöyle devam etti: “Zorunlu karşılıklardaki artışların neticesinde bankalar kredi faizlerini belli miktarda yukarıya çekmeye başladı. Bu da kredi talebini sınırlayacaktır diye düşünüyoruz. Başarılı olacaktır diye umuyorum. Çünkü ekonomide balonlar oluşmamalı. Cari açığın da yüzde 6 seviyelerinde olması da da arzu edilen bir seviye değil. Bunun yüzde 4-4.5 seviyelerinde olması önemli. Bu politikanın da bizi bu seviyelere uzun vadede götüreceğini ve stabil bir ekonomi politika yürütülmesinde faydasının olacağını düşünüyorum.”

Finansbank Grup CEO’su Aras, alınan kararlar neticesinde bankalarda yeni faiz artışlarının da olabileceğini sözlerine ekledi.

% 25’lik sınır kontrol edilebilir

ÖMER Aras, Merkez Bankası’nın aldığı son kararların sektörde kâr marjlarında bir miktar etkisinin görülebileceğini belirterek, “2011 yılın yine sağlıklı büyümenin yaşanacağı bir yıl olacaktır. Kâr marjları daralabilir ancak bir yandan da sorunlu kredi miktarı azalıyor. Bunun yarattığı maliyetler aşağı doğru iniyor. Bankaların, daralan marjlardan, sorunlu kredilerden gelecek olan karşılıkları düşürerek, o aradaki farkı belli ölçüde kapatabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Bankaların kredi büyümesinin yüzde 25’le sınırlı kalmasının kontrol edilebilir olduğunu ifade eden Aras, “Bankalar kredi vermesin demek bir çocuğa boyunu uzatma demektir. Başka sebepler olursa iş yavaşlayacaktır” dedi.

En hızlı büyüyen Müslüman ekonomi

İSLAM Konferansı Örgütü’ne üye 57 ülkenin iktisadi ilişkilerini ve eğilimlerini inceleyen finans kurumu Dinar Standard, 7 yıldır geleneksel olarak hazırladığı en başarılı şirketler listesini yayınladı. 2010 verilerinin kullanıldığı listede ilk 9 sırayı petrol ve doğalgaz şirketleri alırken, 10’uncu sıraya Koç Holding yerleşti.

Türkiye, toplam 20 şirket ile listede en kalabalık ülke olurken, 16 şirketle Malezya ve 13 şirketle Suudi Arabistan Türkiye’yi takip etti. Listede Sabancı Holding, Yıldız Holding, İş Bankası ve Ziraat Bankası da yer aldı. Kamu ve özel girişimlerin birarada yer aldığı araştırmada yıllık gelir durumuna göre en hızlı büyüyen 10 şirket listesi de yayınlandı. BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. yüzde 25.48 büyüme ile listede kendine yer bulurken, Selçuk Ecza Deposu yıllık yüzde 24.28 büyüme oranıyla ilk 10’a girdi.

Müslüman dünyasının en iyi 10 şirketi ( milyon $)

Sıra Şirket Ciro
1 Saudi Arabian Oil 182
2 National Iranian Oil 79
3 Petroliam Nasional 70
4 Kuwait Petroleum 50
5 Sonatrach 47
6 PT Petramina 34
7 Qatar Petroleum 32
8 Nigerian Nat. Petroleum 30
9 Abu Dabi National 30
10 Koç Holding 28

Finans merkezi projesinde aksiyon tarihi koymalıyız

AKBANK Genel Müdürü Ziya Akkurt, İstanbul’un finans merkezi olması konusunda, “Artık konuşmaktan çok eyleme geçmemiz gerektiğine inanıyorum. Bir an önce eyleme geçip yapacağımız aksiyonların tarihini koymalıyız” dedi.

İMKB tarafından düzenlenen ‘İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ panelinde konuşan Akkurt, “İstanbul Finans Merkezi Projesi mevcut hükümetin omzuna bırakılmamalı. Her şeyi devletten beklersek bu iş uzar. İstanbul’un Polonya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi rakipleri var. Bankacı olarak söyleyeceğim şudur; sözlüğümüzde zaman eşittir para. Geciktikçe para kaybediyoruz” dedi.

Petkim 100 milyon $ yatırım yapacak

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, 2011’de yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

Öztürk, dünya petrokimya sektöründe, 2008’in son çeyreğinde başlayıp 2009’da devam eden küresel kriz ortamında kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’lere düştüğünü, krizin etkilerinin azaldığı 2010’da ise bu oranın ancak yüzde 80’lere kadar yükselebildiğine işaret etti. Öztürk, Petkim’in krizin en yoğun yaşandığı 2009’u yüzde 92’lik kapasite kullanım oranıyla kapattığını, şirketin geçen yıl 45 yıllık tarihinin en yüksek üretim ve ciro rakamlarına ulaştığını kaydetti. Kapasitelerinin artmasıyla ortaya çıkacak ek enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla; kurmayı planladıkları 25 MW gücündeki rüzgar enerjisi santrali için gerekli lisansın alındığını ifade eden Öztürk, “Bu yatırıma 2011’de başlayıp bir yılda tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

İspanya 4.7 milyon işsizle rekor kırdı

İSPANYA’DA, 2010 yılında işsiz sayısı rekor bir artışla 4 milyon 696 bin 600’e yükseldi. İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nden (INE) yapılan açıklamada, 2010’daki işsizlik oranının yüzde 20.33 olarak belirlendiği, bu oranın en son, yüzde 20.72 ile 1997 yılının ikinci çeyreğinde geçildiği kaydedildi. İspanya’da resmi istatistiklerin güvenilir olarak tutulmaya başlandığı 1976 yılından bu yana ülkede işsiz sayısının bu kadar fazla olmadığına dikkat çekildi.

İşsizlikle ilgili detaylı istatistiklere bakıldığında en yoğun işsizliğin 35-44 yaş arası ile 55 yaş üstünde görüldüğü, gençlerde ise işsizlik oranının düştüğü ifade edildi. Sektör olarak ise hizmet ve inşaatta işsizliğin en yoğun yaşandığı dikkati çekti. İşçi sendikaları 2010 yılı işsizlik rakamlarının “çok kötü bir haber olduğu” değerlendirmesini yaptı.

Koç Holding, kredi borcunu erken ödeyecek

KOÇ Holding, 21 finans kuruluşunu kapsayan konsorsiyum ile imzalandığı kredi sözleşmesi kapsamındaki borçlarının 8 milyon dolar ve 100 milyon 500 bin euro tutarındaki bölümünü erken ödeme ile kapatacak. Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, 23 Aralık 2009 tarihli özel durum açıklamasıyla duyurulan kredi sözleşmesi üzerinde yerli ve yabancı finans kuruluşlarını kapsayan konsorsiyum ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan kararlara yer verildi. Kredinin 8 milyon dolar ve 100 milyon 500 bin euro tutarındaki bölümünün vadeleri beklenmeksizin 28 Ocak 2011 tarihinde erken kapatılacağı kaydedilen açıklamada, vadeleri değişmeksizin kalan 112 milyon dolar tutarındaki bölüm için LIBOR artı yüzde 3.25 olan yıllık faiz oranının LIBOR artı yüzde 2.25, 111 milyon euro tutarındaki bölüm için ise EURIBOR artı yüzde 2.75 olan yıllık faiz oranının EURIBOR artı yüzde 1.75 olarak yeniden belirlendiği belirtildi.

Haberin Devamı