Gazete Vatan Logo

Finansal vurgu

Hükümet programını okuyan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’yi küresel finans merkezi sıralamasında ilk 25’e, finansal gelişmişlikte de ilk 30’a sokmayı hedefliyoruz. Finansal hizmetlerin milli gelirden aldığı payın yüzde 3.4’ten 6’ya çıkarılması için çalışacağız” dedi.

Finansal vurgu

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Meclis’e sunulan hükümet programının ‘İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi’ başlığını taşıyan bölümünde, piyasalar ve finansal hizmetler ile mali disiplin konusunda atılacak adımlara yer verildi.

Ekonomideki başarılarda mali piyasalardaki temel reformlar ve mali istikrarın başlangıç noktası olarak görüldüğü ifade edilen programda, bu başarıları kaliteli biçimde sürdürebilmek için reel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak ve büyümeyi finanse edecek her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği, işlem maliyetlerinin düşük olduğu, güçlü teknolojik ve beşeri altyapıya sahip, etkin biçimde denetlenen, yenilikçi bir mali piyasa oluşturulmasının amaçlandığı kaydedildi.

Başbakan Davutoğlu’nun Meclis’e sunduğu programda şu noktalar öne çıktı:

VERGİ AVANTAJLARI

“26 Mart 2015 tarihinde kabul edilen kanunla öz sermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirdik. Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için artırılan sermayenin belli bir kısmının her yıl kurum kazancından indirilebilmesini sağlayacağız. Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar lira tutarındaki kaynağı 2 milyar liraya çıkardık.”

Haberin Devamı

GAYRİMENKULDE RANT

“Programla gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamaları gözden geçireceğiz. Finansal araçlar ile bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamalarını uyumlu hale getireceğiz. Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını ortadan kaldıracağız.”

BAĞIMSIZ MERKEZ

“Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisi belirleyecek. Bu kural esas olmaya devam edecek. Altın bankacılığına önem verilecek.”

ÇILGIN PROJELER

“Kanal İstanbul projesi devam edecek. Mega ulaşım projeleri hayata geçirilecek. Artvin Yusufeli Barajı tamamlanacak. 4.5G çalışmaları hızlandırılacak.”

KOBİ’LERE UCUZ KREDİ

“Yatırımlara uzun vadeli finansman sağlayan yatırım ve kalkınma bankacılığını geliştireceğiz. KOBİ’ler ve nitelikli altyapı yatırımları başta olmak üzere yatırımların finansmanına yönelik olarak erişimi kolaylaştırıcı ve maliyetleri düşürücü tedbirler alınacak.”

Haberin Devamı

CEBİMİZİ İLGİLENDİREN VAATLER

Seçim öncesi çeşitli kesimlere verilen vaadler de programda yer aldı:

- Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif sunulacak. Yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak.

- Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave 1.200 TL verilecek.

- Muhtarların maaşı 950 liradan 1300 liraya çıkarılacak.

- Polislerin ek göstergeleri 2.200’den 3.000’e yükselecek. Maaşları 240 TL ile 580 TL arasında artacak.

- Uzman erbaşların ek göstergesi de 3.000 olacak. Er ve askeri öğrenci harçlığı 30 liradan 100 liraya çıkarılacak.

- Yem gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere 30 bin TL karşılıksız kredi verilecek.

- TOKİ eliyle emeklilerin uygun koşullarla konut sahibi olması sağlanacak.

- BES’te kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştırılacak ve sistemde ‘otomatik katılım sistemi’ pilot çalışması yapılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi hedeflenecek.

Haberin Devamı

- Tasarrufları teşvik etmek üzere özel mekanizmalar geliştirilecek.