Gazete Vatan Logo

Finans Emeklilik Cigna’nın oldu

ABD’li sigorta devi Cigna, Finans Emeklilik ve Hayat’ın yüzde 51’ini 85 milyon euroya satın aldı

Hazine’den geçen yıl lisans alarak faaliyete başlayan ABD’li sigorta devi Cigna, Finans Emeklilik ve Hayat’ın yüzde 51’ini 85 milyon euroya satın aldı. Finansbank CEO’su Ömer Aras, “İleriye dönük birtakım beklentilerimiz var, bir iş planı yaptık, 15 yıllık planı yapmak kolay değil. Bu iş planı gerçekleştirdiği takdirde Finansbank’ın bu işlemden toplam geliri 1.4 milyar lira olacak, bunu da bugünkü değere indirgediğimizde yaklaşık 400 milyon euroya tekabül ediyor” dedi.

Finansbank, Finans Emeklilik ve Hayat’taki yüzde 51 hissesini ABD’li sigorta devi Cigna’ya 85 milyon euroya sattı. Anlaşma ile Cigna, Finans Emeklilik’in yüzde 51’ini satın alırken, Finansbank şirkette yüzde 49’luk hissesini korudu; Finansbank ve Finans Emeklilik arasında hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerinin dağıtımı için 15 yıllık münhasır acentelik anlaşması imzalandı. Finans Emeklilik alım satım işleminin yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor.

Finans Emeklilik’in Cigna’ya satışı ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras, Finans Emeklilik’in yüzde 51’inin satışından alacağı tutarın, 85 milyon euro peşin ödenmek kaydıyla ortak girişim grubu tarafından belirlenen iş planına bağlı olarak 15 yıllık dönemde 1.4 milyar lira olacağını söyledi. Aras, “İleriye dönük birtakım beklentilerimiz var, bir iş planı yaptık, 15 yıllık planı yapmak kolay değil. Bu iş planı gerçekleştirdiği takdirde Finansbank’ın bu işlemden toplam geliri 1.4 milyar lira olacak, bunu da bugünkü değere indirgediğimizde yaklaşık 400 milyon euroya tekabül ediyor” diye konuştu.

Pazar payı ikiye katlanır

Aras ayrıca, Finans Emeklilik’in yüzde 6.4 pazar payıyla dördüncü sırada yer aldığını, 15 sene sonunda bunun yüzde 13-14’lere çıkabileceğini de ifade etti. Toplantıda verilen bilgilere göre Finans Emeklilik ve Hayat’ın yaklaşık 1.1 milyon müşterisi bulunuyor. Finans Emeklilik’in yüzde 51 hissesinin satışının Finansbank’ın sermaye yeterlilik rasyosuna da bir miktar katkı yaptığını belirten Aras, “Çok önemli bir miktar değil. Çünkü bu satış bilançomuz içinde çok büyük bir yer işgal etmiyor. Elbette bir katkısı olacak. Ama SYR’yi çok yükseklere çekecek diye algılanmamalı. Sermaye yeterliliği açısından zaten güçlüyüz” dedi. Finansbank’ın SYR’si yüzde 17.9 seviyesinde bulunuyor. Satışla ilgili olarak Cigna CEO’su Jason Sadler de, Türkiye pazarının cazip büyüme fırsatları sunduğunu belirterek, “Genç nüfus büyüyor. Düşük sigorta penetrasyonunu düşünecek olursanız, büyüme fırsatları daha da önem kazanıyor” dedi.

ABD’nin en büyük dördüncü sağlık hizmetleri ve hayat sigortası şirketi Cigna’nın 22 milyar dolara ulaşan yıllık geliri ve 30 ülkede satış kapasitesi bulunuyor.

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ise şunları söyledi: “Finansbank ve Cigna, Finans Emeklilik’i, Türk pazarının lider hayat sigortası ve emeklilik şirketi yapmak için ortak bir amaçta biraraya geldi. Ortaklığımız, Finansbank’ın Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından biri olarak konumunu, Cigna’nın kapsamlı uluslararası banka sigortacılığı ve dağıtım tecrübesini daha da güçlendirecek. Aynı şekilde, bu ortaklık, Türkiye’nin hayat sigortası ve emeklilik sektöründeki gücüne de güç katacak.”


Geçen yıl lisans almıştı

Geçen yıl Hazine’den lisans alarak Türkiye’de faaliyete başlayan Cigna, 22 milyar dolara ulaşan yıllık geliri ile ABD’nin en büyük dördüncü sağlık hizmetleri ve hayat sigortası şirketi. Cigna, Fortune 500 listesinde en büyük 122’nci kuruluş olarak yer alırken 30 ülkede faaliyet gösteriyor ve 70 milyon müşteriye sahip. Temmuz 2007’de kurulan Finans Emeklilik ise, Kasım 2008’de emeklilik sigortası işlemlerine başladı. Finans Emeklilik, 2011 yılsonu itibarıyla hayat sigortası alanında yüzde 6.1’lik pazar payı ile pazardaki altıncı en büyük sigorta şirketi durumunda.

Sigortaya yabancı ilgisi sürecek

Türkiye sigorta sektöründe, yüksek maliyet ve negatif teknik kârlılıklarla şirketler zorlanırken, küçük ölçekli kalan sigorta şirketlerinin ya birleşme ve satın alma ile büyümek ya da satış yolu ile pazardan çıkmak zorunda kalabileceği öngörülüyor. Türkiye sigorta sektörüne yabancıların ilgisinin devam etmesi ve önümüzdeki dönem konsolidasyonların olabileceği beklentisi hakim. Mapfre Genel Sigorta Türkiye’de fırsat olduğu takdirde alımlarla ilgileneceği açıklamaları yaparken, Zurich Insurance Group ve Almanya’nın 3. büyük sigortacılık grubu Talanx da Türkiye’ye olan ilgilerini ve fırsat çıkması durumunda değerlendirebileceklerini açıklamıştı. Son olarak, Yapı Kredi Bankası bağlı ortaklıkları Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’teki hisselerinin elden çıkarılmasına ilişkin seçenekleri değerlendirme ve uzun vadeli banka sigortacılığı konusunda anlaşmaya girilmesi için çalışmalara başlama kararı aldığını Haziran sonunda açıkladı.

Haberin Devamı