Gazete Vatan Logo

Filocular aracı en kötü kullanan ilaç şirketlerinden yaka silkiyor

ÖTV indirimi nedeniyle yüzde 5 küçülen filo kiralama sektörü, bu yıl yüzde 8 büyüyerek 118 bin araca ulaşacak

Küresel ekonomik kriz ve sıfır kilometre araçlardaki ÖTV indirimi nedeniyle yüzde 5 küçülen filo kiralama sektörü, bu yıl yüzde 8 büyüyerek 118 bin araca ulaşacak. Filo kiralamada lüks markaların payının firmasına göre yüzde 4-8 arasında değiştiğini kaydeden LeasePlan Genel Müdürü Türkay Oktay, “Kriz yılı olmasına rağmen 2009’da patronlar tasarruf yapmadı. Lüks markaların payı yine aynıydı” diye konuştu.

Filo kiralamayı kullanan sektörlerin başında gelen “ilaçcıların” araçları en kötü durumda bırakanlar olduğuna dikkat çeken Oktay, genelde bu sektörden müşterilerin tercih edilmediğinin altını çizdi. Oktay, bankaların ise otomobili en iyi kullanan kesim olduğunu sözlerine ekledi.

OrtakPlan’la kârını paylaşacak

30 ülkede 1.3 milyon kiralık araçla faaliyet gösteren LeasePlan’in dünyanın en büyük filo kiralama şirketi olduğunu söyleyen Oktay, Türkiye’de 7 bin 100 araçları olduğunu belirtti. 2011’de araç sayısının yüzde 15 büyümesini ve sektörde 6’ncılıktan 5’nci sıraya yükselmeyi hedeflediklerini ifade eden Oktay, Türkiye’de ilk kez uygulanacak “OrtakPlan” sistemiyle de müşterilerle “kâr paylaşımı” yöntemine gideceklerini belirtti. Bu sistemde 3 yıl boyunca oluşacak araç ve filo gider kalemlerin detaylı fiyatlandırılıp müşteriye direkt sunulacağını kaydeden Oktay, şöyle devam etti:

“Bu sistemde araç için aylık bir sabit fiyat verip müşterimize kira bedelini oluşturan gider kalemlerini şeffaf olarak sunacağız. Kontrat dönemi sonunda, müşterinin araç için yaptığı harcamalar bizim önce hesapladığımızdan fazla olursa bu farkın tümünü karşılayacağız. Eğer gerçekleşen giderler öngördüğümüzden az olursa, aradaki farkın yarısını müşteriye geri ödeyeceğiz.”

Türkiye’de en büyük gider yakıt

Türkay Oktay, yaptıkları araştırmaya göre Türkiye’deki şirketlerin en büyük 3 giderinden birinin filo harcamaları olduğunu belirtti. Araştırmaya göre, şirketlerinin filo giderlerindeki en büyük kalemi yüzde 36 ile yakıt oluşturuyor. Akaryakıt giderini yüzde 23 ile amortisman (2.el değeri), yüzde 16 ile faiz, yüzde 11’le sigorta ve yüzde 9’la bakım onarım giderleri takip ediyor. Avrupa’da ise filo giderlerindeki en büyük kalem yüzde 42 ile amortisman.

Doğuş Oto, dünyanın en iyi ikinci Audi servisi seçildi



BU yıl 6’ncısı düzenlenen ve Audi Servisleri’nin servis ve teknik becerilerinin ölçüldüğü ‘Audi Twin Cup 2010’ yarışmasında Doğuş Oto Maslak, 33 ülkeden 59 Audi yetkili servisi arasından sıyrılarak dünya ikinciliğini elde etti. Audi Twin Cup’ta ikinciliği Alper Güler, Çağrı Toptan, Ferdi Kurtoğlu, İbrahim Baştürk, Murat Çanlı ve Erdal Çelik’ten oluşan ekip getirdi.

Doğuş Oto Genel Müdürü Zafer Başar, Doğuş Oto Maslak olarak büyük bir başarı yakaladıklarını belirterek, “Doğuş Oto olarak prensip edindiğimiz müşteri odaklı çalışmalarımızın karşılığını Audi ile bu yarışmada aldık. İspanya’da yapılan finallerde çok iyi bir derece yakaladık. Eminim ki gelecek sene bu derece birincilik olacaktır” dedi. Doğuş Oto Maslak ekibine ödülü Audi AG Servis Pazarlama/Organizasyon ve İletişim Müdürü Birgitte Urban tarafından verildi.

Yeni Ford C-MAX’e güvenlikten 5 yıldız



YENİ Ford C-MAX ve Grand C-MAX modelleri, bağımsız Euro NCAP kuruluşu tarafından en yüksek not olan 5 yıldız aldı. Yeni C-MAX ve Grand C-MAX’in çarpışma testtinden tam puan almasında Ford’un Akıllı Koruma Sistemi etkili oldu. Önceki nesil araçlarda yüzde 45 olan gövdedeki çelik kullanımı yeni nesil 5 ve 7 koltuklu C-MAX’lerde yüzde 53’e çıkartıldı. A ve B sütunlarında borlu çelik kullanılırken, kapı kirişleri de çarpışma sırasında önden, yandan ve yan uçtan darbeler dahil olmak üzere deformasyona dayanabilen bir yolcu bölümü yaratıldı.

Peugeot’larda özel satış sonrası fırsatları



Peugeot yetkili servislerinde 4 yaş ve üzeri tüm Peugeot modellerinde indirimler sunuluyor. 2008 ve daha eski model Peugeot modellerine özel düzenlenen kampanya kapsamında orijinal yedek parça Peugeot ürün gamında mekanik parçalarda yüzde 25, işçilikte yüzde 20, motor yağlarında ise yüzde 25 oranında özel indirimler yapılıyor. Ayrıca kampanya kapsamında Maximum Kart sahiplerine özel peşin fiyatına 5 taksit ve 2 ay taksit erteleme imkanı da sağlanıyor.

Fabrika çıkışlı LPG’li Dacia’lar satışta



Dacia, fabrika çıkışlı LPG’li modelleri Türkiye’de satışa çıkardı. Sandero, Logan Sedan ve Logan MCV 7 kişilik modellerinin LPG’li versiyonları 20 bin 500 TL’den başlayan fiyatlara sahip. LPG kitleri Dacia modelleri için özel olarak Landi Renzo ile işbirliği sonucunda geliştirildi. Tüm Dacia ürün gamında olduğu gibi LPG’li modellerde de 3 yıl veya 100.000 km garanti sunuluyor.

Daihatsu bebek koltuğu hediye ediyor



Daihatsu, Terios satın alan çocuklu müşterilerine “bebek koltuğu” hediye ediyor. Yıl sonuna kadar, Türkiye geneline yayılmış yetkili satıcılarda devam edecek kampanya ile Daihatsu Terios satın alan çocuklu aileler, piyasa değeri 300 TL olan “bebek koltuğuna ücretsiz sahip olabilecek.

Daihatsu Genel Müdürü Burak Beşer, Daihatsu olarak çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projelerine her zaman sıcak baktıklarını belirterek “Bu projemizle, yasayla zorunlu hale getirilen bir uygulamanın destekçisi olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı