Gazete Vatan Logo

Film gibi ihracat

Ekonomi Bakanı Çağlayan “Bilişim sektörünün ihracatını 2023’te 10 milyar dolara çıkaracağız." dedi

Hükümet sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerini teşvik edecek. Ekonomi Bakanı Çağlayan, belirledikleri bu sektörleri yurtdışına açacaklarını belirterek, “Bilişim sektörünün 250 milyon dolar olan ihracatını 2023’te 10 milyar dolara çıkaracağız. Eğitimde 25 bin olan yabancı öğrenci sayısı 2023’te 100 bine yükselecek. Sağlık turizminden 20 milyar dolar bekliyoruz. Film ihracatı da 1 milyar dolara ulaşacak” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sağlık turizmi, bilişim, film ile eğitim sektöründe ihracatı, yatırımı, istihdamı artırmak ve desteklemek amacıyla yeni bir teşvik düzenlemesi yaptıklarını açıkladı. Çağlayan, dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ’ ile ‘Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ’le getirilen teşvikler konusunda detaylı bilgi verdi. Çağlayan, hedefledikleri sektörlere yönelik desteklerin bütçesinin yaklaşık 125 milyon lira olduğunu belirterek, “Bundan sonraki yıllarda bütçenin daha da artırılmasını amaçlıyoruz. Bu yıl ki desteklerin meyvelerini yıl sonunda alırsak, 2013 yılı bütçesinde buraya daha fazla kaynak ayrılmasına çalışacağız” dedi.

Çağlayan, özel ekonomik bölgelerin bir serbest bölge gibi, kimya entegre bölgesi gibi veya bir özel film platosu gibi düşünülebileceğini ifade ederek, “Rusya, Çin ve Latin Amerika pazarlarına yoğunlaşarak 2023’te 1 milyar dolarlık film ihracatını hedefliyoruz” diye konuştu.

Hedef 2023

Çağlayan, bilişim sektörünün 250 milyon dolar ihracatını 2013’te 1 milyar dolara 2023’te 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Eğitim sektöründeki 25 bin olan yabancı

öğrenci sayısını 2013’te 40 bine 2023’te 100 bine çıkartmak istediklerini belirten Bakan Çağlayan, bu sayede eğitim

sektöründen 2023’te 2 milyar dolarlık

bir döviz geliri elde etmeyi beklediklerini kaydetti.

Çağlayan, Türkiye’nin geçen yıl

130 bin civarında sağlık turistini ağırladığını ve sektörden 1.5 milyar dolar döviz geliri elde ettiğini ifade ederek, hedeflerini şöyle aktardı: “Sağlık turizmi kapsamında 2013’de 3 milyar dolar, 2023’de

20 milyar dolar gelir planlıyoruz.”

Türk filmine reklam verene 100 bin $

- Şirketlerin Türk filmlerine verdikleri reklamların giderleri yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar desteklenecek.

- İhraç edilen yerli filmlerin sayılarını

ve gösterildiği alanları arttırmak DVD, dublaj, alt yazı ve medya reklam giderleri yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar teşvik edilecek.

- Yerli filmlerin yurtdışında düzenlenen film festivallerinde, fuarlarda veya herhangi bir ülke ve ortamda yapacakları tanıtımların halkla ilişkilerden katalog giderlerine kadar tüm organizasyon giderlerine yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar destek verilecek.

Bollywood’da 4 milyar sinema bileti satılıyor

Bollywood, Mumbai’deki (eski adı Bombay) Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay’dan esinlenerek oluşturulmuş bir isim olarak ortaya çıktı. Bollywood’da yılda yaklaşık 1.500 film çekiliyor. Hollywood’da bu sayı 800 adet civarında. Müzik ve dansın ön planda olduğu filmlerde, görkemli kostümler ve büyük mekanlarda çekilen filmlerin süreleri de 2-2.5 saat civarında değişiyor. 1.2 milyar nüfuslu Hindistan’da yılda 4 milyar adet sinema bileti satılıyor. Hindistan’da film sektörünün büyüklüğü 1.5 milyar doların üzerinde.

Türk dizileri Ortadoğu ve Körfez’de çok popüler

Ihlamurlar Altında’dan Gümüş’e, Kavak Yelleri’nden Kurtlar Vadisi’ne kadar Türk televizyonlarında yayınlanan 100’ün üzerinde Türk dizi filmi, 20’nin üzerinde ülkede izlendi ve 2011’de 60 milyon doların üzerinde ihracatla rekor kırıldı. Türk dizileri özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde çok popüler.

Arama motorundan reklama 100 bin $


- Bilişim şirketlerinin, Google, Yahoo, Baidu ve Yandex gibi çok kullanılan arama motorlarında yapacakları tanıtımlara da yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destek sağlanacak. Bilişim sektöründeki sektörel ticaret ve alım heyetlerinin ulaşım, konaklama ile organizasyon giderleri yüzde 70 oranında ve 150 bin dolara kadar karşılanacak.

- Bilişim sektöründe yeni başlayan şirketlerin kurumsallaşmalarını sağlamak amacıyla alacakları danışmanlık hizmetleri yüzde 50 oranında ve 200 bin dolara kadar desteklenecek.

- Şirketlerin yeni pazarlara girmek için ihtiyaç duyacakları sektör, ülke ve uluslararası mevzuat bilgilerine ulaşmak için satın alacakları veya uzman kuruluşlara hazırlatacakları raporlara ilişkin giderler de yüzde 60 oranında ve 100 bin dolara kadar teşvik sağlanacak.

- İşbirliği kuruluşları kendi üyeleri

için bu harcamaları yaparlarsa da

yüzde 70 oranında ve 300 bin dolara kadar destek verilecek.

Haberin Devamı