İstanbul “Modada ben de varım!” diyor

Türk modacıları dünya sahnesine çıkaran Mercedes-Benz FashionWeek İstanbul, bu yıl 12’nci sezonunda yine modanın kalbinin attığı etkinlik oldu.

İstanbul “Modada ben de varım” diyorTürkiye’nin uluslararası moda takviminin bir parçası olarak yılda iki defa düzenlenen, en önemli moda etkinliği Mercedes-Benz FashionWeek İstanbul’un (MBFWI) 12. sezonu, 11-14 Eylül tarihleri arasında Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. 29 marka ve tasarımcı, ilkbahar/yaz 2019 koleksiyonlarını Zorlu PSM’nin özel teknik alt yapısı sayesinde harika birer şova dönüştürdü ve davetlilere heyecan verici bir moda haftası deneyimi yaşattı diyebilirim.

MBFWI kapsamında koleksiyonlarını sergileyen marka ve tasarımcılar arasında Bashaques’ - Başak Cankeş, Ceren Ocak, Çiğdem Akın, DB Berdan, Exquise, Giray Sepin, Gökhan Yavaş, Gülçin Çengel, Mehmet Korkmaz, Mehtap Elaidi, Meltem Özbek, Mercedes-Benz Presents Ani Datukishvili, Mercedes-Benz PresentsBrandWho, Mert Erkan, Miinby Kadir Kılıç, Murat Aytulum, Museum Of FineClothing - Eda Güngör, New Gen byIma, Özlem Süer, Raşit Bağzıbağlı, Selen Akyüz, Sezgi Tüzel, St. Nian - Nihan Buruk, Şebnem Günay, ŞiyarAkboğa, T.A.G.G - Gökay Gündoğdu, Third - Tuğçe Özocak, Tuba Ergin, Urun - Ece Kavran gibi isimler yer aldı.

Haberin Devamı

İstanbul “Modada ben de varım” diyor

Aşk tanrısı Umay Ana

Moda haftasının açılışını bu yıl Deniz ve Begüm Berdan yaptı. Anne - kız tasarımcıların defilesi belki de haftanın en çok konuşulan gösterilerinden biriydi.

Moda haftasının ilk defilesi aslında biraz pürüzlü başladı. 45 dakikalık bir gecikme olunca konuklar homurdanmaya başladı. Yabancı basının gecikmesi nedeniyle geç başlayan defile buna rağmen büyük ilgi gördü diyebilirim.

Defilenin ana teması Orhun Yazıtları’nda da adı geçen “Umay Ana” oldu. Hem aşk hem savaş tanrısı Umay, kadınların gücünü göstermesi açısından önemli bir figür.

Koleksiyon, 90’lar dinamiğinde, bazı parçalarda Reebok Classic iş birliğinde rahat siluetlerde kolaj giyimden oluşuyor, denim, naylon ve pamuk karışımında kaotik bir harmoni sunuyor

Deniz Berdan ve kızı Begüm Berdan, her şovlarında muhakkak politik bir gönderme yapıyor. Bu kez de hedeflerinde eski İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson vardı. Johnson’ın tüm dünyada tepki çeken “peçeli kadınları banka soyguncularına benzetmesine” inat, podyuma peçeli modeller çıkardılar.

Haberin Devamı

Klişeler yıkıldı, moda sadece “küçük beden” değildir!
Kuşkusuz, moda haftasının en çok merak edilen isimlerinden biri Ünlü Modacı Raşit Bağzıbağlı’ydı. Bağzıbağlı “RASHID” markası için ilkbahar/yaz 2019 koleksiyonunu görkemli ve gösterişli bir şovla podyuma taşıdı.
40 parçadan oluşan defilenin koreografisi Yasin Soy’a aitti. Koleksiyonu 35 model podyuma taşıdı. Gecenin sürprizi ise büyük beden manken Alev Karslı oldu.
Bağzıbağlı’nın keşfi olan 44 beden manken, kırmızı elbisesiyle podyumda parladı. Zaten Bağzıbağlı’nın koleksiyonu 34’ten 44 bedene kadar her vücut ölçüsündeki kadın için mağazalarda olacak. Ünlü modacı, “podyumda sergilenen elbiseler sadece incecik kadınlar içindir” klişesini de yıkmış olacak.
RASHID koleksiyonunu genç, seksi ve feminen olarak niteliyor. Defileyi izleyenler arasında dünyaca ünlü modacı Kenzo Takada da vardı. Moda dünyasının Lordu olarak tanınan Bağzıbağlı, bu ünvanını MBFWI’da bir kez daha tescillemiş oldu!
Doğanın iyileştirici gücü
MBFWI’ın akılda kalan bir diğer defilesi ise Özlem Süer’di.Defilede gözler podyuma çıkan ünlü model Özge Ulusoy ve güzel oyuncu Begüm Kütük’teydi. Özlem Süer’in ilkbahar/yaz 2019 Koleksiyonun adı “Healer” yani iyileştirici.
Ünlü modacı koleksiyonunda doğanın iyileştirici gücünden ilham almış. Süer’in “Healer” koleksiyonu bitkilerin iyileştirici gücünü de podyuma yansıttı. Mücevherler de koleksiyonla tam bir uyum içindeydi.Özlem Süer yeni koleksiyonunu doğallık, çoklu uyum ve farklı kimliklerin bir araya gelerek oluşturduğu “iyileştiren çoğulluk” olarak tanımlıyor.
Farklı kumaşları bir araya getiren koleksiyonda, şifonlar, ipekler, danteller ve çağın hızını yakalayan teknolojik kumaşlar öne çıktı.
En çok kullanılan renkler ise lavanta referanslı lila, terapik etkili mavi, yansıma etkisi oluşturan altınlar ve sakinlik veren gri tonlarıydı.
URUN’dan “teatral” defile
Moda haftasının en “teatral” defilesi kuşkusuz Ece Kavran’ın URUN markasına aitti.
“Plenum” ana temasıyla sunulan koleksiyonunu alevler arasında, klasik müzik orkestrası ve semazenler eşliğinde ilkbahar/yaz 2019 defilesinde parçaların uyumunu” öne çıkardı. “Plenum” koleksiyonundaki her parça kas ve kemikten başlayan ve bütüne vücuda ulaşan bir yolculuğu anlatıyordu.Defilede sergilenen her tasarımda birbirini bütünleyen ve tamamlayan seçimler vardı.
Zıtlıkların kahramanı...
En çok dikkat çeken ve konuşulan isimlerinden biri de Tuba Ergin oldu. Tuba Ergin, defilesinde “Distopya” edebiyatının kadın kahramanlarından esinlenmiş. “Girl On Fire” temasıyla geleceğin güçlü kadınlarına bir saygı duruşunda bulundu Ergin.
Dayanıklı ama hassas, isyankar ama barışçıl, güçlü ama kırılgan... Kadının kahramanını içinde barındırdığı ve onu daha güçlü kılan bu zıtlıklar, koleksiyonun ana ilham kaynağıydı.
Oyuncu Gizem Karaca’nın da podyuma çıktığı, 35 tasarımdan oluşan “Girl On Fire” koleksiyonuna asimetrik kesimler, metalik dokunuşlar ve saçak detaylar damgasını vurdu. Koleksiyonda kırmızı tonları ön plandaydı. Siyah, lacivert, gri, orman ve haki yeşili de en çok gördüğümüz renkler oldu.
Koleksiyonu tamamlayan Lidyana’da satışa çıkacak aksesuarlar, festival ruhunun yansıtıldığı gözlükler, maskeler ve şapkalar çok konuşuldu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR