Gazete Vatan Logo

Filiz Akboğa Kazandı

Eski eşini öldürmeye teşebbüsten yargılanan adam 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Eski eşi Filiz Akboğa'yı öldürmeye teşebbüsten yargılanan C.K., bugün görülen dokuzuncu duruşmada 10 sene hapis cezasına çarptırıldı.

bianet'e konuşan Filiz Akboğa, kadınların dayanışması sayesinde bu davayı kazandıklarını söylüyor, "Darısı erkek şiddetine maruz kalan diğer kadınların başına" diyor.

"Adalete güvendik ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) başta olmak üzere herkesin desteğiyle kazandık. Darısı erkek şiddetine maruz kalan diğer kadınların ve kadın cinayetlerinde öldürülenlerin ailelerinin başına.

"On yıl sonra çıkacak, diye düşünmüyorum artık. Çünkü o 10 yıl içerisinde ben hayatımı kurtarmış olacağım. Ayaklarımın üzerinde durup hayatımı kurtardım. Bir daha böyle birşey yaşamayacağıma inancım arttı. Herşey burada bana destek olan kadınlar sayesinde oldu."

"Israrla takip ettik, kazandık"

SKM'den Nahide Kılıç, birçok erkek şiddeti davası gibi Filiz Akboğa davasını da en başından beri takip ettiklerini söyledi ve ekledi:

"Haksız tahrik ve bunun gibi sebeplerle cezalandırmaların gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle, kadın hareketinin verdiği adalet mücadelesi açısından bu davanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

"Filiz'in davasında da haksız tahrik nedeniyle, sanığın çok az ceza alması gibi bir riskle karşı karşıyaydık. Israrla bu davaları takip ettiğimiz ve dava dosyasındaki açık ve net ifadeleri dillendirdiğimiz için bu dava başarıya ulaşmıştır.

"Kadın örgütlerinin müdahillik talepleri kabul edilmemiş olsa da, davadan çıkan sonuç önemli bir başarıdır. Bundan sonra erkek yargı, erkek devlet işbirliğiyle örgütlenen davaların da kazanımla sonuçlanması temennimizdir."

Ne olmuştu?

Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dokuzuncu duruşmada boşandığı karısı Akboğa'yı tornavidayla öldürmeye teşebbüs eden kocayı müebbet hapis cezasına çarptırırken, yaralanmanın niteliği (meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, yaralamanın niteliği ve darbe sayısı) nedeniyle cezayı 12 seneye indirdi. İyi hal indiriminden de faydalanan C.K. 10 sene hapis cezası aldı.

Filiz Akboğa, 2004 yılında evlendiği C.K'den şiddet gördüğü için 05 Mayıs 2009'da boşanmış ve darp ve tehdit edildiğine dair iki kez şikayette bulunmuştu.

Eski koca C.K., 24 Nisan 2011 tarihinde Filiz Akboğa'nın çalıştığı işyerine giderek kadını altı yerinden tornavidayla yaralayarak öldürmeye teşebbüs etti. Filiz Akboğa hastanede tedavi altına alınırken, olaydan bir gün sonra gözaltına alınan C.K. ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Olayın basına yansımasıyla C.K. tutuklu yargılanıyordu. (ÇT)

bianet

Haberin Devamı