Gazete Vatan Logo

Filistinliler Esad'la işbirliği yapacak

Suriye ve Filistin yönetimleri, Yermuk Mülteci Kampı'nda kontrolü büyük oranda ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

"Filistin'in Sesi Radyosu"na konuşan Suriye'deki Filistin mülteci kamplarından sorumlu Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi ve Suriye'deki Filistin heyetine başkanlık eden Ahmed el-Mecdelani, başkent Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'ndaki duruma ilişkin bilgi verdi.

Mecdelani, "IŞİD ve Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı günden bu yana 27 Filistinli hayatını kaybetti, 75 ila 200 arasında Filistinli kaçırıldı" dedi.

Güvenliğin olmaması nedeniyle kampla ilgili verilerin dakik olmadığını söyleyen Mecdelani, çatışma alanının son 48 saat içinde genişlemesi nedeniyle IŞİD'in gerilediğini ve kampın bazı bölümlerinin kurtarıldığını belirtti.

FKÖ: ESAD YÖNETİMİYLE ANLAŞTIK

Suriye'deki temaslarına ilişkin değerlendirmede bulunan Mecdelani, IŞİD'e karşı mücadele konusunda Beşar Esad yönetimiyle anlaştıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal el-Mikdad ile biraraya geldik. Kamptan ayrılan Filistinliler için güvenlik koridoru ve yeni barınma merkezleri sağlanması, gıda ve ilaç yardımı yapılması konularında anlaştık."

Mecdelani, Suriye hükümetiyle terör örgütü IŞİD'in Yermuk Mülteci Kampı'ndan nasıl çıkarılacağı konusunda görüş birliğine vardıklarını, Filistinli grupların Yermuk kampına yönelik düzenlenecek askeri operasyonu destekleyeceğini belirtti.

Sosyal İşler Bakanı Kinda el-Şammat ile görüşeceğine işaret eden Mecdelani, "Topraklarında egemen olan Suriye hükümetinin kararlarını destekliyoruz. Suriye hükümeti kesinlikle Suriyeli ve Filistinli vatandaşlarına emniyet ve güvenlik sağlanmasıyla ilgili" ifadelerini kullandı.

YERMUK'TA İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR

Başkent Şam'ın 10 kilometre güneyinde yer alan ve 3 yıldan bu yana abluka altında bulunan kampta, ülkedeki iç savaş öncesinde 180 bini Filistinli olmak üzere yaklaşık 950 bin kişi yaşarken, şimdi bu rakamın 18 bin civarında olduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı

IŞİD militanlarının 1 Nisan'da kampı basmasının ardından, aralarında Eknaf Beyt el-Makdis ve Filistin Halk Komiteleri güçlerinin de bulunduğu gruplar ile terör örgütü üyeleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Son çatışmalar, rejimin ablukası nedeniyle zaten zor koşullar altında olan kampta büyük bir insani krize yol açtı.