Gazete Vatan Logo

Filipinler’de binlerce faili meçhul cinayet

Filipinler’de Devlet Başkanı Duterte’nin uyuşturucu çetelerine karşı yürüttüğü kanlı savaşta 5 bini aşkın insan öldü. Aynı dönemde 8 bini aşkın faili meçhul cinayet de işlendi.

Filipinler’de binlerce faili meçhul cinayet

Filipinler’de geçen yıl göreve gelen Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin uyuşturucu çetelerine karşı başlattığı kanlı operasyonda resmi kayıtlara göre 5 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Ancak sivil toplum kuruluşları ve Batılı gözlemciler, ölü sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Polis kayıtlarına göre Duterte’nin güvenlik güçlerine uyuşturucu satıcılarını gördükleri yerde vurma emri vermesinden bu yana ülkede 8 bini aşkın faili meçhul cinayet işlendi. Polis ve ordu güçlerinin, uyuşturucu mafyasına yönelik operasyonların dışında, yargısız infazlara tanık olanları ve uyuşturucu satıcılarının yakınlarını da öldürdüğü öne sürülüyor. Kayıtlara göre güvenlik güçleri geçen yıldan bu yana 3 bin 116 uyuşturucu satıcısını öldürdü, 2 bin 98 uyuşturucu satıcısı ise, kimliği belirsiz kişilerce infaz edildi. Aynı dönemde faili meçhul olarak kayıtlara geçen cinayet sayısı ise 8 bin 200.

Duterte, Davao Belediye Başkanı olduğu dönemde de kentteki uyuşturucu çetelerine karşı benzer bir savaş yürütmüştü. Duterte, o yıllarda kendisinin de bazı uyuşturucu satıcılarını öldürdüğünü itiraf etmişti.

Haberin Devamı

Desteği yükseliyor

Duterte’nin uyuşturucu çetelerine karşı yürüttüğü savaşa halkın desteği oldukça yüksek. Başkanlık koltuğunda bir yılını tamamlayan Duterte’nin icraatlarından memnun olduğunu söyleyen Filipinlilerin oranı yüzde 75. ABD Başkanı Donald Trump bile, göreve gelmesinden kısa süre sonra Duterte’yi arayarak, uyuşturucuyla mücadele konusunda attığı adımlardan dolayı tebrik etmişti.