Gazete Vatan Logo

Fikri Işık: ÖSO'ya ciddi destek veriyoruz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık NTV canlı yayınında Cerablus operasyonuna yönelik açıklamalarda bulundu.

Fikri Işık: ÖSO'ya ciddi destek veriyoruz

Işık'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

* Her şey planlanan şekilde yürüyor. Dün sabah saat 04.00'te operasyon başladı ÖSO'bnun Cerablus'un etrafını kuşatması arkasından oraya girip DAEŞ'in temizlenmesi stratejisi. ÖSO'ya Türkiye olarak ciddi destek veriyoruz. Dün Cerablus kontrol altına alınmıştı şimdi temizlenme yapılıyor. Mıntıka temizliği gibi düşünün bugünkü çalışmayı. Dün zaten kontrol altına alınmıştı. Operasyonu ÖSO yürütüyor. Bugün şehir içerisinde saklandıkları yerler üzerinde yoğunlaşılmış durumda.

NE KADAR SÜRECEK?

* Operasyonun iki temel amacı var bir sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. İki yerine de PYD'nin YPG'nin orada bulunmaması. ÖSO kontrolü sağlayana kadar orada kalmak hakkımız. Şu anda Suriye'de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz.

* PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içine çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmştı. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin tamamlanması bekleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz.

Haberin Devamı

"TSK'DAN HİÇBİR PERSONEL YARALANMADI"

* Harekatın ana unsuru ÖSO, biz onlara destek veriyoruz. Böyle bir harekat sürerken asker sayısı vermek doğru değil. Ana unsur sayı olarak da ÖSO. ÖSO'nun bu harekatı yürüttüğünü ona destek verdiğimizi söylüyoruz. Amacımız kimseyle çatışmak değil hedef sınır güvenliğimizi sağlamak, DAEŞ'in terk ettiği topraklara da PYD'nin yerleşmesini engellemek. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler.TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO'dan 2 şehit var 2 de yaralı var.

* Rusya ve ABD'ye önceden bilgi verildi. Operasyon başlayacak ÖSO başlatacak biz de destek vereceğiz noktasında. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı. Suriye rejimini yok sayamayız. Esad Suriye'nin geleceğinde olamaz.

TSK'DA FETÖ OPERASYONU

(Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Dinçer Ural Fethullahçı Terör Örgütü soruşturmasında gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakıldı. Dinçer Ural, 15 Temmuz sonrasında bu göreve atanmıştı.)

Haberin Devamı

Şu anda izne ayrıldı. Şüphe oluştu hakkına. Bundan sonra görevin sürdürülmesi zannediyorsam zor. Değerlendirme sonucu adım atılır. Üzerinde durmamız gereken bir konu. Kısa sürede bir karar veriliyor. Zannediyorum kendisi de affını isteyecek. Birisinin bir başkasını eniştesi olması tek başına onu suçlu hale getirmez.

Adli süreç var orada elde edilen bilgiler var. İfadeler var bunlardan yola çıkarak elde edilen yeni bilgiler var. Herkesi zan altında tutamayız. Yargımız bu konuda bu yapıyla iltisakı olanları belirleyip çıkaracaktır.

Milli Savunma Üniversitesi'ne kaç kişi alınacak?

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ'NE KAÇ KİŞİ ALINACAK?

Bizim pilot ihtiyacımız var bu yıl Hava Harp Okulu'na öğrenci alacağız. Belki Ekim ayının başında üniversite faaliyetine başlayacak. Rektörü kısa zamanda atamayı hedefliyoruz. Türkiye'de öğrenim gören yabancı öğrenciler de var bunların eğitimlerine devam etmesi gerekiyor. Hava Harp Okulu'ndan ara sınıflardan da öğrenci alma yeni öğrenci almayı bu sene içerisinde başlayacağız. 726 yabancı öğrenci var Hava Harp Okulu ile 1000'in üzerinde.

"30 AĞUSTOS'TA ASKERİ GEÇİŞ TÖRENİ OLMAYACAK"

Haberin Devamı

Askeri geçit töreni olmayacak. Tankların topların yürütüldüğü bir tören yok. Sabah Anıtkabir ziyareti cumhurbaşkanını tebrik kabulu daha sonra büyük program olacak. Yemek veya resepsiyon var akşam.