Gazete Vatan Logo

Fiesta sanal güzel Antonella ile yaratıldı

FORD, müşterilerle yüz yüze görüşmelerin ve yapılan oylamaların ortaya çıkardığı kuru istatistiksel verilere insani yan katmak için Antonella (Fiesta’da olduğu gibi) benzeri sanal karakterler kullanıyor.

Murat Yalman’a göre tasarımcıların başarılı modeller çizmeleri için alıcıyı tanımaları ve anlamaları şart. Aksi takdirde kendi gönüllerine göre araçlar yaratmaları kaçınılmaz ve bu araçların da pazarda ilgi görmemesi mümkün.

‘Otomobil alırken ona aşık olmalısınız’

MURAT Yalman, “Önceleri hep mantık ön plandaydı. Modellerimizi buna göre tasarlıyorduk. Ama duyguların çok daha önemli olduğunu fark ettik. Otomobili alırken ona aşık olmalısınız. Yeni yöntemle duyguları ateşlemeye çalışıyoruz” dedi. Yalman, sanal karakterler yaratarak araç üretme felsefesinin başarılı olacağını Ford Avrupa’nın Başkan Yardımcısı görevindeyken fark ettiğini söyledi ve ekledi: “Sınırların ve farklı dillerin yarattığı engeller ancak ortak değerlerin aynı üründe toplanmasıyla aşılabilir.”

Yalman’ın ilk iş deneyimi Türkiye’deki aile şirketi Chrysler kamyon fabrikası

MURAT Yalman, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenim için 17 yaşında ABD’ye giden Yalman, otomotiv mühendisliği okudu. 23 yaşında Türkiye’ye geri dönen Murat Yalman, ilk deneyimini kuzeni Alp Yalman ve ailesi Tatko’nun ortak olduğu Askam Kamyon’da kazandı. Şirket, 1962 yılında yüzde 60’ı Chrysler ve yüzde 40 Türk sermayesiyle kurulmuş, Desoto ile Fargo kamyonlar üretiyordu. Yalman, Askam’daki çalışma hayatından sonra yine ABD’ye gitti. Hayatının en büyük idealinin otomotiv sektöründe çalışmak olduğunu söyleyen Yalman, “ABD’de en büyük hayalimi Ford Motor’da işe girerek gerçekleştirdim” diyor.

Murat Yalman, 1981-1985 yılları arasında Ford Motor’da Şef Analist olarak görev yaptı. 1985’te gelen cazip teklif karşısında Nissan’a transfer oldu. Murat Bey, Nissan’da Ürün ve Pazarlama Stratejilerinden Sorumlu Başkan Yardımcılığı’na kadar yükseldi. İlk göz ağrısı Ford’a 2000’de geri gelen Yalman, Ford Avrupa’nın Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı görevine atandı. Focus, Fiesta ve Mondeo projelerinin başarısında söz sahibi oldu. Yalman’ın Avrupa’da gösterdiği başarı uluslararası görevlerin habercisiydi. Yalman, yeniden yapılanan Ford’un en kritik görevlerinden biri olan Global Ürün Stratejileri Direktörü’ne atandı.

Haberin Devamı