Gazete Vatan Logo

Fiat’ta patron oldu

İtalyan otomotiv devi Fiat, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarları için üretilecek araçların Ar-Ge sorumluluğunu Tofaş’a verdi

İtalyan otomotiv devi Fiat, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarları için üretilecek araçların Ar-Ge sorumluluğunu Tofaş’a verdi. Şirket, yeni Linea’nın da dünyadaki pilot ülkesi oldu. Türk mühendisler, gelecekte yollara çıkacak Fiat’ları tasarlayacak.

Fiat dünyasının en önemli 3 üretim üssü ve Ar-Ge merkezinden biri olan Tofaş’a yeni görevler verildi. Dünyada Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan 1.000 şirket içindeki 3 Türk’ten biri olan Tofaş, Fiat Auto’nun EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) pazarları için tasarlayacağı araçların sorumluluğunu üstlendi. 2007 yılından bu yana üretilen Linea modelini 25 milyon dolar yatırımla yenileyen şirket ilk etapta, bu modelin tüm araştırma-geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirecek. Tofaş, Brezilya ve Hindistan’da üretilecek yeni Linea’nın da pilot ülkesi oldu. Buna göre, önümüzdeki dönemde üretilecek yeni jenerasyon sedan aracın Ar-Ge faaliyetleri Türk mühendislerden sorulacak.

Linea yerli otoya örnek

Yeni Fiat Linea’nın Tofaş’ın Bursa fabrikasında düzenlenen üretim töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Son 6 yılda Bursa’ya 900 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptık. Neticesinde Minicargo, yeni Doblo ve Linea gibi 3 önemli model geliştirdik. 6 global markaya üretim yapacak hale geldik” dedi.

Ar-Ge yatırımları sayesinde Tofaş’ın yerlilik oranını artırdığını belirten Koç, böylece sürekli gündemde olan cari açık konusuna pozitif katkı sağladıklarını söyledi. Koç, “Tofaş’ın sattığı araçların yüzde 90’ı Bursa’da üretiliyor. Toplam satışta yerli üretim oranı en yüksek şirket olduk. Geçen yıl otomotiv dış ticaretinde 410 milyon dolar fazla verdik. Bu rakam 5 yıl toplamında 2.6 milyar dolara ulaştı. Bu önemli bir rakam” diye konuştu.

Bantlardan indirdikleri Linea’dan bugüne kadar 120 bin adet ürettiklerini ifade eden Mustafa Koç, şöyle devam etti: “Linea projesinin 5’inci yılını kutluyoruz. 35 bin adetlik ihracat rakamına ulaştık. Linea, 2011’de 33 bin adedi aşkın satışla kendi sınıfında lider oldu. Aracın Ar-Ge’sinin yüzde 70’i Tofaş tarafından Türk tüketicisinin beklentileri doğrultusunda gerçekleştirildi. Yüksek Ar-Ge kabiliyetiyle üretilen yeni Linea, yerli otomobil konusunda bir başarı örneğidir. ” Tofaş yeni Fiat Linea’dan yılda 45 bin adet üretip, 35 bin adedini iç pazara, 10 bin adedini ise yurtdışına satacak.

Zaten yerli araç yapıyoruz gerekirse motor da üretiriz

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, yaklaşık 15 aydır gündemde olan yerli otomobil projesini ulaşılmaz bir hedef olarak görmediklerini söyledi. Başaran, şunları kaydetti: “Yerli otoyu biz zaten üretiyoruz. Linea’nın üzerine koyacağımız bir yerli motor ve şanzımanla beraber, rakiplerimize oranla ulaşacağımız fark ortada. İlk kez yerli motor ve şanzıman üretimini yüksek sesle dile getiren Başaran, “Önümüzdeki dönemde pazar şartları bizi oraya doğru çağıracaksa yerli motor ve şanzıman üretimi düşüneceğimiz konulardan biri” dedi.

170 fabrikanın lideriyiz

Kamil Başaran, Fiat dünyasının 170 fabrikası içinde lider konumunda olduklarını belirterek, “Şu an en yüksek seviye olan Gümüş’teyiz. Önümüzdeki 3 ay içinde yapılacak yeni denetimde Altın Seviye’ye ulaşarak bir ilke imza atmış olacağız” diye konuştu.

Teşvik paketi yepyeni bir araç için heyecanlandırdı

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, geçen hafta Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı teşvik paketini heyecanla incelediklerini belirterek, “Ortaya konulan planlamalar dikkat çekici. Yol haritası çıkarmak için mevzuatı görmek lazım. Bu konuda ortağımız Fiat da paket üzerinde çalışmalara başladı. Burada önemli olan mevcut bir modelin Türkiye’ye gelmesi değil, yepyeni bir aracın üretilmesi. Yani Ar-Ge’sinin, tasarımının, teknolojik gelişiminin ülkemizde yapılması, katma değer yaratılması” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı