Gazete Vatan Logo

Fiat şaha kalktı

Fiat, Opel’le ‘cennette evlilik’ yapıp otomotiv imparatorluğu kuruyor

Chrysler’e ortak olan İtalyan Fiat, GM bünyesindeki Alman Opel’le birleşmek için atağa geçti. CEO Marchionne, “cennette yapılan bir evlilik” olarak tanımladığı birleşme ile dünyanın ikinci büyük otomotiv şirketini oluşturmak için Berlin’e gitti.

İtalyan otomobil şirketi Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne, ekonomik krizden dolayı büyük zarara uğrayan Amerikan General Motors (GM) bünyesindeki Alman Opel şirketinin bir kısmını satın almak üzere Berlin’e giderek bir teklif sundu. Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Marchionne’yle yaptığı görüşmeden sonra, Fiat’ın Almanya’daki montaj tesislerini kapatmayacağını, Opel’i borçsuz bir şekilde devralıp Opel markasını korumak istediğini kaydetti.

Fiat CEO’su Sergio Marchionne İngiliz Financial Times gazetesine Opel’le ortaklıkla ilgili olarak, “Mühendislik ve endüstriyel bakış noktasından, bu cennette yapılan bir evlilik” tanımlaması yapmıştı. Marchionne, Fiat Auto’yu, Opel ve Chrysler ile birleştirerek, yıllık geliri 106 milyar doları ve satışları 6-7 milyon adeti bulacak bir şirket yaratmayı hedefliyor. Böylece, yeni şirketin yıllık araç üretiminin Toyota’dan sonra ikinci, Renault/Nissan, Ford ve GM’den daha fazla, yaklaşık olarak Volkswagen kadar olması amaçlanıyor.

Marchionne’nin, Opel’i yenileme masraflarının 5 ila 7 milyar euro arasında olacağını tahmin ettiğini ifade eden Alman Ekonomi Bakanı, bu bedelin ne kadarının Alman devleti tarafından üstlenileceğinin söylenebilmesi için henüz çok erken olduğunu söyledi. Guttenberg, Fiat’ın, Opel’i devralarak Avrupa’nın en büyük, Chrysler ile de birleşerek dünyanın ikinci büyük otomobil şirketi olmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Fabrika kapatmayacak

Opel’in, Rüsselsheim, Eisenach ve Bochum kentlerinde 3 adet nihai montaj tesisi bulunuyor. Opel’in işçi temsilcileri ve IG Metall sendikası, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Opel’in, Fiat ile anlaşmasını istemediklerini, otomobil parça tedarikçisi Magna şirketiyle birlikte çalışmasından yana olduklarını bildirmişlerdi. CEO Marchionne’nin, görüşmelerde Almanya’da hiçbir fabrikayı kapatmayacağını ve İtalya’nın istihdamdaki azalmanın sorumluluğu paylaşacağını söyleyerek, kaygıları gidermeye çalıştığı belirtiliyor. Ekonomi Bakanı Guttenberg, Alman Hükümeti’nin desteğini alması için herhangi bir yatırımcının Opel’in fabrikalarının açık kalacağını garanti eden bir plan sunması gerektiğini açıklamıştı.

Yeni şirketin geliri 105 milyar $’ı bulacak

- İflas koruma başvurusunda bulunan Chrysler’ı herhangi bir nakit koymaksızın alma sürecindeki Fiat, Chrysler ve Opel’in alınmasıyla oluşturulacak yeni şirketin yıllık gelirinin 105 milyar doları bulacağını belirtti.

- CEO Marchionne Opel’i devralma işlemlerinin bu ay sonunda tamamlanmasını ve geçici olarak adı Fiat/Opel olacak yeni şirketin yaz sonunda borsaya kote olmasını umduğunu açıkladı.

- Bünyesinde Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari ve Maserati markalarını barındıran şirket, Chrysler ve Opel ile birlikte en büyük otomotiv piyasası olan Kuzey Amerika dahil hiç olmadığı ya da çok az varlık gösterdiği piyasalara girmiş olacak.

‘İLGİNÇ PLAN’ 5-7 MİLYAR $ DESTEK GEREKTİRİYOR

Opel, ekonomik krizden çıkmak için 3.3 milyar euroya ihtiyacı olduğunu belirtirken, şirkete doğrudan devlet yardımı yapılması fikrine sıcak bakmayan Alman Hükümeti, Opel’e yatırım yapacaklara kredi desteği vermeyi tercih ediyor. Alman Ekonomi Bakanı, hükümetlerin 5 ila 7 milyar dolarlık bir destek vermesini gerekli kılan Fiat planının “kesinlikle çok ilginç” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı