Gazete Vatan Logo

Fiat’ın ‘Altın’ fabrikası!

Türk otomotiv sektörü dünyada sınıf atladı

Tofaş’ın Bursa fabrikası, sıfır hatayla üretim yaparak Fiat-Chrysler Grubu’nda ‘Altın Seviye’ye yükselen ilk fabrika oldu.

Otomotiv sektörü tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye, otomotivde dünyada en yüksek kaliteyle ve sıfır hatayla üretim yapan ülke unvanını aldı. Tofaş, 175 Fiat-Chrysler tesisi ve grubun 350 tedarikçisinin fabrikalarının içinde ‘en iyisi’ seçildi. Tofaş’ın Bursa tesisi WCM-Dünya Klasında Üretim Programı kapsamında 13-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen denetim sonucunda ‘Altın Seviye’ye ulaşan ilk fabrika olmayı başardı.

Endüstriyel alandaki standartları dünya klasına yükseltmek amacıyla 2006’da faaliyete geçirilen programın ilk yıllarında ‘En Hızlı İlerleyen Fabrika’ ödülünü alan Tofaş, 2009’da Gümüş Seviye’ye ulaşan ilk Fiat tesisi olmuştu. Tofaş, WCM programıyla iş kazalarını yüzde 97, dış kalite göstergesini yüzde 68, üretkenliğini yüzde 35, makine arızalarını yüzde 75 oranında iyileştirdi.

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Ar-Ge’ye yaptığımız yeni yatırımlar, nitelikli çalışmalarımız ve üretim kabiliyetimizle ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Nasıl not veriliyor?

Dünya Klasında Üretim prensibiyle Altın Seviye’ye ulaşmak için sıfır kaza, sıfır arıza, sıfır hata, sıfır stok, sıfır israf kriterlerine uyulması gerekiyor. Avrupalı ve Japon uzmanlar, bu kapsamında 10 teknik ve 10 yönetsel alanı inceliyor. WCM programının başarısı 100 puan üzerinden değerlendiriliyor.

520 milyon $ yatırımla yepyeni araç üreteceğiz

Tofaş’ın 520 milyon dolar yatırımla 2015’ten itibarein üretmeye başlayacağı B segmentinde yer alacak sedan otomobilin ayrıntıları yavaş yavaş belli oluyor. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, modelin tamamen sıfırdan geliştirildiğini ve yepyeni bir otomobil olacağını açıkladı. Başaran, “Aracın platformunu biz geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz platform, Fiat Grubu’nun başka modellerinde de kullanılabilecek” diye konuştu. Başaran, şu bilgileri verdi: “Başarı hikayesi yazacak, fikri mülkiyet hakları bize ait bir araç olacak diyoruz. Sonuçta sadece aracın kendisini değil, bu otomobilin platformunu da biz geliştiriyoruz. Bir anlamda sıfırdan yaratıyoruz. Geliştirdiğimiz platform, sadece bu yeni araçta değil, dünyanın başka ülkelerinde üretilecek birden fazla modelde yer alabilecek.” Tofaş, yeni otomobilden 2015-2013 yılları arasında toplam 580 bin adet üretmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı