Gazete Vatan Logo

Fezlekeleri Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 milletvekili hakkındaki 14 fezleke, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı

Fezlekeleri Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 milletvekili hakkında hazırlanan 14 fezleke, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle hazırlanan fezlekeler, ilgili savcılıklara gönderiliyor.

TBMM'den gönderilen milletvekili dosyalarından Demirtaş ve Kılıçdaroğlu'na ait ikişer, Yüksekdağ'a ait bir fezleke ile HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'a ait 3, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'a ait 2, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'a ait birer fezleke, Adalet Bakanlığı aracılığıyla Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı.

Fezlekelerde Yüksekdağ'a "terör örgütüne destek", "terör örgütü propagandası yapma", Demirtaş'a "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na ise "cumhurbaşkanı ve kamu görevlilerine hakaret" suçlamaları yöneltiliyor.

HDP Milletvekilleri Aydoğan, Önder, Tan ve Öcalan, "terör örgütü propagandası", Sarıyıldız ise "terör örgütüne silah sağlamakla" suçlanıyor.

- Savcılıklardaki süreç

Haberin Devamı

Başsavcılıklar, her fezlekeyle ilgili soruşturma başlatacak.

Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yürütülecek.

Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek.

- Figen Yüksekdağ

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ hakkında 19 Temmuz 2015'te Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentindeki temaslarının ardından Suruç ilçesinde katıldığı programda, "Biz sırtımızı YPJ'ye, YPG'ye ve PYD'ye yaslıyoruz, bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz." sözleri nedeniyle fezleke hazırlanmıştı.

- Selahattin Demirtaş

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında 4 Ağustos 2013'te Şanlıurfa Valiliğince daha önce yasaklandığı duyurulan Ceylanpınar ilçesindeki etkinliğe katılması nedeniyle fezleke düzenlenmişti.

- Kemal Kılıçdaoğlu

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında 1 Haziran 2015'te Şanlıurfa'da düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik, "Onun akli dengesi yerinde değil, onu muhatap almıyorum." sözleri nedeniyle fezleke hazırlanmıştı.

- Faysal Sarıyıldız

HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız hakkında 13 Ocak 2015'te Suriye'den Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine getirilen ve terör örgütü PKK'ya gönderilmesi planlanan silah ve mühimmatı kendi aracıyla götüreceği kamera ve ses kayıtlarıyla tespit edilmiş, silahlar, Sarıyıldız’ın arabasına aktarılacağı esnada polisin yaptığı operasyonla ele geçirilmişti. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, bunun üzerine "terör örgütlerine silah sağlama" suçunu işlediği tespit edilen Sarıyıldız hakkında fezleke düzenlemişti.

- İbrahim Ayhan

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayhan hakkında 22 Eylül 2015'te Tunceli Ovacık'ta güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda etkisiz hale getirilenler arasında bulunan, PKK'nın sözde Tunceli sorumlusu olduğu belirtilen "Baran Dersim" kod adlı teröristin ölümünün ardından, "Dersim'in asi komutanı Baran Dersim ve Kobani direnişinin özgürlük savaşçısı Aziz Güler, anınız önünde saygıyla eğiliyoruz." ifadeleri sebebiyle fezleke hazırlanmıştı.

Haberin Devamı