Gazete Vatan Logo

Fetüse omurga ameliyatı

ABD’de doktorlar anne karnındaki bebeğe ‘açık omurga’ ameliyatı yaptı. Dünyada ilk olan bu ameliyatla birçok bebeğin felç olma riski önlenebilir

Fetüse omurga  ameliyatı

Teksas Çocuk Hastanesi’nde Doktor Michael Belfort ve Doktor William Whitehead’in gerçekleştirdiği ameliyat, açık omurga (Spina Bifida) olarak bilinen, çocukların felçli ve beyin hasarıyla doğmasına sebep olan hastalığı anne karnında tedavi etti. 28 yaşındaki hamile Lexi Royer’in bebeği 24 hafta 2 günlüktü ve ultrason kontrolünde bebeğin omurgasında açıklık olduğu farkedildi.

Folik asit eksikliğinden

100 bin bebekten 24’ünde tespit edilen bu hastalık, anne karnında ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi oluyor. Zira hastalık hamilelik boyunca ilerlemeye devam ediyor ve bebek doğduğunda tedavi için geç kalınmış oluyor. Bebeğin omurga yapısını etkileyen bu hastalık kalıtımsal olabildiği gibi, büyük oranda annedeki folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Ameliyat oldukça ilginç bir yöntemle yapıldı. Annenin rahmi karın bölgesinden dışarı çıkarıldı ve uygun ekipmanla aydınlatıldı. Fetüsün ortamına zarar vermemek adına yalnızca 4 milimetrelik bir kesit açıldı ve ameliyat buradan gerçekleştirildi. Yarayı onaran doktorlar, annenin rahmini geri yerleştirdi. Başarılı ameliyatın ardından 2018’in ilk aylarında dünyaya gelecek olan bebeğin sağlıklı olacağı belirtildi. 1990’lı yıllardan beri açık omurga tedavisi için doğmamış bebeklerde açık ameliyat yapılıyordu. Fakat açık ameliyat erken doğum riski ve annenin rahmine kalıcı zarar getirebiliyordu. Teksas’ta gerçekleştirilen yeni metodla anneye ve fetüse zarar verilmeden açık omurga rahatsızlığı tedavi edilmiş oldu.

Haberin Devamı