Gazete Vatan Logo

Fetret bitti, sağ birleşti

Demokrat Parti ve Anavatan Partisi, birleşti

Yıllardır istenen merkez sağdaki birleşme, dün nihayet hayata geçti. DP ile ANAP, düğün havasında geçen kongrelerle birleşti. 26 yıllık ANAP, 678 oyla kendini fesh ederek DP çatısına girdi. ANAP’ın genel başkanı olarak dün son konuşmasını yapan Salih Uzun, “Merkez sağın fetret devri bugün bu salonda sona erdi” dedi.



Demokrat Parti (DP) ile Anavatan Partisi (ANAP) arasında 22 Temmuz seçimleri öncesi yarım kalan, 4.5 ay önce ise Hüsamettin Cindoruk’un genel başkan seçilmesiyle yeniden başlatılan birleşme çalışmaları, dün Atatürk Spor Salonu’nda mutlu sonla noktalandı. Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu’nun başlattığı tek çatı altında birleşme projesi 27 aylık gecikmenin ardından dün hayata geçti. Ezeli rakip iki parti, birleşmek için aynı salonda senkronize biçimde kongrelerini yaptı. DP kongresinde, ANAP kadrolarını parti bünyesine monte edecek tüzük değişiklikleri yapıldı. Ardından da ANAP kongresinde partinin tüzel kişiliğine son verme kararı gizli oyla oylandı.

Fesih kararına 18 ret oyu

18 oya karşılık 678 oyla kabul edilen fesih kararı, 1 dakika sonra DP kongresinde işari oyla benimsendi. Böylece yıllardır kurulan birleşme hayali, 1 dakika arayla yapılan iki oylamayla gerçeğe dönüştürüldü. ANAP dünkü kongresiyle 26 yıllık siyasi yaşamına son vermiş oldu.

DP-ANAP birleşmesine son noktayı koyan bu oylamanın ardından DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile DP’nin Genel Başkanvekili olan Salih Uzun, konfeti ve balon yağmuru eşliğinde, “Tarih sizi unutmayacak” sloganları arasında birlikte kürsüye gelerek teşekkür konuşması yaptı.

Olmaz diyorlardı, işte oldu

Cindoruk yaptığı konuşmada, “Olmaz diyorladı işte oldu, seçenek yok diyorlardı işte seçenek” dedi. Salih Uzun ise, heyecanla söylediği “31 Ekim’in kahramanları, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Merkez sağın fetret devri, bugün burada, bu salonda sona erdi” sözlerinden sonra göz yaşlarına boğuldu. Cindoruk ve Uzun, konuşmalarının ardından partilileri, ellerini başlarının üzerinde kavuşturarak “Özal” selamıyla selamladı.

Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı!

Salonda kongre saati beklenirken, partililer “Türkiye Birleşiyor” konseptine uygun olarak, “Kaç yıl geçti aradan ayrı ayrı” ve “Türkiyem” parçaları çalınarak coşturuldu. Birleşme kongresi için besteletilen “Güçlü Türkiye için, mutlu Türkiye için, demokratik bir yaşam için bayrağımız parlayacak, kıratımız şahlanacak, Türkiye kazanacak” sözlerini içeren “Demokrat” adlı parça da salonda sık sık çalındı.

Baba ve Çiller’den tebrik

Birleşme çalışmalarına büyük destek veren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, kongre salonunda bulunan Cindoruk’u telefonla arayarak, kutladı ve başarılar diledi. Kongreye, aktif siyasete dönüp dönmeyeceği tartışılan DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller de kutlama mesajı gönderdi.

CİNDORUK LİDERLERİN LİDERİ

68’in gençlik lideri Doğan da DP’de


İkİ partinin birleşmesiyle, DP’nin mevcut 50 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesine ilave olarak ANAP kanadından 50 isim eklendi. ANAP kanadının listesinde, mevcut ANAP MKYK üyelerinin tamamı korunurken, ANAP’ın eski Genel Başkanları Mesut Yılmaz ve Nesrin Nas, bir dönem DTP Genel Başkanlığı yapan Mehmet Ali Bayar ile Nejat Arseven, Beyhan Arslan, Ahad Andican, Halil İbrahim Özsoy, Yılmaz Karakoyunlu gibi isimler eklendi. Listenin aynen benimsenmesiyle, Cindoruk, bir anlamda liderlerin lideri oldu. Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın sayesnde DP de TBMM’de temsil edilen partiler arasına katıldı. CHP’de uzun süre Gaziantep Belediye Başkanlığı yapan ve 68’de gençlik lideri olan Celal Doğan da, DP’nin yeni vitrininde yer aldı.

Uzun, genelbaşkan vekili

DP tüzüğünün 50’nci maddesinde yapılan değişiklikle Genel Başkanvekilliği sistemi getirildi. Genel Başkanvekilliği’ne, ANAP lideri Salih Uzun getirildi.

ÖZAL-DEMİREL BAŞ BAŞA

DP ve ANAP’ın birleşme kongresinin yapıldığı salonda Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in birlikte çekilmiş fotoğrafı asıldı. Bu fotoğraf 21 Mart 1993’te, dönemin MHP lideri Türkeş’in girişimleri sonucunda yapılan Birinci Türk Kurultayı’nda çekilmişti. Bu kurultaydan 27 gün sonra Özal hayatını kaybetti.

AĞAR VE MUMCU’NUN ADI YOKTU

Kongrede iki partinin geçmişlerine ilişkin belgesel niteliğindeki iki sinevizyon gösterisinde, ağırlıklı olarak Menderes, Özal ve Demirel görüntülerine yer verilirken, liderlikleri döneminde kıyasıya rekabet içinde olan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller’in de kareleri kullanıldı. Ancak 22 Temmuz seçimleri öncesi son anda anlaşmazlığa düşerek birleşme projesini rafa kaldıran DP eski Genel Başkanı Mehmet Ağar ile ANAP eski lideri Erkan Mumcu hiç gündeme gelmedi.

MESUT YILMAZ ALKIŞLANDI

Kongreyi eski başbakanlardan ve Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve İsmet Sezgin ile çok sayıda partili izledi. Yılmaz girdiğinde salonda büyük bir alkış koptu.

Haberin Devamı