Gazete Vatan Logo

FETÖ/PDY'nin TSK yapılanmasına yönelik operasyon

İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve bazı bilgileri sızdırdıkları iddiasıyla başlatılan 3. dalga operasyonda adliyeye sevk edilen 34 şüpheliden 18'i tutuklandı

FETÖ/PDY'nin TSK yapılanmasına yönelik operasyon

İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve bazı bilgileri sızdırdıkları iddiasıyla Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki yapılanmasına yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen 34 zanlıdan 18'i tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında rütbeli muvazzaf ve emekli subay ile sivillerin de bulunduğu 34 şüphelinin İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'ya ifade veren şüphelilerden 5'i serbest bırakılırken, nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkartılan, aralarında emekli Tümgeneral Muzaffer Öztosun ve Mardin İl Jandarma Komutanlığında görevli Binbaşı Erdoğan Akdeniz'in bulunduğu 18 zanlı, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklandı.

11 şüpheli ise haklarında yurt dışı yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 17 Kasım'da İzmir'in yanı sıra İstanbul, Bursa, Ankara, Samsun, Balıkesir, Kayseri, Amasya, Uşak, Kocaeli, Mardin, Malatya ve Antalya illerindeki operasyonunda 31'i emekli ve muvazzaf asker, 6'sı sivil 37 şüpheli gözaltına alınmıştı. 2 zanlı emniyetteki ifadelerinin ardından salıverilmiş, daha önce adliyeye sevk edilen 1 kişi ise tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Soruşturma

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda 7 Temmuz'da "FETÖ/PDY'nin TSK içindeki yapılanması"na yönelik soruşturma başlatmış, aralarında Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 24 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, ikisi amiral 6 muvazzaf askerin de savcılığa getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına talimat gönderilmişti.

Operasyonda 8 zanlı gözaltına alınmış, 4 askeri personel ifade için savcılığa gelmiş, 12 kişinin ise önceki operasyonlar kapsamında arandıkları ve yurt dışında oldukları belirtilmişti. Şüphelilerden 3'ü asker 9 kişi tutuklanırken, haklarında yakalama kararı verilen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ve Tuğamiral Ali Suat Aktürk'ün yurt dışında oldukları belirlenmişti.

Haberin Devamı

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yurda dönmeyen amiraller Uğurlu ve Aktürk, TSK'dan ihraç edilmişti. Uğurlu, ABD'ye iltica talebinde bulunmasıyla gündeme gelmişti.

Soruşturmanın 26 Temmuz'daki ikinci dalga operasyonunda da 55'i asker 79 kişi hakkında yakalama kararı verilmiş, 28 zanlı gözaltına alınmıştı. Gözaltı kararı verilenler arasında Tümgeneral Hamza Koçyiğit ile Tuğgeneraller Şener Topçu, Uğur Buldu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, ayrıca darbe girişimi sonrası tutuklanan ya da gözaltında bulunan Tuğgeneraller Mehmet Nuri Başol, Fatih Celaleddin Sağır, Murat Aygün ve Hidayet Arı, Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın da yer aldığı 17 askerin olduğu öğrenilmişti. Aralarında Koçyiğit ve Yüce'nin de bulunduğu 20 kişi tutuklanmıştı, 7 askeri personelin de darbe girişimi nedeniyle daha önce cezaevine konuldukları tespit edilmişti.

Haberin Devamı