Gazete Vatan Logo

FETÖ’nün tasfiye ettiği öğrencilere dönüş yolu

Bakan Işık açıkladı: “GATA’da maalesef bir yapı oluşturmuşlar. Eften püften gerekçelerle gönderilenlere geri dönüş hakkı getirecek bir düzenleme hazırladık. Askeri öğrencilikten atılanların tazminatlarıyla ilgili de bir çalışma yaptık”

FETÖ’nün tasfiye ettiği öğrencilere dönüş yolu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerlerin baskıları nedeniyle ordudan ayrılanlarla ilgili bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Bakan Işık, NTV canlı yayınında planlanan düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. FETÖ’nün oldukça karmaşık bir yapı olduğuna, bir astsubaya “paşa” lakabının takıldığına ve üst düzey bazı askerlerin bu kişinden emir aldığına dikkati çeken Işık, “İnşallah en kısa sürede bunların hepsini temizleyip, orduyu bu hastalıktan kurtaracağız” dedi.

Tazminatlara çözüm

Bakan Işık, FETÖ’cü askerlerin baskıları sonucu ordudan ayrılmak zorunda kalanların durumunun ne olacağı ve bu kişilerin ödediği tazminatlarla ilgili bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, şunları kaydetti:“Bu konuda bir çalışmayı tamamladık. Bugün Sayın Başbakanımıza sunacağız. Bununla ilgili birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek bir düzenleme hazırladık. Geri dönmeleriyle ilgili şöyle bir çalışmamız var, mesela bunlar pilotluğa çok önem vermişler ve kendi yapılarından olmayan pilotları daha çok sağlık muayenesiyle elemişler. GATA’da maalesef bir yapı oluşturmuşlar. Eften püften gerekçelerle gönderilenlere geri dönüş hakkı getirecek bir düzenleme hazırladık. Askeri öğrencilikten atılanların, tazminatlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz, bununla ilgili de bir çalışma yaptık. Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz, onun onayından sonra açıklayacağız inşallah.”

Haberin Devamı

1000 İftİra mağduru var

Emekli Albay Zeki Üçok: “Gözden kaçan bir husus daha var. İftira atılarak ordudan disiplin nedeniyle uzaklaştırlan subay ve astsubaylar da unutulmasın. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz dönemki Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e konuyu götürdük. Bu şekilde yaklaşık 800 ile bin arasında mağdur var. Sadece pilotlar olarak düşünmemek gerekir bir de teknisyenlerimiz var. Çıkartılacak kanun hükmünde kararname ile bunu yapmak çok kolay. 28 Şubat süreci için 1197-2005 yılları arasında disiplin suçu ile ordudan uzaklaştırılanlara geri dönüş hakkı tanınmıştı. Şimdi aynısı zaman dilimi değiştirilerek yapılabilir.”

Haberin Devamı

Mağdurlar hazır: Devletin emrindeyiz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, FETÖ yüzünden mağdur olan öğrencilerin tazminatları ile ilgili çalışma başlattıklarını açıkladı. Geçmişe dönük bir düzenleme hazırladıklarını söyleyen Bakan Işık çalışmanın kapsamının başbakan ve maliye bakanıyla görüşerek netleştirileceğini söyledi. Açıklama ’TSK’dan Ayrılan ve Atılan Öğrenciler Platformu’ tarafından sevinçle karşılandı. Platform adına konuşan Asuman Korkmaz, “Hain unsurların ülkemizden tamamı ile temizlenebilmesi için devletimizin emrindeyi” dedi. Mağduriyetlerinin karşılanması için de beklentilerini şöyle sıraladı: “Ödenmemiş tüm tazminatların kaldırılması, ödenen tazminatların yasal faizi beraber geri ödenmesi. Hazine tarafından açılan davaların geri çekilmesi. TSK’ya dönmek isteyenlere, eksik kalan eğitimlerini tamamlamaları şartı ile geri dönüş imkânı verilmesi. Yaşı ve sağlık koşulları nedeni ile veya kişisel nedenlerle TSK’ya dönemeyecek olanların eğitim durumları ve liyakat düzeyleri gözetilerek uygun görülen devleti kadrolarına atanması veya tazminat ödenmesi. Askeri okullarda geçirilen sürenin bire bir askerlik muafiyeti olarak sayılması, Harbiye yıllarında kesilen SGK ödemelerinin emeklilik ve sigorta başlangıcına dâhil edilmesi.”

Haberin Devamı

250 pilot ayrılmış

GATA yoluyla TSK’dan ayrılan ve mağdur edilen pilotlardan biri de Tümgeneral Ayhan Gümüş. Gümüş, GATA tarafından hazırlanan rapor ile 2 yıl uçamadığını söyledi: “Biz pilotlar her yıl uçuş için düzenli sağlık kontrolünden geçmemiz gerekiyor. Eskişehir’deki üste komtan yardımcısıydım. O önemde aldığım rapor kalbimde sorun olduğu ve uçamaz yönünde oldu. Ege Tıp ve Hacettepe Tıp’dan sağlıklı olduğuma dair kurul raporları aldım. Ancak GATA bunu kabul etmedi. 2 yıllık uğraş sonunda GATA Profesörler Kurulu’ndan sağlık raporu alarak uçmaya başladım. Ancak bir yıl sonra periyodik raporumu almam gerektiğinde yine sorun çıkarttılar. Rapor ile beni yenemeyince bu sefer Balyoz düzme belgeleri ile beni hapse attırdılar. Benim gibi general rütbesinde olan Hakan Taşkesen, Adnan Demirci ve Haluk Selvi gibi üst düzey rütbelilere de sahte raporlar düzenlendi. Bu sahntekarlığı en çok 2007-2015 yılları arasında yaptılar. Bu sürede 250 pilotun ayrılmasına neden oldular.”

Haberin Devamı

Dönmek isteyen pilotlarımız var

Hava Kuvvetleri Komutanlığında pilot açığı olup olmadığının ve varsa nasıl kapatılacağının sorulması üzerine Işık, şu yanıtı verdi: “Bunu özellikle Hava Kuvvetleri Komutanımız ile de konuştuk. Evet ihraç edilen pilotlar var ama bir zaafın oluşmayacağını öngörüyoruz. Bize gelen mesajlardan, daha önce bunların zulmü sebebiyle ordudan ayrılan ama orduya dönmek isteyen pilotlarımız da var. Bunlar da önemli. Dolayısıyla Hava Kuvvetlerimiz zaaf yaşamayacak. Bununla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığımız gerekli çalışmaları yürütüyor, gerekli tedbirler alınıyor ve alınacak. Bununla birlikte istifa edip sivilde çalışan pilotlarımızdan dönmek isteyenler var. Sivilde daha yüksek maaş alıyor olmalarına rağmen, ‘Hiçbir şey istemiyoruz, bize ihtiyaç varsa hemen dönelim’ diyen pilotlarımız var. Kimse merak etmesin, bu konuda bir zaaf oluşmadı.”

Cumhurbaşkanı yaver istemiyor

Cumhurbaşkanı Muhafız Alayının yerine getirilecek yapının kimlerden oluşacağıyla ilgili çalışmanın devam ettiğini bildiren Işık, “Yaverlik uygulaması kaldırılacak mı?” sorusuna, “Sayın Cumhurbaşkanımız yaver kullanmak istemiyor. Onu biliyoruz. Bazen askeri törenlerde yavere ihtiyaç oluyordu. Yoksa sivilde bizim yaverle ne işimiz var? Bana göre asker kendi işine odaklansın” diye yanıt verdi.

Kilit isim Akın Öztürk

Tutuklu orgeneral Akın Öztürk ile ilgili kendisinin ulaştığı bilgiler ile gözaltı görüntüleri arasında bir çelişki gördüğünü dile getiren Işık, “Ben görüntülere de Akın Öztürk’ün ifadelerine de onunla ilgili ifadelere de hep şüpheyle yaklaştım. Zaten bu işin çözümünde kilit isimlerden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum. Yargının bu konuyu bütün yönleriyle açığa çıkartacağına inanıyorum” dedi.

Akıncı’daki ekip

“Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından ölümcül tehlikede bir durum. Bu yapının bir an önce kökünün kazınması, temizlenmesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin beka meselesidir. Darbecilerin yayınladığı liste bize ciddi ipuçları verdi. Akıncı’da yöneten isimler var. Bir tane tümgeneral ile üç tuğgeneral ve tuğamiralin yönettiğini biliyoruz. Tuhaf olan şu, Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık’a, ‘Akıncı Üssü’nde ne işin var?’ diye sorduklarında, ‘Ben bu Akıncı Üssü’nü çok merak ediyordum, görmeye geldim’ diyor. İnşallah en kısa sürede bunların hepsini temizleyip, orduyu bu hastalıktan kurtaracağız.”