Gazete Vatan Logo

FETÖ’nün siber darbe hesabı

Türkiye’ye siber saldırılar 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yüzde 50 oranında arttı. Ödüllü güvenlik uzmanı Öztürkçi “İşaretler FETÖ’nün bir siber darbe hazırlığında gösteriyor” dedi.

FETÖ’nün siber darbe hesabı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık 2013 polis ve yargı darbe girişiminin ardından 15 Temmuz’daki askeri darbe girişimi başarısız oldu. Bu darbe girişimlerinde de başta TÜBİTAK’taki FETÖ’cüler olmak üzere pek çok bilişim uzmanı yurt dışına kaçtı. Microsoft tarafından son 7 yıldır siber güvenlikte en değerli personel ödülünü kazanan ADEO Bilişim’in kurucusu Halil Öztürkçi FETÖ’nün yeni darbe girişimine dikkat çekti.

TEST YAPILIYOR

15 Temmuz’un başarısız olmasından sonra Türkiye’nin bilişim, ulaşım ve finans devlerine yönelik yurt dışı kaynaklı siber saldırıların yüzde 50 oranında arttığını anlatan Öztürkçi “15 Temmuz’dan sonra bize güvenlikle ilgili gelen başvurularda artış oldu. Ama asıl artış 15 Temmuz’dan sonra çoğu yurtdışı kaynaklı olan siber saldırılarda yüzde 50 artış yaşanmasıydı. Büyük bankalar, şirketler, kurumlar bu konuyla ilgili nasıl korunacaklarına dair bize başvuru yapıyorlar. FETÖ’den gelebilecek bir siber darbenin habercisi sayılabilecek türde saldırılar bunlar. Kritik altyapı denilen ulaştırma, bilişim ve iletişim sektörlerine yönelik saldırılar söz konusu oluyor. Aslında Türkiye’ye yönelik bir dijital darbenin ne kadar etkili olabileceğini test ediyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

EV EŞYASINA DİKKAT

21 Ekim’de ABD’deki siber saldırıda evlerde internete bağlı televizyon, buzdolabı gibi aletlerin de kullanıldığını hatırlatan Öztürkçi “ABD’de 5-6 saatlik siber saldırının maliyeti 7 milyar dolar oldu. Bize saldırırlarsa milyar dolarlar zarara uğrayabiliriz. Savunma sistemlerimize saldırırlarsa güvenlik açığı tehlikesi doğabilir. Televizyon, buzdolabı, bebek alarmı internete güvenliksiz şekilde bağlanıyorlar ve saldırı vektörü olarak kullanılıyorlar” dedi.

BAŞKANLIK HEDEF OLABİLİR

Başkanlık seçiminin hedef olablieceğini anlatan Öztürkçi “Devlet kademesi bu farkındalığı taşıyor. Bugün ABD seçimini etkileyecek bilgi ve belgeler sızdırılıyor. Yakında Türkiye’de bir Başkanlık seçimi olabilir. Siber saldırılar da bu Başkanlık seçimini etkilemeye dönük bilgi ve belge paylaşımı yönünde de yapılabilir” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN ARSLAN DA UYARDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan önceki gün siber saldırıların her türlü akıllı ev sistemi üzerinden yapılabileceği uyarısında bulundu. Arslan “Kimse ‘buzdolabından, klimadan olur mu?’ demesin. Oluyormuş. İnternete bağlı cihazlarda dikkatli olunmalı, tedbir alınmalı” dedi.

STAR