Gazete Vatan Logo

FETÖ Göbeklitepe’yi de vurdu

Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe kazı sorumlusu Müslüm Ercan’ın, FETÖ bağlantısı nedeniyle gözaltına alındığı ortaya çıktı. Göbeklitepe’yi bulan ünlü Alman arkeologun eşi böyle isyan etti

FETÖ Göbeklitepe’yi de vurdu

‘Hayatında kazı görmemiş adama teslim etmişler!’

Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunu olan Müslüm Ercan FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Geçtiğimiz yıl Urfa Arkeoloji Müzesi Müdürü olarak atanan Ercan, Alman arkeolog Klaus Schmidt’in vefatının ardından Göbeklitepe kazı Başkanlığı’na getirilmişti. Göbeklitepe’yi ortaya çıkaran Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, kendisinin de özellikle kazılardan uzaklaştırıldığını ve yapılan saçmalıklara dayanamayıp pes ettiğini söyledi: “Müslüm Ercan’ın halkla ilişkiler mezunu olduğunu bilmiyordum. Arkeoloji eğitimi almamış birinin göreve getirileceği aklıma gelmezdi. 2 yıldır Göbekli Tepe’de yapılanlar, takınılan tavırlar karşısında pes ettim ama asıl önemli mevzuyu bilmiyormuşum.”

‘Adımı silmişler’

Eşinin vefatından 1.5 yıl sonra Göbeklitepe’deki çalışmalara katılmak için gelen Köksal, isminin ekip listesinden çıkarıldığını öğrenince tekrar başvuru yapmış. Köksal’a, 5 hafta sonra gelen cevapta Urfa Müdürlüğü’nden çalışmalarına kısıtlama getirildiği söylenmiş.

Haberin Devamı

‘20 yılımızı verdik’

Hemen kazı müdürlüğüyle iletişime geçen Köksal, yetkililerin ‘Gönderdiğimiz yazıyı beğenmediyseniz tekrar başvurun’ cevabından sonra kendisine burada yer olmadığını anlayarak istifa ettiğini söyleyen Köksal, “Kazı görmemiş, arkeoloji okumamış insanlara emanet edin siz bilimsel çalışmaları, böyle dalga geçilsin araştırmacılarla. Üzerinde şu an tepindiğiniz Göbekli Tepe’ye eşimle birlikte 20 yılımızı verdik. insaf! Kısacası yetti artık. Hadi bana eyvallah. Ne haliniz varsa görün” dedi.

Dünyanın en eski tapınağı

Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km. kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu. Günümüzden 11.600 yıl öncesine dayandığı ileri sürülen Göbeklitepe, UNESCO tarafından 15.04.2011 tarihinde Dünya Mirasları’na aday gösterildi.

Hakkında sayısız soruşturma vardı

Şanlıurfa Müze Müdürlüğü görevinde bulunduğu sırada BİMER’e ve Turizm ve Kültür Bakanlığı’na Ercan’ın ihalelerde, ‘müzeye bağış’ adı altında usulsüzlük yaptığı, bilgisayar ve fotoğraf makinesi satıcılarıyla ön ve özel görüşmelerde bulunduğu ve kendisine itiraz eden personele mobing uyguladığı yönünde şikayetler yapılmıştı. Ercan hakkında geçtiğimiz yıllarda Bakanlık tarafından sayısız soruşturma açılmıştı.

Haberin Devamı