Gazete Vatan Logo

FETÖ elebaşının çağrısıyla oda parası Bank Asya'ya yatırılmış

Yalova'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) üyelerine yönelik hazırlanan iddianamede, sanıklardan M.S'nin odaya ait 4,5 milyon liranın örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine Bank Asya'ya yatırılmasını sağladığı bilgisine yer verildi.

FETÖ elebaşının çağrısıyla oda parası Bank Asya'ya yatırılmış

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ elebaşı Gülen'in Bank Asya'yı kurtarma çağrısı üzerine 10 Mart 2014'te YTSO'nun hesabındaki 2 milyon 300 bin liranın 32 gün, 2 milyon 200 bin liranın da 22 Aralık 2014'te 31 gün vadeyle aynı bankaya yatırıldığının tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, tutuksuz yargılanan YTSO yönetim kurulu başkanı ve üyelerinden oluşan 8 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun"a muhalefet suçlarından cezalandırılması isteniyor.

Tanık olarak dinlenen T.E, iddianameye giren ifadesinde, 2014'te yönetim kurulu kararıyla YTSO adına Bank Asya'ya hesap açıldığını bildirdi.

Tanık T.E, 6 Mart 2014'te yapılan toplantıda gündemde "Bank Asya'ya para yatırma" konusu olmamasına rağmen yönetim kurulu üyesi M.S'nin söz alarak "Hiç Bank Asya'ya para yatırmadık, bu ay oraya yatıralım." dediği ve diğer üyelerden itiraz gelmemesi üzerine bunun karar defterine işlendiğini aktardı.

Haberin Devamı

T.E, iddianamede yer alan ifadesinde, şunları kaydetti:

"10 Mart 2014'te 32-35 günlük olarak 2 milyon 300 bin lirayı yatırdık. Daha sonra bu parayı çekip diğer bankaya yatırdık. 18 Aralık 2014'teki toplantıda yine gündemde olmamasına rağmen M.S, 'Biliyorum ayı değil ancak parayı yine Bank Asya'ya yatıralım.' dedi. Bunun üzerine üyelerden R.K.S. itiraz ederek 'Olmaz, bu banka FETÖ ile bağlantılı buraya para yatırmamız doğru değil.' dedi. Ancak M.S, 'Bir şey olmaz.' dedi. R.K.S. şiddetli bir şekilde sesini yükselterek 'Olmaz, bu bankaya para yatırmayalım, terör örgütünün bankasıdır.' dedi. Bunun üzerine YTSO Başkanı Tahsin B, M.S'ye hitaben 'Bu banka SGK primleri, vergi ödemelerini yapamıyor banka batabilir yatırmayalım.' dedi. Daha sonra M.S 'Eğer banka batarsa ben kendi mal varlığımdan bu parayı karşılayacağım.' dedi."

Bu konuşmaların ardından diğer üyelerin buna itiraz etmediğine dikkati çeken T.E, alınan kararın deftere işlendiğini bildirdi.

"Kefilim cebimden karşılarım"

Haberin Devamı

Sanık G.A. ise iddianamedeki ifadesinde, 2014'teki toplantılarda M.S'nin, odanın parasının Bank Asya'ya yatırılması konusunda talebinin olduğunu anlattı.

Bank Asya'ya 2 kez para yatırıldığını vurgulayan G.A, ifadesinde şu bilgileri verdi:

"M.S, oda parasının Bank Asya'ya yatırılmasını istedi. Bunun üzerine yönetim kurulu üyelerinden R.K.S, 'Bu bankanın finansal sıkıntıları var. Bu parayı buraya yatırmayalım.' dedi. M.S. ise 'Bir sıkıntı olursa ben kefilim cebimden karşılarım.' dedi. Daha sonra paranın Bank Asya'ya yatırılmasıyla ilgili madde geçti. Bu karar üzerine odaya ait 2 milyon 300 bin lira Bank Asya'ya yatırıldı."

"Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine parayı geri çektiler"

Odanın yönetim kurulu üyelerinden sanık R.K.S. ise iddianameyeki ifadesinde, 18 Aralık 2014'teki yönetim kurulu toplantısında üye M.S'nin "Bank Asya müdürünün ricası var. Ayrıca ben de rica ediyorum. Bu ay parayı Bank Asya'ya yatıralım." dediğini aktardı.

M.S'nin önerisi üzerine herkesin düşüncesinin alındığını belirten R.K.S, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Sıra bana geldiğinde 'Bu bankaya devletin bakışı bellidir. Para yatırılmamasını istiyorum. Devletle karşı karşıya gelmeyelim. Yarın hesabını veremeyiz.' dedim. Ben ve O.G, paranın yatırılmaması yönünde muhalefet şerhi koyduk. Sonuçta oy çokluğuyla paranın Bank Asya'ya yatırılması kararı çıktı. Başkan Tahsin B, toplantıda, M.S'ye 'Bu parayı yatırırsak Bank Asya sigorta fonuna geçerse ne olacak?' dedi. M.S. de 'Ben öderim.' dedi. Tahsin B. kendisine 'Senin o kadar paran mı var?" deyince M.S, 'Bulur öderim.' dedi. Sonuçta para bu bankaya yatırılmış. Bir hafta sonraki toplantıda paranın bir gün sonra çekildiğini öğrendim. Toplantıda her ne kadar sıranın Bank Asyada olmadığını, yanlışlıkla yatırıldığını söyledilerse de kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle parayı çektiklerini biliyorum."