Gazete Vatan Logo

FETÖ’den beş ayaklı sistem!

Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın mahkemelere gönderdiği notta, FETÖ’nün askeri mahrem yapılanmasının deşifre olmamak için tedbir, iletişim, fişleme ve bilişim ile evlenme olmak üzere 5 ayaklı sistem uyguladığı belirtildi

FETÖ’den beş ayaklı sistem!

Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın (TEM) FETÖ’nün askeri mahrem yapılanması ile ilgili hazırladığı notlarda çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. TEM’in mahkemelere gönderdiği notta, askeri mahremlerin deşifre olmamak için tedbir, iletişim, fişleme ve bilişim ile evlenme olmak üzere 5 ayaklı sistem uyguladığı belirtildi.

Milliyet'ten Rıdvan TEZEL'in haberine göre; Örgütün iletişimde kullandığı şifreleme yöntemleri arasında ise aramalarda örgütün mahrem üyelerinin son iki rakamını kendi telefon rehberinde, “10”, “99” ve “100”e tamamlayacak şekilde kayıt edilmesinin en fazla başvurulan tedbir yöntemlerinden biri olduğu ortaya çıktı. Emniyetin notuna göre örgütün askeri mahrem yapılanması ana yönetim katmanı ve yardımcı destek katmanlarından oluşuyor. Her katmanın ayrı ayrı temel görevlerinin bulunduğu saptandı.

Gizlilik ilkesi

Askeri mahrem yapılanmanın temel ilkelerinden olan gizlilik ilkesi FETÖ’nün tabiriyle, “tedbir” askeri mahrem yapılanmada en üst düzeyde uygulandığı görülüyor. Örgüt mensuplarının evlerinde, araçlarında, bir araya geldikleri toplantılarda, iş yerlerinde, iletişim kurmada, iş başvurularında, yolculukta bile gizliliğe dikkat ettikleri, deşifre olmayı zorlaştıracak her türlü önlemi aldıkları kaydedildi. Örgütün tedbirleri genel, yolculuklarda alınan, ATM (arama tarama mesulü) tarafından alınan, toplantılarda örgüt evlerinde alınan ve TSK personeli tarafından alınan tedbirler şeklinde sıralandı.

Haberin Devamı

Faliyet alanları çeşitlilik gösteren örgütün buna paralel olarak da haberleşme yöntemlerinin farklı olduğu saptandı. TEM’in tespitine göre, örgütün iletişimde, yüz yüze buluşma, canlı kurye, kriptolu IP hattı, not ile haberleşme, basın yayın üzerinden talimat verme, sosyal medya, telefon (operasyonel hat, ankesör büfe), haberleşme programlarını (Bylock vb) kullandığı belirlendi. FETÖ elebaşının çok önemli hususların yüz yüze (Ru Be Ru) görüşülmesi yönünde talimatı bulunduğuna notta yer verildi.

Notlarda örgütün diğer haberleşme yöntemlerine de yer verildi. 17/25 Aralık’tan sonra kriptolu haberleşmeye başlayan örgütün en çok kullandığı programlar arasında ByLock, Eagle, Shu, Falcon gibi programların öne çıktığı öğrenildi. Ayrıca farklı ara yüzlerle Tango, Wiber, Turkuaz, Coco, Kakao, Tictoc, Line, Cover Me gibi programları da kullandığı belirlendi.

Haberin Devamı

Sosyal medya üzerinden iletişim sağlayan örgüt üyelerinin, etiket altında paylaşım yaptığı, 2048 isimli şifreli haberleşme programı kullandığı tespitine yer verildi.

Mahrem yapıda evlilik

TEM Daire Başkanlığı’nın notuna göre, mahrem yapılanmada evlenme sistemi de deşifre edildi. Örgütün askeri mahrem yapılanmada evlilik için kadınlarda, “başörtüsü kullanmaması, ilahiyatla ilgili birimde okumaması, sosyal olması, taassupkar ve geri kafalı olmaması, manevi yönünün çok sağlam olması, eşini örgütte tutabilme yeteneğinin olması gibi” gibi kriterlere baktığı belirtildi.

RAKAMLARI 10'A TAMAMLIYORLAR

Örgütün deşifre edilen şifreleme yöntemlerinden bazıları şöyle:

SON DÖRT RAKAM BLOKLARINI 100’E TAMAMLAMA: Telefon numarasının son dört rakamını ikili bloklar halinde kendi içerisinde 100 sayısına tamamlayarak kaydedilme biçimi.

Haberin Devamı

SON İKİ RAKAMI 10’A TAMAMLAMA: Telefon numaralarının son iki rakamının her birini 10’a tamamlayarak kaydedilir. Yani kayıtlı telefon numarasının son iki rakamının her birini 10 sayısından çıkarınca ortaya çıkan rakam yazılır.

RAKAM BLOKLARININ ÇAPRAZ YER DEĞİŞTİRMESİ: Telefon numarasının sondan dört rakamının ikili rakam blokları halinde çapraz olarak yer değiştirmesi yöntemidir.

Eski müdüre hapis

- FETÖ’nün Hava Kuvvetleri yapılanmasında yer aldığı belirlenen, aralarında 7 muvazzaf askerinde bulunduğu 14 şüpheli gözaltına alındı.

- Adıyaman merkezli 7 ilde FETÖ/PDY’ye yönelik düzenlenen operasyonda 11 kişi yakalandı.

- İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube eski Müdürü Yusuf U., FETÖ/PDY soruşturması kapsamında silahlı terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuksuz yargılandığı davada 7 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. AA, DHA