Gazete Vatan Logo

FETÖ'cülerden generale PUHU kumpası

PUHU’yu tasarlayan mühendisler dönemin TÜBİTAK’ındaki FETÖ’cüler tarafından birer birer ekarte edildi.

FETÖ'cülerden generale PUHU kumpası

Güneydoğu'da PKK terörünün belini kıracak olan PUHU projesini tasarlayan mühendislerin TÜBİTAK'taki FETÖ'cüler tarafından tasfiye edildiğinin ortaya çıkmasının ardından projenin arkasında duran askerlerin de benzer yöntemlerle devre dışı bırakıldığı belirlendi.

HEDEF ÇÖRTEN

Bu proje sayesinde sınır karakollarına uzaktan kontrol imkanı sağlanacak, otomatik izleme ve hedef tespiti imkanı sağlanacak, Aktütün ve Dağlıca gibi saldırılar önlenecek ve Uludere gibi faciaların önüne geçilecekti. Ancak TÜBİTAK'ta yuvalanan 'imam' Hasan Palaz ve ekibi projeyi rafa kaldırdı. TSK için hayati öneme sahip projenin arkasında duran askerler de tıpkı mühendisler gibi FETÖ'nün hedefindeydi. 2008-2010 arası Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı yapan, 2010 sonrası da Jandarma Genel Komutanlığı'na İstihbarat Başkanı olarak atanan Tümgeneral Mehmet Çörten o askerlerden biri.

SAVCILIĞA ANLATTI

TÜBİTAK'ın geliştirdiği PUHU ile ilgili savcılığa ifade veren Çörten, sözkonusu sistemden proje ekibinin verdiği brifing sayesinde haberdar olduğunu söyledi. Bu projenin TSK tarafından kullanılması için görüş beyan ettiğini vurgulayan Çörten, İstihbarat Başkanı olmasının ardından bu sistemin kendi birimlerinde kullanılabilmesi için sözleşme yaptıklarını da belirtti. Çörten'e göre yeni sistemin en büyük avantajları, arazide insan-hayvan ayrımı yapabilmesi ve silahları hedefe otomatik kilitleyebilmesiydi. PUHU'nun terörle mücadeleye büyük katkı sağlanacağını vurgulayan Çörten, projeyi önemsediği için ona her türlü desteği verdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

İMZAYI ATTI DÜNYASI KARARDI

Çörten'in başına ne geldiyse, milli sistem PUHU'nun Jandarma birliklerinde kullanılması için sözleşme imzaladıktan sonra geldi. 2014 yılında Ergenekon dosyasına dahil edilmek için soruşturmada 'şüpheli' yapılan Çörten hakkında medyada karalama kampanyası başlatıldı. Bununla yetinmeyen FETÖ, Çörten'in adını Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu'nun şehit edilmesi olayında da kullanmaya kalkıştı. Buna ilişkin iddianamede Çörten'in de ismi vardı. Hem İstanbul'da hem de Malatya'da FETÖ işgali altındaki özel yetkili savcılıkların hedefi olan Çörten, 2013 yılında 'kadrosuzluktan' emekli edildi.

Başka hangi proje var?

Haberin Devamı

FETÖ'yle ilgili yürütülen soruşturmalar, TÜBİTAK içindeki FETÖ unsurlarının baltaladığı projeleri de kapsıyor. Milli gözetleme sistemi PUHU'nun o projelerden sadece biri olduğu değerlendirilirken önümüzdeki günlerde FETÖ'nün iptal ettirdiği milli savunma projelerinin başka hangileri olduğunun ortaya çıkarılacağı belirtiliyor.

YENİ ŞAFAK