Gazete Vatan Logo

Festivalin bu filmleri kaçmaz

İKSV Film Festivali’nin öne çıkan filmleri...

32’nci İKSV Film Festivali’nin biletleri yarın satışa çıkıyor. Festival direktörü Azize Tan’ın sizler için yaptığı listeyi okumadan biletlerinizi almayın

İKSV Film Festivali’nin 32’incisi, 30 Mart-14 Nisan tarihlerinde yapılacak. 220’yi aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler ve atölye çalışmalarının yer alacağı festivalde usta yönetmenlerin başyapıtları, Sundance ve Berlin Film Festivali’nde prömiyeri yapılan filmler, ödüllü belgeseller gösterilecek. Peki bunca film içinden kaçırmamamız gerekenler hangisi? İKSV Film Festivali Koordinatörü

Azize Tan sizler için seçti:

- Lizbon’a Gece Treni/ Yönetmen: Bille August/ Oyuncular: Jeremy İrons, Melanie Laurent

Pascal Mercier´in uluslararası çoksatan romanından uyarlanan “Lizbon´a Gece Treni”, ülkeler ve tarih arasında dolaşan zekice kurgulanmış bir polisiye. Konusu kısaca şöyle: Raimund, düzenli ama monoton hayatını kanıksamış bir Latince öğretmenidir. Kırmızı paltolu bir kadını tam nehre atlayacakken kurtarır ve bir anda tüm hayatı değişir. Çünkü anlık bir kararla kadının binmesi gereken trene biner ve sonra kendini Lizbon´da, kadının okuduğu kitabın yazarının peşine düşmüş bulur.

- Renoir/ Yönetmen: Gilles Bourdos/ Oyuncular: Michel Bouquet, Christa ThÈret

2012 Cannes Film Festivali´nin kapanış filmi. Ünlü ressam Pierre-Auguste Renoir ile film yapımcısı oğlu Jean Renoir´ın öyküsünü anlatıyor. 1915´te 21 yaşındaki Jean savaşta kötü bir yara alır ve iyileşmek için ünlü bir empresyonist ressam olan babasının Fransız Rivierası´ndaki evine gider. Bu Akdeniz cennetinde hayatının aşkıyla tanışır ve böylece iyi bir sinemacı olacaktır.

- Bwakaw/ Yönetmen: Jun Robles Lana/ Oyuncular: Eddie Garcia, Armida Siguion, Gardo Versoza

İlk gösterimi Toronto Film Festivali´nde yapılan ve En İyi Yabancı Film Oscar adayı olan “Bwakaw”, yalnızlık, arkadaşlık ve yaşlanmaya dair bir kara komedi. Filmin kahramanı Rene yetmişinden sonra eşcinselliğinin farkına varınca çok zor günler geçirmeye başlar. Üstelik, kendi ölümünü beklerken köpeği Bwakaw hastalanır. Onları üç tekerli aracıyla veterinere yetiştirmeye çalışan Sol´da da huzuru yakalar.

- Ölü ve Mutlu/Yönetmen: Javier Rebollo/ Oyuncular: Jose Sacristan, Roxana Blanco

Yollar, köpekler ve silahlarla dolu film bu. Başkahramanı da bir kiralık katil ama artık adam öldürmüyor... Arjantin´de yaşayan yaşlı bir İspanyol tetikçisi o. Öleceğini hissedince de “sağlam” bir morfinle hastaneden kaçıp kendini yollara, kuzeye doğru vuruyor.

- Bir Şarkının Peşinde/ Yönetmen: Malik Bendjelloul 2013 Oscar En İyi Belgesel Ödülü’nü alan film, ABD’li folk şarkıcısı Rodriquez’in hikayesi. 1960’larda Sınıf ve ırk ayrımını protesto eden şarkıları ile bir anda şöhret olan Rodriquez’i efsaneye dönüştüren ise bir gün hiçbir neden yokken ortadan kaybolmasıydı. Kimi intihar ettiğini söyledi, kimi çekip gittiğini. Ama kimse sebebini bilemedi. İşte Malik Bendjelloul, onun izini sürüyor.

Ayrıca...

- Sapığın İdeoloji Rehberi/Yönetmen: Sophie Fiennes/Oyuncular: Slavoj Zizek

- Hayallerin Ötesinde/Y: Andrzej Jakimowski/O: Alexandra Maria Lara, Edward Hogg

- Başka Bir Hayat/Y: François Ozon/ O: Fabrice Luchini, Kristin Scott Thomas

- Yarım Kalan Hayat/Y: Tosh Gitonga/O: Joseph Wairimu, Olwenya Maina

- Epilog/Y: Amir Manor/O: Yosef Carmon, Rivka Gur

Haberin Devamı