Gazete Vatan Logo
Magazin Festivalden 45. yaşında ‘sıradışı’ bir program

Festivalden 45. yaşında ‘sıradışı’ bir program

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali bu yıl 45. yaşını kutluyor. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “sıradışı” bir programla 29 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor

Festivalden 45. yaşında ‘sıradışı’ bir program

45. İstanbul Müzik Festivali bu yıl “sıradışı” temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinlerarası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımlar ve farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunuyor. Festival programı ve temasına dair detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, “Bu yıl her zamankinden daha zor şartlarda, ‘sıradışı’ bir dönemde festival programını oluşturduk. Böyle dönemlerde kültür ve sanatın birleştirici, iyileştirici ve gelecek için umut veren gücüne ihtiyacımız var. Festival bu yıl yaratıcı, zorlayıcı, merak uyandıran, uyarıcı, ilginç, etkileyici, çok disiplinli, çok yönlü, yeni deneyimler sunacak” dedi. Festival bu yıl 600’e aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 15 mekanında ağırlayacak.

Sirk gösterisi müziği temel alırsa

Festivalden sirk gösterisi ile Şostakovic’in bir araya geldiği başka bir sıradışı deneyim daha. Sıradanlıktan kaçınarak kendi sesini yaratma tutkusuyla yola çıkan Debussy Quartet’in, sirk sanatına yeni bir pencereden bakan Circa Ensemble ile bir araya geldiği Opus 2 başlıklı gösteri 20 Haziran’da ENKA Vakfı sponsorluğunda Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. Cambazların gösterilerindeki alışılagelmiş sirk müzikleri yerine Şostakoviç’in dramatik, lirik ve ironik müziğinin doğrultusunda Yaron Lifschitz tarafından oluşturulan koreografi dans, tiyatro ve sirk arasındaki sınırları kaldırıyor.

Haberin Devamı

Yenilikçi bir bakış açısı

Londra Oda Orkestrası’nın müzikal deneyimi ve Alina Pogostkina’nın müzikal duyarlılığı ile baştan sona Beethoven eserlerine adanmış bir program 1 Haziran günü Aya İrini Müzesi’nde müzikseverle buluşacak. Christopher Warren-Green’in liderliğindeki Londra Oda Orkestrası, İngiltere’nin en eski profesyonel oda orkestrası olduğu gibi yenilikçi bakış açısının yanında dinleyici ve orkestra arasındaki bariyeri kırma misyonuyla da tanınıyor. Kemanı ile yer alacak Alina Pogostkina ise klasik repertuvarın yanı sıra çağdaş bir müzik tutkunu.

Haberin Devamı

Rota bu yıl Yeniköy’e çevriliyor

Festivalin artık klasikleşmiş mekânları Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, İş Sanat Konser Salonu, Süreyya Operası, Zorlu PSM Drama Sahnesi ve Avusturya Kültür Ofisi’ne bu yıl Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, bomontiada, Galata Mevlihanesi Bahçesi, Kapalıçarşı, Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Sait Halim Paşa Yalısı ve Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras gibi yeni mekânlar ekleniyor. Müzik rotası, festival dinleyicilerini bu yıl Yeniköy’ün saklı güzelliklerini keşfetmeye davet ediyor.

İstanbul Müzik Festivali bu yıl dinleyicileri Kapalıçarşı’nın 555 yıllık sokaklarında tınlayacak tasavvuf müziğinin eskiden yeniye en güzel örneklerini dinlemeye de davet edecek. 4 Haziran günü Kapalıçarşı’nın Kalpakçılar Caddesi’nde gerçekleştirilecek Sonsuz Aşk başlıklı konserde, arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ile okuyucu ve besteci Bora Uymaz tarafından kurulan şimdi Ensemble, eskiden yeniye ilahi örnekleri sunacak. Projenin konuk sanatçısı Fransız Michel Godard orta çağdan bir dini müzik çalgısı olan serpent ve tuba ile topluluğa dahil olacak.

Haberin Devamı

Fazıl Say’dan iki özel konser

Fazıl Say, iki konserle 45. İstanbul Müzik Festivali’nin konuğu olacak. Say, 15 Haziran akşamı Debussy’nin ve Ulvi Cemal Erkin’in prelüdleri, Chopin’in noktürnleri ile Ahmed Adnan Saygun’un sonatını yorumlayacağı programla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda festival takipçileriyle buluşacak. Say, 21 Haziran’da yine Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Viyana Oda Orkestrası eşliğinde festivalin kapanışını yapacak. ECA-Serel sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde Say, Mozart’ın 12. Piyano Konçertosu’nu yorumlarken İsveçli şef Ola Rudner yönetimindeki Viyana Oda Orkestrası ayrıca Beethoven ve Mendelssohn’un eserlerini seslendirecek.

Festivalden Philip Glass’a eser siparişi

2011 yılından bu yana, sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla yerli ve yabancı bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, 45. yılında eser siparişini Philip Glass’e verdi. Glass’ın son eseri 11. Senfoni’nin Türkiye prömiyeri, 16 Haziran akşamı şef Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından Aya İrini Müzesi’nde seslendirilecek. Philip Glass’a 45. İstanbul Müzik Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü festivalin açılış konseri öncesinde gerçekleştirilecek törende sunulacak. Törene katılamayacak olan Glass, özel bir videoyla ödül konuşmasını aktaracak.

Haberin Devamı

Müziği görmeye resmi duymaya davetlisiniz

“Renklerin Sesi: Kandinsky & Chagall” başlıklı konser festival dinleyicilerini müziği görmeye ve resmi duymaya davet ediyor. Çizgilerin harekete geçtiği, notaların renklere büründüğü bu düşsel konser 31 Mayıs’ta İş Sanat Konser Salon’unda TSKB sponsorluğunda gerçekleştirilecek. BBC Music dergisinin dünyanın en büyük 20 piyanisti arasında gösterdiği Mikhail Rudy, Kandinsky’nin 1928’de renk, ışık, geometrik şekil ve plastik malzemelerden oluşan bir kompozisyonla sahneye koyduğu Mussorgsky’nin Bir Sergiden Tablolar’ını yeni bir video uygulamasıyla tekrar hayata geçirecek.