Gazete Vatan Logo

Ferit Şahenk: Prensiplerde anlaşamadık

lntesa-Garanti Bankası görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasını değerlendiren Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Henüz fiyat konuşmaya sıra gelmemişti. Sonuçta bankada ortaklığımız devam edecekti. O yüzden bazı prensiplerde uzlaşmamız lazımdı" dedi

Garanti Bankası ile İtalyan Banca Intesa arasında Mart ayından bu yana süren evlilik pazarlığında 'nişan' bozulurken, Doğuş Holdingin patronu Ferit Şahenk, "Fiyatın ötesinde, asıl prensiplerde anlaşamadık. Dostça el sıkışarak ayrıldık" dedi. Şahenk, Intesa'yla ortaklık görüşmelerinin sona erdiğinin duyurulmasından sonra dün Garanti Bankası Genel Müdürlüğü'nde, Genel Müdür Ergun Özen'le birlikte bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda "Bu safhadan sonra Intesa ile bir daha görüşmeyeceğimiz apaçıktır" diyen Şahenk, "Fiyatla ilgili gelişmeleri oturup konuşacak safhaya daha gelememiştik. Prensip safhasını geçememiştik. Onun için oralara gelmeden fiyatta bir problem olabilmesi mevzu bahis değildir" diye konuştu.

Bizim hedefimizde bir değişiklik yok
Bu tip anlaşmalarda çok büyük varyasyonlar olabildiğini kaydeden Şahenk, şunları söyledi: "Biz de bunu öğrendik açıkçası. Bir şirketin tamamının satımı ile o şirkette ikinci büyük ortak olarak kalıp devam etmek arasında, görüşmelerin felsefesi, görüşmelerin içindeki kriterlerin önem sırası değişiktir. İkinci büyük ortak olarak kaldığınız böyle bir anlaşmanın sonucunda, müessesede ileriye dönük prensipler, hissedarlar arası prensipler, fiyattan daha ön plana çıkmaktadır."

Şahenk, Banca Intesa ile hangi prensiplerde anlaşamadıkları konusunda, iki taraf arasında yapılan gizlilik anlaşması nedeniyle ayrıntılı açıklama yapamayacağını söyledi. Banca Intesa ile dostluk havasının devam ettiğini belirten Ferit Şahenk, bundan sonra izleyecekleri stratejiye ilişkin olarak da "Garanti Bankası aynı stratejisini devam ettirecektir. Kârlı bir bankadır. Son üç senede piyasa payını artırmıştır, bilonçosunu büyütmüştür" dedi.

BDDK ile Çukurova Grubu'nun anlaşmasının ardından gazetecilerin "Intesa, Yapı Kredi Bankası ile görüşmeye başlarsa, kendinizi aldatılmış hisseder misiniz?" sorusuna ise gülerek "Bu gelişmeler, Türkiye için inşallah pozitif olur. Intesa gibi kaliteli bir bankanın Türkiye pazarına girmesinden bir vatandaş olarak gurur duyarım" diye yanıt verdi.

Özen: Personeli SSK'ya devredin dediler, yapamazdık
Toplantı sırasında Ferit Şahenk'le birlikte soruları yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen anlaşma olmadığı için bir "B" planlarının olmadığını, Garanti'nin bu tip planlara ihtiyaç duymadığını söyledi. Ergun Özen, iki taraf arasında anlaşmazlık çıkartan prensiplere bir örnek olarak Intesa'nın, Garanti Bankası'nın Sosyal Yardımlaşma Sandığı'nı SSK'ya devretmesi yönündeki talebim gösterdi.

Çalışan pazarlığı
Özen şunları söyledi: "Bize 8 bin 500 personelin emeklilikte yararlanacağı sandığı 'ileride mevzuat değişir' diye SSK'ya devredin dediler. Buna prensip olarak olumlu bakmadık. Çalışanların kazanılmış hakkı vardı. 2001'deki anlaşma görüşmelerinde bu tip bir istekleri yoktu."

Bilgin: Çukurova'ya yapılan indirim 950 milyon dolardır
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Çukurova Grubu ile yapılan anlaşmanın işleyeceğine inandığını belirtti. Bilgin, Yapı Kredi Bankası'nın mutlaka satılacak olmasının çok önemli bir güvence olduğunu da vurguladı. Bilgin, herhangi bir sorun olması durumunda ise sözleşmenin iptal edilip, eski sözleşmeye dönüleceğini sözlerine ekledi.

Bu arada Bilgin anlaşmanın parasal boyutu ile ilgili olarak da "Çukurova'nın borcunun 4.1 dolara indiği doğru. Ancak indirim 6.2 milyar dolardan değil, anapara olan 5.1 milyar dolardan yapıldı. Dolayısıyla erken ödemenin sağladığı avantaj 950 milyon dolardır" dedi. 35 gün içinde ilk taksitin ödeneceğini söyleyen Bilgin, "3 ay erteleme opsiyonu olan anlaşmada 20 ayda borçların sıfırlanmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı