Gazete Vatan Logo

Fener’de tarihi buluşma

Ortodoksların iki güçlü lideri biraraya geldi

Ortodoksların en güçlü iki liderinden biri olan Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill dün İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Yıllardır yıldızları barışmayan iki kurumun temsilcisi, bu kez birlik mesajları verdi.

Yeni Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kiril, ilk dış gezisinde eski Patrik Alekxy’nin hiç bir zaman yıldızının barışmadığı İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti. Dün öğle saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında İstanbul’a gelen Patrik Kiril, saat 14.00’te Balat’ta bulunan Fener Rum Patrikhanesi’ne geçti. Kiril, Balat’taki patrikhaneye çanlar eşliğinde girdi. Kiril’i, Rahip Elpidosoros ve Papaz Mektorios karşıladı.

’Konstantina Kilisesi’



Patrik Kiril, yaklaşık yarım saat süren ayinin ardından Patrik Bartholomeos’un bulunduğu odaya çıktı. Fener Rum Patriği Bartholomeos, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Patrikhaneyi ve ana kiliseyi ziyaretiniz bizim için büyük sevinç ve derin duygular vesilesidir. Sizlerin aramızda bulunmanız kutsal Rus kilisesinin birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajı getirmeniz anlamına gelmektedir” dedi. Fener Rum Patrikhanesi için “Konstantina Kilisesi” diyen Patrik Kiril de Bartholomeos’un dostluk mesajını cevapsız bırakmadı: “Buluşmamız ilişkilerimizin tazelenmesinin başlangıcı olur. Hepimiz birleşik kilisesinin parçasıyız. Rus topraklarındaki Ortodoks varlığı ve Rus kilisesinin her türlü gelişiminde Konstantina Kilisesi’nin rolünü önemsiyoruz.”

Erdoğan’la görüşecek

Pazartesi gününe kadar İstanbul’da kalacak olan Kril, bugün Sultanahmet Camii’ni ziyaret edecek. Burada kendisine İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı eşlik edecek. Kiril’in pazartesi günü ise Ankara’ya geçerek Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

6 AY ÖNCE PATRİK OLDU

Bartolomeos ile hiçbir zaman yıldızı barışmayan eski Moskova Patriği Aleksy’in ölümüyle, yaklaşık 6 ay önce onun yerine seçilen Kiril’in ilk dış gezisini İstanbul’dan başlatması, bazı din adamları tarafından “Fener Patrikhanesi’nin önceliğini, tarihini ve geleneğini tanıdığı” anlamı taşıdığı şeklinde yorumlandı.

‘Apodipma’yı yönetti

Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Aya Yorgi Kilisesi’nde, İstanbul’da yaşayan Ortodoksların katıldığı ’Apodipma’adı verilen özel ayini yönetti. Ayine Patrik Bartholemeos katılmadı. Ayin sonrasında papazlar ve katılımcılar Kirill’in elini öptü.

500 YILLIK EKÜMENİKLİK KAVGASI

135 milyon üyesiyle dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi kabul edilen Rus Ortodoks Kilisesi ile İstanbul Fener Rum Patrikhanesi arasındaki ekümenlik (tüm Ortodoksların evrensel patriği olma) mücadelesi, uzun süreden beri devam ediyor. 1439’da bağımsızlığını ilan eden Rus Kilisesi, 1589’da İstanbul (Fener), İskenderiye, Antakya ve Kudüs patriklerinden sonra beşinci onur sırasını aldı. Fener-Moskova ilişkileri o dönemden beri sürtüşmelere sahne oldu. Moskova, Fener Patrikhanesi’nin, “eşitler arasında birinci” olduğunu kabul ediyor ama Patrik Bartholomeos’u dünyadaki 250 milyon Ortodoks’un lideri olarak tanımıyor. Moskova, Fener’i Ortodoks aleminin 15 kilisesinden biri gibi görüyor. İki patrikhane arasında son yıllardaki iki mesele ise, Moskova’nın, Bartholomeos’un 1996 Şubat’ında kurduğu Estonya Kilisesi’ni “Rusya toprakları içinde, dolayısıyla da kendi yetki bölgesinde bulunduğunu” savunarak tanımamaması ve Ukrayna Kilisesi’nin kime bağlı olacağı.

Haberin Devamı