Gazete Vatan Logo

Fen soruları zor, sosyal kolaydı

Eski sisteme göre 15 dakika uzun süren ÖSS için öğrencilerin de uzmanların da ortak görüşü, fenin zor, sosyal ve matematiğin ise kolay olduğu

Üniversitelerde okumak isteyen 1 milyon 537 bin 433 aday dün 3 saat 15 dakika boyunca ter döktü. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, toplam 5 bin 23 binada, 78 bin 135 salonda gerçekleştirilen sınavda, 230 bin 505 kişi görev aldı. Adaylar, bu yıl ilk kez ÖSS'deki yeni sistemle tanıştı. Eski sisteme göre 15 dakika fazla süren sınavda, ön lisans programlarına girmek isteyen adaylar 4, lisans programlarını tercih etmek isteyenler 6 test yanıtladı. Her bir testte 30 soru yer aldı.

Sınav sonuçları 15 Temmuz'da
Sınav sonuçlarının, 15 Temmuzdan sonra açıklanması planlanıyor. Tercihler, sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılacak. Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksekokullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), Açıköğretim ön lisans programlarını, Açıköğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Matematik OKS'den kolaydı
Sınavdan çıkan öğrenciler özellikle fen bilimleri sorularından yakındı. Öğrenciler, sosyal bilimler sorularının çok kolay, matemetik sorularının da beklediklerinden daha basit olduğunu söyledi. ÖSS sorularını VATAN için değerlendiren MEF Yayıncılık'ın uzman kadrosunun değerlendirmesi de öğrencilerle hemen hemen aynı oldu. Matematik öğretmeni Celal Kömeç, "Genele baktığınızda sorular kolaydı. Hatta OKS'de matematik soruları daha zordu diyebilirim" dedi. Ancak Biyoloji öğretmeni Güler Öztan, "Bu yıl sorulan soruların tamamı bilgi sorularıydı. Geçen yıllarda bir bilgi vererek bu bilginin yorumlanmasıyla ilgili sorular yer alıyordu. Ama bu yılkiler tamamen ezber ve bilgi ağırlıklı sorulardı."

15'inci kimya sorusu hatalı
MEF Yayıncılık uzmanları fen bilimleri 2 testinin 15'inci sorusunun hatalı olduğunu söyledi. İşte ÖSS Yayın Kurulu Kimya Bölüm Üyeleri Murat Aydın, Dursun Kaya ve Meral Kahraman'ın yorumu:

Verilen tepkimede ısı açığa çıktığına göre tepkime ekzotermiktir.
I. Doğrusu -400 kkal/mol olacak, soruda +400 verilmiş, yanlış yargı.
II. 470 kkal verilmiş. Doğrusu 235 kkal olacak, yanlış.
III. Tepkime ısısı -200 kkal/mol verilmiş. Doğrusu -400kkal/mol olacak.

Bu durumda yargıların üçü de yanlıştır. Seçeneklerde yanıt yoktur.

Haberin Devamı