Gazete Vatan Logo

Fedakârlık

Rekor kıran dolar ve 3.5 yılın zirvesine çıkan petrol yüzünden akaryakıta tavan fiyat geldi. Fiyat artışı olursa Maliye, ÖTV’yi düşürüp fedakârlık yapacak. Böylece pompa fiyatı sabit kalacak.

Fedakârlık

Dolar kuru ve Brent petrolde yaşanan sert yükselişler nedeniyle akaryakıt ürünlerine tavan fiyat geldi. Uluslararası petrol fiyatları ile döviz kurlarına bağlı artışlarda ÖTV tutarı düşürülerek pompa fiyatları sabit tutulacak. Böylece zamların vatandaşa yük olması engellenecek.

Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, benzin, motorin, LPG’nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış tutarlarında, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışlarda, bu malların tabi olduğu ÖTV, artış tutarı kadar azaltılacak. Azalış durumunda ÖTV, 17 Mayıs itibarıyla geçerli vergi tutarlarını geçmeyecek şekilde uygulanacak.

Akaryakıt ürünlerinin ithalat yoluyla temin edilmesi halinde, ÖTV de yeni düzenleme esas alınarak belirlenecek. Yurt içi rafineri çıkış fiyatı bulunmayan malların ÖTV’si, EPDK tarafından belirlenen baz fiyatlar esas alınarak tespit edilecek.

Haberin Devamı

‘ÖTV gelirini azaltmaz’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’de eşel mobil sistemine geçildiğini ve 17 Mayıs’taki ÖTV tutarlarını tavan olarak belirlediklerini söyleyerek, “Yeni sistemle vergilerin aşağı inmesinde sınır olmayacak ama yukarı giderken bugün uygulanmakta olan vergi tutarları hiçbir şekilde aşılamayacak” diye konuştu. Ağbal, sistemi şöyle anlattı: “Bu sistemle petrol fiyatlarında ve kurda meydana gelebilecek değişimler karşısında vergi miktarları, değişimin yönüne bağlı olarak ters orantılı çalışacak. Herhangi bir şekilde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse, bu nedenle akaryakıta zam yapılması gerekirse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştirilecek. Sistemde tersi de geçerli olacak. Petrol fiyatları ve döviz kurları aşağı doğru gelmeye başlarsa petrol fiyatları tekrar
70 dolarların altına, kur da şu anki seviyenin altına gelirse bu defa ÖTV tutarları tekrar yukarı yönlü değişime uğrayacak.”
Naci Ağbal, eşel sistemle bütçeyi asla tahrip edici bir düzenleme yapmadıklarının altını çizdi. Hesap-kitap yaparak bu işi gerçekleştirdiklerini söyleyen Maliye Bakanı, “Düzenlemenin bütçe üzerindeki net etkisi pozitif olacak. Bütçemizin gelir tarafı öngörülenin baya üzerinde gerçekleşecek. Konjonktürel oynaklıklar nedeniyle çok kısa sürede bir miktar gelir kaybına uğrasak da yakın vadede tekrar bu oynaklıklar ortadan kalkacağı için vergi eski düzeyine gelecek” dedi.

Haberin Devamı