Gazete Vatan Logo

Fed tutanaklarında nelere bakılacak?

Fed yetkililerinin bir sonraki faiz artırımı hakkındaki görüşleri ve Brexit'in etkileri hakkındaki satırlar dikkatle incelenecek

Fed tutanaklarında nelere bakılacak?

Fed yetkilileri 26-27 Temmuz toplantısında kısa vadeli gösterge faizde değişiklik yapmamıştı, ancak bu yıl hatta Eylül kadar erken bir zamanda faiz artırımı yapılması için kapıyı açık bırakmıştı. Toplantı sonrası açıklamada ekonomisinin daha sağlam adımlar üzerinde olduğu ve ekonomik görünüme ilişkin risklerin Haziran'dan sonra azaldığı konularında uzlaşıldığı anlaşılıyor. Bugün TSİ 21:00'da açıklanması beklenen toplantı tutanakları yetkililerin görüşlerine ilişkin daha fazla detay sunacak. Wall Street Journal'ın haberine göre, bugün açıklanacak tutanaklarda dikkatle izlenecek 5 nokta şunlar: Bir sonraki faiz artırımının zamanlaması Fed yetkilileri ve finansal piyasalar son zamanlarda farklı düşünmeye başladı. Fed yetkilileri bu yıl faiz artırımı olabileceğini belirtse de, yatırımcılar Fed'in bu yıl faiz artırmayacağına giderek daha fazla ikna oluyor. Fed eğer bu iletişim bozukluğu konusunda endişeliyse, bugün açıklanacak Fed tutanaklarını 2016'da bir faiz artırımı olacağına ilişkin beklentileri artırmakta kullanabilir. Her ne kadar tutanaklar faiz artırımının kesin zamanlamasıyla ilgili bir bilgi veremeyecek olsalar da, tutanaklarda bu yıl sonuna kadar yetkililerin bir faiz artırımı olacağına ilişkin ne kadar güvenli oldukları yer alabilir.

Brexit

Haberin Devamı

Fed'in Temmuz ayı toplantısı Brexit referandumundan sonraki ilk toplantıydı. Brexit'in gerçekleşmesi yatırımcıları sarsarken, piyasalarda sert dalgalanmalar oluşmuş, küresel ekonomiye yönelik riskler tartışılmıştı. Fed'in Temmuz toplantısına gelindiğinde, Brexit'in ani etkilerinin geçtiği açıkça ortaya çıkmak üzereydi. Ancak yine de toplantı sonrası yapılan açıklama ihtiyatlı bir dil kullanılmıştı ve yetkililer, "enflasyon göstergeleri, küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından takip edilecek" demişti. Tutanaklar, Brexit'in olası etkilerine ilişkin konuşmalar hakkında bilgi verebilir. Fed toplantısından bir kaç hafta sonra 4 Ağustos'ta İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini rekor düşük seviyeye düşürürken, tahvil alım programını geri getirmişti. Fed tutanakları, yetkililerin BOE'nin hamlesini bekleyip beklemediği ve bu kararın ABD ekonomisi üzerindeki etkileri hakkındaki tartışmalar hakkında bilgi verebilir.

Enflasyon

Haberin Devamı

Fed'in toplantı sonrası yaptığı açıklama, güçlü işgücü piyasasının enflasyonu yüzde 2 hedefine iteceği konusunda güven ifade edildi. Temmuz toplantısı da benzer ifadelere sahne olmuştu. Ancak son toplantıdan bu yana belirsizlik arttı. Fed Başkanı Janet Yellen, 6 Haziran'daki bir konuşmasında, enflasyon beklentilerindeki düşüşün bir endişe kaynağı olduğunu söylemişti. Yellen, "Eğer enflasyon beklentileri gerçekten aşağı yöneliyorsa, bu durum, enflasyonun beklenen kadar hızlı yüzde 2'ye ulaşıp ulaşamayacağı konusunda sorulara sebep olabilir" dedi. Tutanaklar, bu endişenin ne kadar geniş tabanlı olduğunu gösterebilir ve yetkililerin sağlam seyreden işgücü piyasasına rağmen enflasyonun yükselmemesi durumunda neler yapabileceğini tartışıp tartışmadığını görebiliriz.