Gazete Vatan Logo

FED faiz totosu başladı

Piyasaların sabırsızlıkla beklediği Eylül ayı FOMC toplantısı başladı. Toplantıda faiz artışı bekleyenlerin sayısı hayli yüksek. Ekonomistlerden bazıları 25 baz puandan az artış öngörürken, bazıları da Eylül’de pas geçilip Aralık’ta faiz artışı bekliyor.

FED faiz totosu başladı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kritik Eylül toplantısı başladı. Toplantıda alınacak faiz kararı, tüm dünyada sabırsızlıkla beklenirken, ekonomistler ve CEO’lar faiz artışı konusunda farklı senaryolar dillendirdi. Bugün sona erecek toplantının ardından Fed Başkanı Janet Yellen basın konferansıyla alınan kararları değerlendirecek.

Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fed’in faiz artışında kademeli bir yol izleyebilmek için sıkılaştırma sürecine Eylül’de başlayacağı düşüncesini dile getirdi. Ekonomik verilerin, faiz artışı için gerekli koşulları oluşturduğuna inandığını belirten Sweet, normalleştirmenin hem ‘şahin’ hem ‘güvercin’ bir tavırla başarılabileceğini vurgulayarak, “Şahin yaklaşımın ne olacağı açık, Fed yüzde 0-0.25 aralığındaki gösterge faizini 0.25-0.5 aralığına çeker. ‘Güvercin’ bir dengeleme için ise karar metninde bunun bu yılki tek artış olduğu sinyalini verir ya da faiz artış hızı ve oranına ilişkin tahminlerini düşürür” dedi.

Fed’de 25 yıl ekonomist olarak görev yapan AEI Kıdemli Uzmanı Stephen Oliner, Yellen’ın uzun zamandır basına açıklama yapmamasına dikkati çekerek, Yellen dahil olmak üzere bazı Fed yetkililerinin toplantıda nasıl oy kullanacaklarına halen karar verememiş olabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kumara döndü

Oliner, “Sıkılaştırmaya başlamazlarsa bu büyük oranda ekonomik şartlara yönelik belirsizliğin, faiz artışını kumara çevirdiği ve bu riske girmeye değmeyeceğini düşündükleri için olacak” dedi.

ING Group Uluslararası Başekonomisti Rob Carnell, Fed’in faizleri 25 baz puandan daha az artıracağı öngörüsünde bulunurken, Capital Economics Küresel Başekonomisti Julian Jessop ise bu hafta olmasa bile Fed’in faizleri Ekim ya da Aralık ayında mutlaka artıracağını ifade etti.