Gazete Vatan Logo

Feci son

Libya’da sekiz aydır devam eden isyan Kaddafi’nin ölümüyle son buldu. Yaralı olarak sığındığı su kanalının içinde yakalanan devrik lider, eşi görülmemiş şekilde linç edilerek öldürüldü. Bu tip görüntüleri yayınlamaktan imtina eden ajanslar, kan ve vahşet dolu linçin fotoğraflarını tüm gün servis etti. Kaddafi'nin öldürülmeden önce çekilen videosunda isyancılara "Evlatlarım yapmayın, ne yaptıysam sizin için yaptım" dediği duyuluyor.

Feci son

Libya’da aylardır süren kovalamaca sona erdi. “Ya zafer kazanırım ya da şehit olurum ” sözleriyle hiçbir zaman teslim olmayacağını defalarca kez dile getiren Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi, memleketi Sirte’de ülkede kontrolü ele geçiren Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçleri tarafından öldürüldü. Arap ülkelerinde başlayan isyan dalgası şubatta Libya’ya da sıçramış, NATO güçlerinin de desteğiyle UGK ülkenin büyük bölümünü ele geçirmişti. 21 Ağustos’ta ise başkent Trablus’a ulaşan isyancılar Kaddafi’nin sarayına girmişti.




KADDAFİ LİNÇ EDİLMEDEN ÖNCE BÖYLE SESLENDİ:
Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin yaralı olarak yakalanması ve dövülerek öldürülmesinin yeni görüntüleri ortaya çıktı. Kaddafi öldürülmeden önce "Bana yaptığınız haramdır, siz günah işliyorsunuz evlatlarım ben sizin babanızım, bu olamaz haram nedir bilmiyorsunuz" diyor. Görüntülerde önce bir grup devrimci ayakkabıları ile Kaddafi'nin kafasına vuruyor. Kaddafi'nin "Bana yaptığınız haramdır, siz günah işliyorsunuz" gibi sözlerine rağmen devrimciler kafasına öldüresiye vurmaya devam ediyorlar. Diğer bir görüntüde ise bir isyancı Kaddafi'nin üstünden kanlı ceketini ve parmağından eşi Safiye1970 yazılı evlilik yüzüğünü çalmış olarak gözüküyor. Arkadaşları isyancıya "Sakın bunu kimseye verme gelecekte 1 milyon dolardan fazlaya satarsın" diyor. Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin hangi koşullarda öldüğüyle ilgili soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.

Bu olaydan sonra UGK yönetimi tamamen ele geçirse de Kaddafi’yi bir türlü bulamamıştı.

‘Ateş etmeyin’ dedi

UGK güçleri dün uzun süredir direnen Kaddafi’nin memleketi Sirte’yi kuşatmıştı. Kent merkezinin önceki gece ele geçirilmesinden ardından Kaddafi yaklaşık 100 araçlık bir konvoyla kentten çıkma girişiminde bulundu. Ancak konvoy NATO tarafından bombalandı. Saldırıda yaralanan Kaddafi ve oğlu çevredeki bir su kanalının içine taşındı. Ancak burada da UGK askerleri tarafından yakalandı. Yakalanmasının ardından ilk olarak UGK komutanlarından Muhammed Leyt “Onu yakaladık. Ağır yaralı ama hala nefes alıyor” dedi. Leyt yakalandığı sırada Kaddafi’nin üzerinde haki üniforması, başında da sarık olduğunu söyledi. Kaddafi’nin yakalandığında başından, iki bacağından yaralı olduğu ve “ateş etmeyin” dediği öne sürüldü. Bir süre sonra ise Kaddafi‘nin ağır yaralarından dolayı öldüğü açıklandı.

Cenaze Misrata’da

Sirte’deki çatışmalar pek değişiklik olmadan haftalardır sürüyordu. Şimdi Kaddafi’ye sadık kimi güçler, Trablus’un güneydoğusundaki Beni Velid çevresinde direnişlerini sürdürüyor.

Libyalılar sokaklara döküldü

Muammer Kaddafi’nin öldürüldüğü haberinin televizyonda duyurulmasıyla birlikte pekçok kentte halk sokaklara dökülerek kutlamalara başladı. Libyalılar meydanlarda birbirlerine sarılıp dans ederek ve havaya ateş açarak Kaddafi’nin öldürülmesini kutladı. Bazı kentlerde de camilerin hoparlörlerinden dualar okundu.

Feci son Obama: "Libyalılar için uzun ve acı bir dönem sona erdi"

ABD Başkanı Barack Obama, Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülmesine ilişkin, "Libyalılar için uzun ve acı bir dönemin sona erdiğini" söyledi.

Obama, Beyaz Saray’ın bahçesinde yaptığı kısa açıklamada, Libyalıların demokratik ve hoşgörülü bir ülke kurması gerektiğini belirtti.

Feci son ABD Başkanı, "Bugün Libya hükümeti, Muammer Kaddafi’nin öldüğünü açıkladı. Bu, Libya halkı için uzun ve acı bir dönemin sonu, halkın artık yeni ve demokratik Libya’da kendi kaderini belirleme şansı var" dedi.

Obama ayrıca, Libyalılara tehlikeli silahları koruma altına alma ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

ABD’nin Libya’ya destek olmaya devam edeceğini ve NATO misyonunun yakında sona ereceğini vurgulayan Obama, "Demir yumruğun hükümdarlığının eninde sonunda sona ereceğini" kaydetti.

Haberin Devamı