Gazete Vatan Logo

FBI günlükleri

Trump’ın görevden aldığı eski FBI Başkanı Comey’in, ABD Başkanı’yla yaptığı görüşmelerin notlarını tuttuğu ortaya çıktı. Notlar Trump’ın Comey’den, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in Rusya bağlantılarını araştırmayı bırakmasını istediğini gösteriyor

FBI günlükleri

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Federal Soruşturma Bürosu’nu (FBI) yönetecek nitelikte olmadığı gerekçesiyle görevden aldığı James Comey’in Başkan’la görüşmelerine ilişkin tuttuğu tutanaklar, Amerikan siyasetinde depreme yol açtı.

New York Times gazetesi, FBI kaynaklarına dayandırdığı son haberinde tutanakların, Trump’ın Comey’den, Rusya bağlantıları nedeniyle hakkında soruşturma açılan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’i ‘rahat bırakmasını’ istediğini ispatladığını yazdı.

‘O iyi bir adam’

Tutanaklara göre Trump, Oval Ofis’te görüştüğü Comey’ye Flynn’in ‘iyi bir adam’ olduğunu söyledi, ardından da eski FBI Başkanı’ndan Flynn’le ilgili dosyanın kapatılmasını istedi. Trump’ın talebine karşılık vermeyen Comey, görüşmeye dair hazırladığı tutanakları FBI’daki yardımcılarına gösterdi.

Trump’ın Comey’ye ilettiği talebine dair yazılı bir belge bulunması, Başkan’ın Adalet Bakanlığı ve FBI yetkililerinin yürüttüğü soruşturmalara direkt müdahale etmeye çalıştığının açık bir delili olarak yorumlanıyor. Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi’nin başkanı Jason Chaffetz, gelişmelerin ardından FBI yetkililerinden, Comey’in tuttuğu Trump görüşmelerine ilişkin tüm tutanakları kendilerine vermeleri talebinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Watergate’ten bile büyük bir skandal’

Trump’ın FBI soruşturmasına müdahale girişimi, Cumhuriyetçi Parti içerisinde de büyük bir tedirginliğe neden oldu. Parti içindeki en azılı Trump karşıtlarından birisi olan Senatör John McCain, Trump’ın içine düştüğü durumu, eski başkanlardan Richard Nixon’ın istifasına yol açan ‘Watergate skandalından bile daha büyük’ olarak tanımladığı söyleniyor.
Ancak parti içi kaynakları, McCain’in bile Trump’ın azliyle sonuçlanacak bir sürece girişme konusunda tereddütte kaldığını belirtiyor. Çünkü Cumhuriyetçilerin Trump’ı ‘terk edebilmeleri’ için önce başkanın ‘suç ortağı’ olduklarını kabullenmeleri gerekiyor.
‘Azil sürecinin başlaması yakın’
Aralarında Angus King gibi bağımsız senatörlerin de bulunduğu Kongre çevrelerinde Trump’ın ‘görevden azledilmesi’ konusu giderek daha yüksek sesle dillendirilmeye başladı. King, CNN’de katıldığı programda, Trump’ın adalete engel olduğunun anlaşılması halinde, görevden alınması için harekete geçilebileceğini savundu. Ancak Kongre’de hala Cumhuriyetçi Parti’nin üstlünlüğü elinde bulundurması, Trump’a yönelik bir azil tasarısının şu anda hazırlanmasına engel oluyor. Ancak Trump’ın FBI ve Adalet Bakanlığı’nın soruşturmalarını direkt olarak etkilemeye çalışması, hukuk uzmanlarınca azil için yeterli bir neden olarak görülüyor.
İsrail'i kızdırdı
Trump’ın, İsrail istihbaratının DEAŞ’la ilgili elde ettiği bilgileri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a aktarması, İsrailli yetkililerin tepkisine yol açtı. İsrail istihbarat kuruluşu Mossad’ın eski direktörü Danny Yatom, Trump’ın izin almadan bu bilgileri Rusya’yla paylaşmasının, DEAŞ içine sızan İsrailli ajanın hayatını tehlikeye attığını öne sürdü. İsrail’in elde edilen bilgileri ABD’li yetkililere, DEAŞ’ın laptoplara yerleştirilen bombalarla yolcu uçaklarını düşürme planını ortaya çıkaran ajanlarının kimliğini gizli tutmaları karşılığında verdiği vurgulanıyor. Trump yönetimi, İsrail’in verdiği istihbarat doğrultusunda, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 Müslüman ülkeden ABD’ye gerçekleştirilen uçuşlarda, yolcuların kabine cep telefonundan büyük elektronik cihazlarla girmesine yasak getirmişti.

Haberin Devamı