Gazete Vatan Logo

FBI, CIA ve NSA: Huawei telefon...

ABD’nin altı önemli istihbarat ajansı, vatandaşlarını Çin menşeili Huawei ve ZTE markalarının akıllı telefonlarını kullanmaması için uyardı.

FBI, CIA ve NSA: Huawei telefon...

CNBC‘nin haberine göre dün gerçekleştirilen Senato İstihbarat Komitesi’nde başkanlar, bu yönde bir uyarıda bulunmuş. Sözünü ettiğimiz istihbarat kurumları arasında FBI, CIA ve NSA da var.

FBI ve diğerleri Çinlilerden endişeli

FBI Direktörü Chris Wray‘in aktardığı bilgilere göre ABD hükümeti, telekomünikasyon sektöründe yabancı hükümetlerin bir şekilde ilişkide olduğu yabancı şirketlerin oluşturduğu risklerden derin endişe duyuyor. Bu endişenin sebebi ise şirketlerin bilgi çalması. Bu uyarıları aslında ilk kez duymuyoruz. Daha önce de ABD istihbaratı Huawei için “hükümetin bir kolu” tanımlamasını yapmıştı. Bu durum ABD’de Huawei’nin hükümet sözleşmelerine teklif verememesiyle sonuçlanmıştı. Şimdi ise olay tüketici elektroniğine sıçradı.

Son dönemin en başarılı şirketlerinden sayılabilecek Huawei, geçtiğimiz aylarda Apple’ı geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olmuştu. Şüphesiz ABD pazarı da şirket için büyük önem taşıyor. Örneğin şu anda ABD’de Mate 10 Pro cihazıyla var olan şirket, bu ve benzeri açıklamalar nedeniyle pek başarılı olamıyor.
Konuyla ilgili Huawei kanadından yapılan açıklamada: “Huawei 170 ülkede hükümetler ve tüketiciler tarafından güvenilen bir şirkettir ve diğer ICT satıcılarından siber güvenlik anlamında daha büyük bir tehlike sunmuyor” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı