Gazete Vatan Logo

FBI 3 ay önce uyarmış

FBI’ın İngiliz gizli servisi MI5’ı Manchester saldırısının faili Salman Abedi’nin ülkede saldırı yapabileceği konusunda 3 ay önce uyardığı ortaya çıktı

FBI 3 ay önce uyarmış

İngiliz Daily Mail’in haberine göre ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI, İngiliz gizli servisi MI5’ı Manchester saldırısının faili Salman Abedi’nin İngiltere’de bir terör eylemi planladığı konusunda 3 ay önce uyardı. Gazeteye konuşan adı açıklanmayan bir güvenlik kaynağı “2017 başında FBI, MI5’a Abedi’nin Manchester’da Kuzey Afrikalı bir terör çetesine mensup olduğu ve ülkedeki bir siyasi figüre suikast planladığını söyledi. Bu bilgi ABD’li federal ajanların izlediği görüşmelerden geldi, onlar Abedi’yi 2016 ortasından beri soruşturuyordu. Bu bilgi, Abedi’nin ailesinin terör gruplarıyla bağlantısı olduğu Libya’da ortaya çıkarıldı. Uyarının ardından Abedi ve çetenin diğer üyeleri MI5 tarafından iyice incelendi. O zamanlar Abedi’nin siyasi bir figüre suikast planladığı düşünülüyordu ancak soruşturmadan bir şey çıkmadı ve trajik şekilde hedeflerin hiyerarşi düzeninde (Abedi) elden kaydı” dedi.

Hükümet kaynağı doğruladı

BBC’ye konuşan hükümet kaynakları MI5’ın kendi içinde ‘olay sonrası soruşturma’ başlattığını doğruladı. BBC ayrıca Abedi’nin radikal görüşleri hakkında yetkililerin en az 3 kez uyarıldığının ortaya çıktığını belirtti. Reuters’a konuşan bir kaynak da MI5’ın saldırıdan önce Abedi ile ilgili istihbaratın ele alınması konusunda ne gibi dersler çıkarılabileceği ile bir değerlendirmeye başladığını aktardı. Haber ajansına konuşan kaynak ayrıca Abedi’nin MI5 tarafından bilinen 20 bin kişi arasında olduğunu ancak aktif soruşturma altındaki 3 bin kişi arasında olmadığını da söyledi.

Haberin Devamı

16 kişi gözaltında

İngiliz polisi şu ana kadar Manchester saldırısıyla ilgisi olduğu düşünülen 16 kişiyi gözaltına aldı. Soruşturmayı yürüten görevliler bu kişilerin ‘daha geniş bir ağın parçaları’ olduğunu düşünüyor. Son olarak Libyalı göçmenlerin yaşadığı Moss Side semtine yapılan baskında da Muhammed ve Yahya Werfalli kardeşler gözaltına alındı. Kardeşlerin üniversitede kimya bölümünde okudukları açıklandı.

400 euro’luk ayakkabı

Manchester polisi Salman Abedi’nin saldırı akşamı çekilmiş iki fotoğrafını yayınlamıştı. Yayınlanan fotoğraflarda Abedi, koyu renkli bir ceket, kot pantolon, kep ve içinde patlayıcı bulunduğu düşünülen bir sırt çantasıyla görülüyor. Sosyal medya ise bombacının ayağında 400 euro değerinde spor ayakkabı olmasını konu etti.

Haberin Devamı

Kardeşi de eylem hazırlığındaydı

İngiliz gazetesi “Sunday Telegraph”da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler konvoyuna düzenlenecek saldırının asıl hedefinde Alman diplomat Martin Kobler’in bulunduğu öne sürüldü. 2015’te BM’nin Libya Özel Temsilcisi olarak atanan Kobler ülkede şu ana kadar bir birlik hükümetinin oluşturulması yönünde önemli rol oynadı. Manchester’daki saldırıyı gerçekleştiren Salman Abedi’nin kardeşi 23 yaşındaki Haşim Abedi, Trablus’ta tutuklanmıştı. Libya otoriteleri, Abedi’nin BM konvoyuna planlanan saldırının baş aktörlerinden olduğuna inanıyor. Habere göre, saldırıyı planlayan hücre Kobler’in konvoyunun geçişi sırasında kullanılacak patlayıcının inşasının son aşamasındaydı. Ancak plan gerçekleştirilemeden ortaya çıkartıldı. Abedi, pop şarkıcısı Ariana Grande’nin konserinde kardeşi tarafından düzenlenen bombalı saldırıyla bağlantısı olabileceği şüphesiyle babasıyla birlikte gözaltında tutuluyor.

Haberin Devamı