Gazete Vatan Logo

Fazla kilo, stres ve sigaradan uzak durun

Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamile kalamadıysanız tüp bebek denemeniz gerekebilir. Anne olmak isteyen kadınların özellikle 40 yaşını geçirmemesini tavsiye eden Memorial Şişli Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nden Doçent Dr. Aylin Pelin Çil, ‘Fazla kilodan, sigaradan ve stresten de uzak durun’ diyor.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

Bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmamış çiftlerde kısırlık nedenlerinin araştırılması gerekir. Erkek ve kadına ait faktörler kısırlık nedeni olabilir. Erkeğe ait faktörler; sperm sayısı ve hareketinin az olduğu ya da hiç olmadığı, ayrıca spermde şiddetli morfolojik bozukluğun olduğu durumlar iken, kadına ait faktörler; yumurtlama bozuklukları, tüplerin tıkalı olduğu durumlar, rahimle ilgili bozukluklar, endometriozis , ileri yaş (40 yaş ve üzeri) ve yumurta rezervinin azaldığı durumlardır. Bunların dışında preimplantasyon genetik tanı gerektiren bazı genetik hastalıklarda ve fertilite koruma amaçlı da tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. En sık meme ve hematolojik kanserlerde olmak üzere bazı hastalıklarda uygulanan kemoterapi ve radyoterapi sonrasında hastalar yumurta rezervlerini kaybederek çocuk sahibi olamama riski ile karşı karşıya kalabilirler. İşte bu hastalarda tüp bebek yöntemi kullanılarak tedavi öncesinde embriyo ya da yumurta dondurulup, hastalar iyileştikten sonra kendilerine çocuk sahibi olabilme şansı verilebilir.

Haberin Devamı

En başarılı sonuçlar hangi yaş diliminde elde ediliyor?

Özellikle yaş sınırlaması olmamakla beraber, 35 yaş üzerinde yumurta rezervinde azalmanın hızlanması nedeniyle bu yaştan sonra başvuran hasta sayısı artmaktadır. Başarı 35 yaş altındaki genç hasta grubunda daha iyidir. Bunun en önemli sebebi ilerleyen yaşla birlikte yumurta sayısı ve kalitesindeki azalmadır. Bu azalma özellikle 40 yaş ve sonrasında çok dramatik olarak artmaktadır. O nedenle özellikle bayanların gebelik istemlerini 40 yaş sonrasına ertelememeleri önerilmektedir.

Her tüp bebek yaptıran kadın eninde sonunda çocuk sahibi olur mu?

Haberin Devamı

Hayır ancak tekrarlayan tüp bebek tedavileri çiftlerin gebelik şansını artırmaktadır. İlk denemedeki başarı oranı ise pek çok faktöre göre değişmektedir.

Fiyatlar Avrupa’dan daha uygun

Tüp bebek çok pahalı bir uygulama mı; fiyatlar ortalama ne kadar?
Tüp bebek tedavisi Amerika ve Avrupa ülkelerinde çok pahalı olmasına rağmen ülkemizdeki fiyatlar daha uygundur. Tüp bebek tedavisinde tek bir uygulama ilaç, tetkik ve tedavi maliyetleri dahil olmak üzere merkezlere göre ortalama 5000-10000 TL arasında değişir.
Tüp bebeklerde düşük olasılığı normal gebeliğe göre daha mı yüksek?
Kendiliğinden oluşan gebeliklere kıyasla tüp bebek tedavisi sonrası düşük oranı biraz daha fazladır.
Tüp bebek kararı verildikten sonraki aşamalar sırasıyla nelerdir?
Çiftlerin öncelikle iyi bir tüp bebek merkezine başvurmaları ve kısırlık nedenlerinin ortaya konulabilmesi için detaylı muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Temel olarak erkeklerde sperm analizinin yapılması, kadınlarda yumurta rezervini değerlendirmek için ultrasonografi ve kanda Anti-Müllerian Hormon bakılması, ayrıca rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için rahim filmi çekilmesi önerilir. Ardından çiftlere bireyselleştirilmiş tedaviler başlanır.
Tedavide başarıyı arttırmak için uygulanan yeni yöntemler nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde başarılı olabilmek için öncelikle gebe kalamama nedenlerinin iyi bir şekilde ortaya konup başarılı bir sonuca ulaşabilmek için uygun bir protokol seçimi ve laboratuvarca alınması gereken önlemlerin önceden belirlenmesi gerekmektedir. Yumurta takibinin çok yakın monitorizasyonu gerekmektedir. Bununla birlikte embriyoloji ve androloji laboratuarında vakaya özel olarak spermlerin çok büyük büyütmeyle seçiminde kullanılan IMSI, embriyo gelişim aşamalarını monitorize eden embriyoskop gibi en son yeniliklerin kullanılması da başarıya katkı sağlar.
Tüp bebek tedavisine başvurmayı planlayan kadınlara tavsiyeleriniz neler?
Bu konuda sigara ve fazla kilonun tedavi başarısını düşürdüğü ile ilgili bilimsel çalışmalar mevcuttur. Ancak özel bir diyet ya da vitamin takviyelerinin başarıyı artırdığı ile ilgili kanıtlanmış bilimsel veri yoktur. Sağlıklı yaşam ve beslenme tarzını benimsemek, stres ve sigaradan uzak durmak, beden kitle indeksini ideal oranda tutmak tedavi başarısını arttırmak için önerilebilecek en iyi yaklaşımdır.

Haberin Devamı