Gazete Vatan Logo

Fatih’in kaftanı kilisede korunuyor

Bosna Hersek’i fethinden sonra ülkedeki Fransisken rahiplere özgürlük bahşettiği Ahidname ve Fatih’e ait olduğu tahmin edilen kaftan 556 yıldır Fojnica kentinde bulunan Katolik kilisesinde muhafaza ediliyor

Fatih’in kaftanı kilisede korunuyor

Fatih Sultan Mehmet’in Bosna Hersek’i fethinden sonra ülkedeki Fransisken rahiplere özgürlük bahşettiği Ahidname ve Fatih’e ait olduğu tahmin edilen kaftan 556 yıldır Katolik kilisesinde muhafaza ediliyor. Milliyet'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre;

İnsan hakları ve özgürlükler konusunda yayınlanmış en eski belgelerden olan Ahidname, Fransisken rahip Andjeo Zvizdovic’e 28 Mayıs 1463’te verilmiş ve ülkedeki Fransiskenlere ibadet etme özgürlüğünün yanında bir dizi hak ve özgürlük tanımış. Rahibin mezarının eski kiliseden yenisine taşınması sırasında mezarın içerisinde bulunan kaftanın ise Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğu tahmin ediliyor.

Fatih Sultan Mehmed’in Bosna Hersek’i fethinden sonra ülkedeki Fransisken rahiplere özgürlük bahşettiği Ahidname, 556 yıldır ülkenin orta kesimindeki Fojnica şehrinde bulunan manastırda muhafaza ediliyor. Ahidname, Fojnica’daki yüksek tepe üzerine inşa edilmiş Katolik manastırdaki din adamlarınca asırlardır korunuyor. Manastırdaki müzede bulunan özel bölmede muhafaza edilen Ahidname, Osmanlı’nın bölgeden ayrılmasının ardından çok sayıda savaş gören ve farklı devletlerin idaresinde kalan Bosna Hersek’te bugüne kadar zarar görmeden korunmuş durumda.

Haberin Devamı

Rahip mezarındaydı

Müzede Fatih Sultan Mehmet’in Fransisken rahiplere verdiği ahidnamenin yanı sıra kaftanda sergileniyor. Araştırma yaptıklarını o dönemde kendilerinde kaftan bulunmadığını belirten müze yetkilileri, kaftanı Fatih Sultan Mehmet’in verdiğini düşündüklerini söyledi. Yetkililer, müze hakkında şöyle konuştu:

“1463’ten bu yana kaftan ve Ahidname burada. Sadece rahiplere ait olan müzelerimiz var. 4-5 yıl önce bu müze yapıldı. O zaman asıldı buraya her ikisi. O zamana kadar sadece rahiplerin kendi müzesinde duruyordu ve oraya kimse giremiyordu. Bu müze yapıldıktan sonra buraya çıkarttık ve artık herkes görebiliyor. Rahip Andjeo Zvizdovic’e ait mezarını açtıktan sonra mezarın içinde, onun yanında bulundu kaftan. Şu an müzede muhafaza ediliyor. Ziyaretçilere yeni açıldı.”