Gazete Vatan Logo

Fatih daha zorunu başardı

9 saatte 67 parça gemi 5.2 kilometre yol katedip Kasımpaşa’ya indi

Fatih daha zorunu başardı

Gemlik’te yapılan gemi 2015’teki teknolojiyle 12 saatte 12 kilometre gidebildi. Fatih ise 562 yıl önce 67 gemiyi buna yakın bir sürede taşımıştı.

İznik Gölü’nde, Orhangazi-İznik arasında sefer yapacak ‘Akşemsettin Gemisi’, 100 kişilik ekiple Gemlik Körfezi’nden özel bir araç ile taşınarak ilçeye getirilmek üzere yola çıktı. İznik Gölü’ne getirilmek üzere SPMT adı verilen hidrolik modüler dorseye yüklenen gemi, önceki gece saat 03:00’de Gemlik’ten hareket etti.
30 metre uzunluğunda
155 yolcu kapasiteli, 8,5 metre yükseklik, 7,5 metre genişlik ve 30 metre uzunluğundaki geminin taşınması sırasında Büyükşehir Belediyesi, Orhangazi Belediyesi, polis, asker, UEDAŞ ve taşıma firmasından yaklaşık 100 personel görev aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ‘BUDO’ tarafından işletilecek
10 kilometre hızla
Geminin taşınması için bir işletme tarafından hazırlanan özel araç saatte maksimum 10 kilometre hızla yol aldı. 10 günlük ön hazırlık çalışmasının yapıldığı Gemlik Körfezi’nden araca yüklenen gemiyi taşıyan araç, toplamda 96 lastikli ve 12 akstan oluşuyor. Geminin sabaha karşı ana yola ulaşmasından sonra ise ilginç görüntüler oluştu. Ana yola çıktıktan sonra trafik ekipleri Bursa-Yalova karayolunu trafiğe kapatırken, uzun araç kuyruklarının oluştu. Akşemsettin Gemisi İznik Gölü Orhangazi sahiline ulaştırılacak.
67 parça gemiyi böyle indirdi
GEMİLERİN karadan çekileceği güzergah Tophane önündeki sahilden başlayarak Boğazkesen’den geçiyor ve buradan güney batıya dönüp sırtları aşarak Löbon Pastahanesi tarafına çıkıyor ve tepeyi aşarak Perapalas yanından Kasımpaşa’ya yani Haliç sahiline çekiliyordu. Yapılan ölçümlerde, Tophane’den dört yol ağzına 980 adım ve buradan Tepebaşı’na kadar 240 ve Kasımpaşa’ya kadar da 906 adım ki, toplam 2156 adımdır ve bu da yaklaşık 3 mil kadar tutuyor (5.2 km.) Tophane’den ayrılan 67 agemi, 21-22 Nisan gecesinde Kasımpaşa’ya kadar indirildi.

Haberin Devamı