Gazete Vatan Logo

Faruk Çelik'ten flaş açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketiyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirterek, Ekonomik Koordinasyon Kurulunda, Meclis'in gündeminde bulunan yasalarla ilgili değerlendirme yapılacağını bildirdi.

Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstihdam paketiyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını açıklayan Çelik, "Bugün Meclis'in gündeminde bulunan yasalarla ilgili değerlendirme yapacağız. Meclis kapanıncaya kadar çıkarılmasını düşündüğümüz yasaları, Sayın Başbakana arz edeceğiz. Önemli bazı düzenlemeler var. Bunun içerisinde belki istihdam paketi de olabilecek mi, o değerlendirmeyi çıktıktan sonra yapabileceğiz" diye konuştu.

Söz konusu düzenlemelerin kaç kişiyi etkileyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Çelik, bundan bütün çalışanların etkileneceğini söyledi. Çelik, bu düzenlemenin lokal bir düzenleme olmadığını ifade etti.

İstihdama yönelik teşviklerin hem bölgesel hem de dezavantajlı gruplara dönük olduğunu anımsatan Çelik, bunun daha derli toplu hale gelmesi, işverenin ve çalışanın daha kolay anlaması ve uygulamada yaşanan bazı sıkıntıların ortadan kalkması anlamında tek düzey bir istihdam teşviki düzenlemesi hazırladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, emeklilerle ilgili daha önce açıkladığı yeni düzenlemenin de sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Emeklilerle ilgili çok keyfi bazı ifadeler kullanılıyor. Yani sosyal güvenlik reformu neticesinde şu anda sistemin rayına oturmaya başladığını gördük ve yıllardır popülist politika neticesinde emeklilere kazandıralım derken bütün vatandaşlarımıza emeklilerle birlikte nasıl kaybettirildiğini hepimiz izledik. Bu şekilde bir yaklaşımın, seçim öncesinde bir yaklaşımın doğru olmayacağını ifade ettik ama emeklilerimize biz hep sahip çıktık. Hep enflasyonun üzerinde ücret artışını sağladık. Talepleri yok mu, var. Bu talepler, imkanlarımız çerçevesinde değerlendirilip yerine getirilmeli. Aksi takdirde popülist yaklaşımlar, sosyal güvenlik sistemi yeniden tahrip eder ki bu yaklaşımı biz kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu anlamda Sayın Başbakanımıza daha önce Bakanlar Kurulunda daha sonra bizzat kendilerine sosyal kesimlerde yaşanan sorunları, kamu çalışanları, esnaflarımızın yaşadığı sorunları bir paket olarak takdim etmiştik. O değerlendirmenin neticelerini elbette Sayın Başbakanımız açıklayacaktır."

Haberin Devamı

Çelik, Cumhurbaşkanlığına örtülü ödenek aktarılmasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin değerlendirme yapması istenmesi üzerine de "Yüce Meclis'ten geçen bir düzenlemeyle ilgili kişisel kanaat olur mu, iktidar grubu olarak getirmişiz ve geçirmişiz. Bunun kanaati ortada" dedi.

Bakan Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun emeklilerle ilgili vaadini doğru bulmadıklarını, bu vaadin Kılıçdaroğlu'nun arka planıyla orantılı bir yaklaşım olmadığını dile getirerek, "Herkesten beklenebilir de 8-9 yıl Sosyal Güvenlik Kurumunun adeta çöküşünü izleyen ve onun sorumluluğunu o dönemlerde üstlenmiş birisi, bugün popülist yaklaşım içinde olmamalıdır" dedi.

Emeklilerle ilgili düzenlemenin, seçim öncesine yetişip yetişmeyeceğine dair soruyu da yanıtlayan Çelik, "Bu tamamen başbakanımızın takdiri. Biz bunu, Bakanlar Kurulu'nda kendilerine takdim ettik. Nerede talepler var, bu taleplerin bütçemizde örtüştüğü noktalarla ilgili kararı kendileri verecek" diye konuştu.

Haberin Devamı