Gazete Vatan Logo

Farklı kültürlere klarnetimle hizmet ediyorum

Klarnet virtüözü Serkan Çağrı’nın yeni albümü ‘Sır’, 9 yıl aradan sonra Notist Müzik etiketiyle müzikseverlerle buluştu

Farklı kültürlere klarnetimle hizmet ediyorum

9 yıl aradan sonra ‘Sır’ adlı albümünüzle müzikseverlerin karşısındasınız. Neden bu kadar uzun zaman beklediniz?

Öncesinde de aslında Serkan Çağrı, albüm konusunda boş durmamıştı. Arada hep ortak proje albümleri vardı. İkinci solo albümümden sonra Şükrü Tunar anısına bir albüm yaptık, ardından Hüseyin Karadayı ile Endorfin, Rumeli Band ile Balkan Müziği projesi yapıldı, bir de Eyyvah Eyvah Soundtrack vardı. Bunun yanında müzik projeleri yaptım. Bunlardan bir tanesi de 5. Yılını kutlayacağımız Klarnet Festivali.

Duygusal yanımı albüme yansıttım

‘Sır’ albümünüzden biraz bahsedebilir miyiz?

Ben ‘Sır’da gerçekten yaşadıklarımı bir sır olarak nefesimden dinleyicilerime sundum. Yaşadığım tüm süreçler bu albümde toplandı. Mesela son iki yıla bakarsak hayatımda yaşadığım çok önemli değişikliklerin bende oluşturduğu yansımalar var. Babamın rahatsızlığı duygusal zamanlar geçirmeme neden oldu, onu kaybetmem hayatımda en büyük duygu patlamasıydı. Mutlu haberlerimiz de oldu. Kız kardeşimin, aranjörümün çocuğunun doğması. Çok değişik duygular.

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Barış ACARLI

"Bir single’a birikmiş tüm duygularımı sığdıramam. Seyirci bunu hak etmiyor."

Çocukluğuma yolculuk ederim

Konserde klarneti çalarken gözlerinizi kapadığınızda tamamen müziğe mi adapte oluyorsunuz, yoksa sevgi- nefret gibi duygular mı sizi yönlendiriyor?

Eğer o günün duygusunu yakalayabiliyorsam, hayatımın bir anına yolculuk yapıyorum. Bazen çocukluğum oluyor, bazen beni olumsuz olarak yıpratan bir dönem oluyor, bazen geldiğim yolda unutmamam gereken anların coşkusunu üflüyorum. Tamamen atmosfer meselesi.

Günümüzde sanatçılar albüm tutmuyor mantığıyla single yapıyor. O yola gitmemenizin sebebi neydi?

Bana göre albüm şarkılar değiştikçe ve toplu haldeyken size bir şey anlatır. Albüm renklerin toplamı gibidir. Ben single yapmayacağım. Onu vakit kazanayım olarak görüyorum. Tek renk olur, bir parçaya birikmiş duygularımı sığdıramam. Dinleyici single’ı hak etmiyor.

Hüsnü ile çarpışmak başarıları tetikledi

Klarnetle çocuk yaşta tanışmanın size getirisi nedir?

Haberin Devamı

Küçük yaştan itibaren klarnet, ifade edemediğim her şeyin bir yardımcısı olarak hayatıma eklendi. Çocukken düşünün inişleriniz- çıkışlarınız, yalnızlığınız... Ben bunları enstrümanımla bir arkadaşım olarak paylaştım. Dinleyenler ‘Ne kadar içli çalıyor’ derlerdi. Onlar yaşadıklarımdı...

Klarnet daha duygusal bir enstrüman mı? Mesela aşka mı daha uyumlu sizce, dansa mı?

Sizin ne hissettiğinize, neye uygun olduğunuza bağlı. Aşka uygunsanız ona, dansa uygunsanız ona. Enstrüman bir kişinin aynasıdır. Ben çabuk duygulanırım ve duygularım çoğu zaman beni savurur.

Ata Demirer klarnete yetenekli mi?

Ata, çok yetenekli. Film dolayısıyla tanıştık. (Eyvah Eyvah) Sonrasında abi- kardeş olarak duygudaş olduk.

Peki Hüsnü Şenlendirici desem?

Biz 12 yaşında tanıştık. O tanışma ve heyecan aslında ikimizi mesleki olarak bir noktaya getirdi, çalışma ve başarılarımızı tetikleyen bir şey oldu.