Gazete Vatan Logo

Fark yüzde 446’ya çıktı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında fiyatı en fazla artan ürünün marketlerde sivri biber, üreticide ıspanak olduğunu bildirdi.

Fark yüzde 446’ya çıktı

Mart ayında market fiyatlarındaki artıştan üreticinin yararlanamadığını belirten Bayraktar, geçen ay fiyat alınan ürünlerden üreticide 9’unun, markette 20’sinin fiyatının arttığını söyledi. Bayraktar, üreticide 12, markette 18 üründe fiyatların gerilediğini, üreticide 12, markette 3 ürünün fiyatının değişmediğini bildirdi.

Mart’ta fiyatı en fazla artan ürünün marketlerde sivri biber, üreticide ıspanak olduğuna ifade eden Bayraktar, “Patlıcan, markette de üreticide de fiyatı en fazla düşen ürünlerde ilk sırayı aldı. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 19.19 ile salatalık, yüzde 14.22 ile pırasa ve yüzde 10.99 ile kuru soğan izledi” diye konuştu.

Bayraktar, üretici ve market arasındaki fiyat farkında lahananın yüzde 446.22 ile ilk sırayı aldığına dikkati çekerek, bu ürünü yüzde 358.33 ile patatesin, yüzde 325.68 ile karnabaharın ve yüzde 297.78 ile kuru kayısının izlediğini dile getirdi. Ispanak, portakal, kabak, limon, sivri biber, kuzu eti, karnabahar, dana eti ve yumurta gibi ürünlerde fiyat artışları yaşandığına işaret eden Bayraktar, ıspanakta ve karnabaharda sezon sonuna yaklaşılmasının, portakalda hasadın sonuna gelinmesinin, limonda Çukurova bölgesinde hasadın bitmesinin, kabak ve sivri biber gibi ürünlerde talepteki artışın fiyatları yükselttiğini anlattı.

Haberin Devamı