Gazete Vatan Logo

Fakıbaba: Fındığı 8 TL’ye sakın satmayın

Fındık üreticilerini ‘Number One’ (1 numara) olarak gördüklerini belirten Bakan Fakıbaba, “Ellerindeki tüm fındığı 10-10.5 TL’den alacağız. Fırsatçılara 8 TL’ye fındıklarını vermesinler” diyerek çiftçiyi uyardı.

Fakıbaba:  Fındığı 8 TL’ye  sakın satmayın

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valiliği’ni ziyaret ettiler.

Ziyaret sırasında çiftçi ve üreticilerin kendileri için ‘Number One’ olduğunu söyleyen Bakan Fakıbaba, fındık üreticileri ile ilgili açıklamalar yaptı. Fakıbaba, fındığa tavan değil taban fiyat verdiklerini belirterek “10-10.5 TL’den fındık alıyoruz. Fındıkta çürük oranını yüzde 3’ten 5’e, çatlak oranını da 5’ten 7’ye çıkardık. 9.81 TL alan da var, 10.42 TL’ye alan da var. Alımlarla ilgili ödeme süresini 15 günden 1 haftaya indirdik. Fırsatçılar 8 TL’ye fındık alıyor. Onun için biz 10 TL’ye alırken fındık üreticisine, ‘8 TL’ye fırsatçılara fındığınızı vermeyin’ diyorum. Bizim dışımızda bir başkası fındığı 13-14 TL’ye alırsa biz mutlu oluruz. Buradan bir kez daha söz veriyorum. Hiç paniğe gerek yok. Elde kalan tüm fındığı biz alacağız. Biz hep üreticinin yanındayız” dedi.

Ödemeler salı günü yapılacak

Üreticiye gönül vermiş bir hükümetin bakanları olduklarını da sözlerine ekleyen Fakıbaba, “Üretici bizim her şeyimiz. Fındık fiyatlarını Giresun’da açıkladık. Fiyatları, bölgenin milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile görüşme yaparak açıkladık. Rekolte 420 bin tondu. Önce 705 bin ton açıklandı. Güneş yanığı, küllenme nedeniyle 675 bin tona çıkmasına rağmen fiyatlarda eksiltme yapmadı. Alan bazında destekleme ile fındığa kilogramda 1.5-2 lira ayrı destekleme verildi. Alan bazı da destekleme yapıldı. Rekolte yükselmesi olmasına rağmen fırsatçılara yer vermedik. Halen üreticileri galeyana getirerek mallarını elinden alma çalışması var. 40 milyonluk mal almışız. Salı günü ödeme yapacağız” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı