Gazete Vatan Logo

Faizsizi tercih ettiler

TKBB Başkanı Melikşah Utku, otomatik BES’te 2.8 milyon katılımcı olduğunu, 1.8 milyonun faizsiz fonları seçtiğini söyledi. Utku, “Yüzde 66’sı faizsiz fonları seçti. Faizsiz fonun büyüklüğü 5 milyarı bulabilir” dedi

Faizsizi tercih ettiler

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku, otomatik katılım fonları dahil tüm sektörün fon büyüklüğünün Mayıs ortası itibarıyla 68 milyar lira civarında olduğunu belirterek, “Bu fonların yaklaşık 4 milyar lirası faizsiz fonlardan oluşuyor” dedi.

Bu yıl başlayan otomatik katılım sistemi özelinde bakıldığında faizsiz fonların payının yüzde 58 seviyesinde olduğunu belirten Utku, şunları kaydetti:

“375 milyon lira civarındaki toplam sektör fon büyüklüğünün 215 milyon lirasının bu fonlarda olduğu görülüyor. Otomatik katılım sistemindeki katılımcı sayısı bakımından baktığımızda sistemde toplam 2.8 milyon kişi yer alırken, bu kişilerin 1.8 milyonunun, yani yaklaşık yüzde 66’sının faizsiz fonları seçtiğini görüyoruz. Bu anlamda faizsiz fonların mevcut olduğu dönemde geliştirilen otomatik katılım sistemindeki faizsiz fonlara talep, hem faizsiz fonlar özelinde hem faizsiz finansal sistem açısından umut verici. Bu rakamlar, faizsiz fonlara talebi ve ihtiyacı göstermekte olup önümüzdeki dönemde toplam sektör içerisindeki payının kademeli şekilde artacağını da göstermesi bakımından sevindirici.”

Haberin Devamı

Getirisi daha fazla

MELİKŞAH Utku, faizsiz fonların son 2 yılda gayet başarılı performans sergilediğini kaydetti. Utku, şunları kaydetti: “Emeklilik sektöründeki tüm fonların fon büyüklükleriyle ağırlıklandırılmış getirilerine baktığımızda, tüm sektör 2015’te yüzde 3.73’lük getiri sağlarken, faizsiz fonların neredeyse bunun 2 katı kadar olan yüzde 6.72 getiri sağladığını görüyoruz. 2016’da genel sektörün yüzde 11 getiri elde ettiği dönemde, faizsiz emeklilik fonlarının 2 puan kadar daha fazla olan yüzde 12.95 performans gösterdiğini görüyoruz.”

5 milyar liralık büyüklüğü yakalar

Melikşah Utku, faizsiz fonlara olan talebin daha artacağını düşündüklerini belirterek, şu öngörülerde bulundu: “Otomatik katılım sistemindeki sevindirici talep, bu fonların pazar payının önümüzdeki dönemlerde artacağına işaret. Özellikle faizsiz fonların çeşitlenmesi ile önümüzdeki dönemde pazar payının hızla artacağını düşünüyorum. Kısa vadede, yıl sonuna doğru faizsiz fon büyüklüğü 5 milyar lirayı yakalayabilir.”

Haberin Devamı