Gazete Vatan Logo

Faizsiz sigortaya hibrit model

Ortak risk paylaşımıyla dayanışmayı esas alan katılım sigortacılığında yeni dönem başlıyor. Katılım sigortacılığı fonlarının 5 yılda 30 milyar TL büyüklüğe ulaşması bekleniyor

Faizsiz sigortaya hibrit model

Faiz hassasiyeti bulunan vatandaşlara yönelik, ortak risk paylaşımıyla dayanışmayı esas alan katılım sigortacılığında yeni dönem 20 Aralık’ta başlayacak. Buna göre, katılım sigortacılığı faaliyetinde bulunacak şirketler, katılımcıların birikimlerini faiz içermeyen finansal araçlarda değerlendirecek. Sigorta şirketi, vekalet, mudarebe ile bu 2’sinin karmasından oluşan hibrit modelde veya danışma komitesinin onaylayacağı başka bir modelde faaliyette bulunabilecek. Katılımcılarla şirket arasındaki mudarebe modelinde paylaşım oranının veya vekalet modelinde vekalet ücretinin sigorta sözleşmesi öncesinde belirlenmesi zorunlu olacak. Şirketin katılımcılar lehine yaptığı değişiklikler hariç, ilgili yıl için önceden belirlenen ücret ve oranlar değiştirilemeyecek.

Sigorta şirketi, katılımcıların katkılarından oluşan risk fonuyla sermayedarlarının ve üyelerinin fonunu ayrı yönetecek. Şirket, katılımcıların birikim amaçlı katkı primi ödemelerinin ve bunların katılım finans ilkelerine uygun yatırım araçlarından elde edilen getirilerinin takip edildiği katılımcı yatırım fonunu yönetecek. Şirket, her dönem sonunda risk fonu için genel kabul görmüş aktüeryal ve katılım finans prensiplerine uygun bakiye hesaplaması yapacak. Bakiyenin fazla vermesi durumunda, bu tutarın, katkı primlerinin düşürülmesi için kullanılması, gelecekteki öngörülemeyen riskler için ihtiyat fonunun ayrılması, şirketin pay almasına müsaade edilmeksizin, tamamen ya da kısmen katılımcılar arasında paylaştırılması” mümkün olacak.

Haberin Devamı

30 milyar liralık fon oluşacak

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2023 için katılım sigortacılığının payını yüzde 10 olarak hedeflediklerini belirterek, “2023 yılında 300 milyar liralık prim ve fon büyüklüğünün yaklaşık 30 milyar liralık kısmının katılım sigortacılığı ve emekliliği ürünlerinden oluşacak” demişti.