Gazete Vatan Logo

Faizsiz bankacılık Körfez’i çekecek

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Utku, İslami finansın Körfez sermayesinin çekilmesinde önemli katkı sağlayacağını söyledi

Faizsiz bankacılık Körfez’i çekecek

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku, Türkiye’nin faizsiz finans merkezi olabileceğini belirterek, “İslami finans dünyada 2 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Ürün yelpazesi genişliyor ve talipleri artıyor. Yıl sonunda katılım bankacılığı sektörü olarak yüzde 20 civarı büyüme ile 160 milyar lira üzeri bir aktif büyüklüğe ulaşabiliriz” açıklamasını yaptı.

2025’te payı % 15’e çıkar

Utku, katılım bankaları olarak paylarını 2025’te yüzde 15’e çıkarma hedefleri olduğunu kaydetti. Utku, katılım bankalarının Türkiye’de sermayenin etkin şekilde kullanılması ve mali sistemin sorunsuz işleyebilmesi noktasında ciddi katkılar sunduğunu, varlıkların değerlendirilmesi, güven ortamının oluşturulması, girişimcilerin desteklenmesi, işlem ve transferlerin kolaylaştırılması gibi birçok fayda sağladığını anlattı.

Melikşah Utku, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Katılım bankacılığı ekonomimize ayırt edici vasıfları dolayısıyla 3 olumlu katkı sunuyor. Birincisi, Türkiye’de mali sektörün penetrasyonuna baktığımızda, ciddi anlamda ekonomiye katkı sağlayamadığını görüyoruz. Bunun sebepleri çeşitli. Bu sebeplerinden biri faiz hassasiyeti. Çünkü toplumun faize hassas kesimleri alternatif yatırım araçlarına yöneliyor. Gayrimenkul gibi ya da altın, döviz gibi enstrümanlar tercih ediliyor. Katılım bankalarının bu gibi atıl yatırımları tasarruf sistemine çektiğini söyleyebiliriz. İkincisi, KOBİ kredileri, leasing ve reel sektöre destek sağlayacak her türlü enstrümanı sunabiliyor. Son olarak, katılım bankalarının yabancı fonların, özellikle Körfez sermayesinin Türkiye’ye çekilmesinde çok önemli katkı sağladığını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Kârları ilk 6 ayda % 36 arttı
Katılım bankaları, bu yılın ilk yarısında 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 769 milyon lira kâr elde etti. Katılım bankalarının aktif büyüklüğü yüzde 7.7 artarak 143 milyar lirayı aştı. İlk yarıda en fazla net kârı Kuveyt Türk elde etti. Kuveyt Türk, 52 milyar 22 milyon liralık aktif büyüklüğüyle de sektörün lideri konumunda bulunurken, 37 milyar 490 milyon lirayla Türkiye Finans Katılım Bankası 2’nci, 34 milyar 217 milyon lira ile Albaraka Türk 3’üncü sırada yer aldı.

Haberin Devamı