Gazete Vatan Logo

Faizler yükseliyor şimdi ne olacak

Konut, oto ve destek kredilerinde aylık 4-5 baz puan artışa giden Garanti Bankası, konut kredisi faizlerinde 60 aya uygulanan faiz oranını yüzde 95’ten yüzde 99’a çıkardı. Ardından Yapı Kredi faiz oranlarının 4 baz puan artışını duyurdu. Konut sektörünün, düşüş eğilimini 2 yıl sürdürdükten sonra yeniden artışa geçen faiz oranlarından nasıl etkileneceği ile ilgili tartışma sürüyor.

Mevduat maliyetleri yükseldi, kredi oranlarına yansıdı
Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son yaptığı toplantıda faiz oranlarında bir indirim yapılmış, ancak özellikle iç tüketim ve cari açık üzerinde olumsuz bir etki yaptığı düşünülen, özellikle tüketici kredilerindeki hızlı genişlemeyi sınırlamak amacıyla zorunlu karşılık oranlarında bir artış yapılması gerektiği de ilgili kurulun açıklamasında yer almıştı. Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL mevduatlar üzerindeki zorunlu karşılık oranlarını vadelere bağlı olmak üzere, yüzde 0 ile 4 arasında değişen miktarlarda artırdı. Diğer taraftan, söz konusu karar, ilk zorunlu karşılık artışı değildi. Kasım ayında genel bir artış yapıldıktan sonra, Aralık ayında vadelere göre farklılaşan bir sisteme geçildi ve burada da özellikle kısa vadeli mevduatlar için tutulması gereken zorunlu karşılıklar artırıldı. Dolayısıyla en son kararla birlikte, bankaların mevduat maliyetleri oldukça yükseldi ve bankalar, bu maliyetin en azından bir kısmını, sağlıklı bir bankacılık faaliyeti sürdürebilmek için, kredi oranlarına yansıtmak durumunda kaldı.

Konuta yansıması olumlu olmayacak

“Faizler bu yıl içinde bir artış trendinde olacak” diyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, faizlerdeki artışla ilgili şunları söylüyor: “ PPK’nın özellikle yılın ikinci yarısında politika faizlerini de artırması bekleniyor. Gerek faiz tarafındaki artış gerekse de mevcut zorunlu karşılık oranları kredi maliyetlerini artıracak, bu da doğal olarak kredi faizlerine yansıyacaktır. Faizlerin ne seviyeye çıkacağını öngörmek için ise, PPK’nın kararlarını ve piyasanın bu kararlara reaksiyonunu tahmin etmek gerekecek ki bunu şu anda kestirmek çok kolay değil. Bu noktada, önümüzdeki günlerde PPK ve TCMB’nin kararları ile iç ve dış ekonomik gelişmeleri izlemeliyiz.” Faiz oranlarındaki artışın konut sektörüne yansımasının olumlu yönde olmayacağının altını çizen Güven, ancak yine de bu oranların Türkiye koşullarına göre oldukça makul seviyede olduğunu, dolayısıyla da konut piyasasının, mortgage sektörüyle birlikte büyümeye devam edeceğini ve 2011’in her iki sektör için de iyi bir yıl olacağını düşündüğünü söylüyor.

Konut kredisine talep azalacak

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarını artırması bankaların kaynak maliyetinin de artmasına yol açtı. Zorunlu karşılık oranlarındaki değişim nedeniyle birçok banka piyasadaki mevcut konumlarını koruyabilmek için konut kredileri faiz oranlarını arttırdı. Yapı Kredi Konut Finansman yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, geride bıraktığımız hafta içinde Yapı Kredi, konut kredisi faiz oranlarında 4 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi. Yetkililer, konut kredisi müşterilerine bakıldığında kullanılan kredilerin ortalama 7 yıl vadeli ve 70 bin TL tutarında olduğunu, faiz oranlarında görülen 4 baz puanlık artış bu tip bir kredinin aylık taksitlerinde yaklaşık 18 TL’lik fark yarattığını söylüyorlar. “Konut kredisi pazarının büyümesinin faiz oranları ile doğrudan ilişkilidir” diyen finansman yetkilileri, konut kredisi faiz oranlarında yukarı yönlü hareket olması nedeniyle bu kredilere olan talebin azalacağını ve faiz oranlarındaki yükselme sebebiyle, bu yıl, büyümenin geçen yıla oranla daha sınırlı olacağını öngördüklerini belirtiyorlar.

Talepte daralma olmaz

Türkiye’deki konut kredisi pazarının 2010 yılında 55.2 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen TEB Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, halen Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ya oranının yüzde 5’lerin altında olduğunun altını çiziyor. “İnşaatı başlayan konut sayısı rekor seviyelere ulaşmış durumda ve 2010 yılının son çeyreği itibari ile inşaatına başlanan yeni konut sayısı 636 bin” diyen Kumoğlu, “Önümüzdeki dönemde kredi baz faiz oranlarında ki olası yükselişin talepte bir daralmaya yol açmayacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarındaki yükselişin sınırlı bir seviyede kalacağını ve uzun vadeli konut kredi faiz oranlarının yüzde 0,80-yüzde 0,90 bantında seyredeceğini tahmin ediyoruz” diyor. Türk Ekonomi Bankası olarak Şubat ayı içerisinde konut kredi kampanyası başlatmaya hazırlandıklarını ifade eden Kumoğlu, “Bu kampanya kapsamında müşterilerimiz, uygun faiz oranları ve masraflar ile konut kredisi kullanma imkanına sahip olacak” diyor.

Haberin Devamı