Gazete Vatan Logo

Faizler geriledikçe büyüme pozitif olur

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Finansal istikrara halel getirmeksizin büyüme hepimizin hedefi. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Biz de bundan böyle piyasa faizlerinin aşağı yönlü seyir takip edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü Hüseyin Aydın, faizler düştükçe büyümenin hızlanacağını söyledi. Ziraat Bankası’nın sağladığı 800 milyon dolarlık sendikasyon kredisinin imza töreninde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Hüseyin Aydın, bir faiz indirimi bekleyip beklemediği sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Finansal istikrara halel getirmeksizin büyüme hepimizin hedefidir. Faizler aşağı yönlü oldukça büyüme daha pozitif olacaktır. Biz de bundan böyle faizlerin aşağı yönlü seyir takip edeceğini düşünüyoruz. Ben genel piyasa faizlerinden söz ediyorum. Piyasada faizlerin aşağı yönlü seyir göstereceğini düşünüyoruz”.

Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçtiğimiz günlerde yayımladığı ücret ve komisyonlara ilişkin taslağın alacağı son şekli ve hayata geçmesini beklediklerini ifade etti. Söz konusu düzenlemelerin bazılarının teknolojik altyapıya ihtiyaç doğuracağını ifade eden Aydın, “Belki bazı teknolojik altyapı için bir iki ay opsiyon isteyebiliriz. Bazı uygulamaların teknolojik altyapıya gereksinimi olabilir. Ancak genel olarak bundan sonra daha açık olacağız daha şeffaf olacağız” diye konuştu.

Geçen yılki kârı aşarız

Ziraat Bankası’nın bu yılki performansı hakkında da bilgi veren Hüseyin Aydın, bankada gelir tarafını ve faiz maliyetlerini iyi yöneterek ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 10 kâr artışı sağladıklarını, kredilerde ise ağırlıklı kurumsal krediler olmak üzere geçen yıl sonuna göre yüzde 7 civarı büyüdüklerini söyledi.

Aydın, geçen seneki yüzde 55 kredi büyümesinin yarattığı baz etkisinin de bankaya kârlılıkta bir avantaj sağladığını belirterek,

“Ziraat Bankası olarak geçen yıl ilk çeyreğe göre kârda yaklaşık yüzde 10 artış var. İlk çeyrekte ağırlığı kurumsal krediler olmak üzere geçen yıl sonuna göre yaklaşık yüzde 7 büyüme gerçekleştirdik. İlk çeyrek sonuçlarına bakıldığında Ziraat Bankası’nın kredi büyümesinin bu yıl için yüzde 25’in üzerinde olacağı görülüyor. Kârda ise, bu yıl sonunda, geçen sene elde ettiğimiz 3.3 milyar liranın üzerinde bir kâr elde edeceğiz gibi görünüyor” dedi.

Ziraat Bankası’nın yüzde 10 kâr artışına karşılık sektörde ilk çeyrekte bankalara getirilen düzenlemeler ve cari açığın düşürülmesi kapsamında ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin de etkisiyle ciddi kâr düşüşü bekleniyor.

1 milyar dolarlık eurobond ihracı için hazırlık yapıyor

Bilanço dönüşümü kapsamında salt mevduata dayalı pasif yönetiminden mevduat dışı kaynakları da önemseyen bir bankaya geçtiklerini kaydeden Aydın, bu kapsamda sağladıkları sendikasyonun da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Pasifi çeşitlendirme kapsamında yakın zamanda eurobond ihracına da çıkmayı planladıklarını belirten Aydın, “Eurobond ihracına belli bir dönemin bilançosu ile çıkmak gerekiyor. Şu anda piyasa koşulları buna elverişli. Piyasa koşullarının elvermesi halinde ilk çeyrek bilançosuna göre ihraca çıkabiliriz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihraca çıkmayı planlıyoruz. Henüz yetkilendirme verilmedi ama görüştüğümüz bankalar var” dedi.

Aslan’ın atamasını sermayedar yaptı

Hüseyin Aydın, 17 Aralık yolsuzluk iddiaları soruşturması kapsamında tutuklanan ve sonra serbest bırakılan Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası’nın yönetim kurulu üyesi olması ile ilgili olarak da “Yönetim kurulu üyelerini sermayedar atar. Bizde de sermayedar atıyor. Bizim bankada da böyle oldu” diye konuştu.

Balkanlar’da bu yılsonunda faaliyete geçeriz

Yurtdışında büyüme planları ile ilgili de bilgi veren Hüseyin Aydın, Balkanlar’da iki ülkede lisans başvuruları olduğunu hatırlatarak “Realize olduğunda o iki ülkede 2014 yılında sonlarına doğru faaliyete geçebiliriz” dedi. Aydın, Ziraat Bankası’nın kurmayı planladığı katılım bankası ile ilgili olarak da, çok uzun olmayan bir zamanda Ziraat’in katılım bankası olarak faaliyete geçeceğini söyledi. Bazı yurtdışı ortaklıklarda istedikleri hızda ilerleme kaydedemediklerini belirten Aydın, “Ortaklıkta istediğimiz hızda gitmeyen Azerbaycan, Özbekistan ve Türkmenistan’da yüzde 50-50 ortak olduğumuz bankalar var. Azerbaycan’da ise biraz daha ağır gidiyor. Ancak bu ülkelerde devam etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı